Cum negocia Ion Iliescu, acum 25 de ani, anexarea economiei Romaniei la interesele URSS. Economia Romaniei "gafaie" destul de vizibil. Nu este ceva nou, avand in vedere "mostenirea" tarii noaste. Spre exemplu, pentru "vecinii" nostri - tari foste socialiste, cum ar fi Ungaria, tara ce traverseaza o situatie economica dificila de cativa ani, am ajuns a doua piata. Economia ungara este una mai mica decat a noastra, dar mai deschisa: exporturile lor anuale inseamna aproape 80% din PIB, potrivit analistilor. Si nu este singurul exemplu. O posibila explicatie a "meandrelor economice" prin care a trecut de-a lungul timpului Romania ar putea fi gasita in stenograma intrevederii romano-sovietice din 27 decembrie 1989. Mai precis, stenograma intalnirii dintre Ion Iliescu, Petre Roman si Evgheni Tiajelnikov, ambasadorul URSS la Bucuresti. Prima intalnire oficiala a noii conduceri a Romaniei cu seful diplomatiei sovietice la Bucuresti s-a desfasurat la 27 decembrie 1989, la sediul Ministerului roman de Externe, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce elemente de plagiat se regasesc in teza Olgutei Vasilescu. Raportul de expertiza in cazul doctoratului Olgutei Vasilescu releva ca in teza sa intitulata "Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", apar formulari preluate identic sau aproape identic din alte lucrari, fara ca autoarea sa indice ca nu ii apartin, precum si numeroase citate fara localizarea sursei. De asemenea, capitolul 7 se gaseste in totalitate pe internet, fara a se putea stabili autorul textului respectiv, se arata in acelasi raport. Reamintim ca Universitatea Bucuresti a solicitat Consiliului National de Etica sa verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, Olguta Vasilescu. Raportul final a fost redactat dupa un an de munca de catre profesorul Cosmina Rughinis si in el se precizeaza ca "bibliografia nu permite identificarea lucrarilor consultate de autoare in vederea redactarii lucrarii" si ca "din lucrare lipsesc unele capitole si subcapitole menite a evidentia elementele de noutate pe care autoarea isi propune sa le introduca prin intermediul tezei", anunta Romania Libera.

Gelu Voican Voiculescu, despre ultimele zile ale regimului Ceausescu. Personaj activ in zilele Revolutiei din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu a fost invitatul special al lui Claudiu Pandaru,marti seara, la Gandul Live. "Intr-un plan abstract, era evident ca Ceausescu era ireversibil condamnat si obligat saiasa din scena. Nimeni nu-si putea inchipui ca totul se va consuma atat de repede, in ziua de 22 decembrie", spune Gelu Voican Voiculescu, povestind cum a ajuns in prim-planul evenimentelor din decembrie 1989. La 25 de ani de cand romanii si-au castigat in strada libertatea in decembrie 1989, dandu-si viata pentru a schimba destinul unei tari sufocate de un regim totalitar, Gandul a lansat campania-eveniment REVOLUTIONS, un demers amplu, exhaustiv, curajos si mai ales necesar, in conditiile in care, dupa un sfert de veac, au ramas inca intrebari care nu si-au primit raspunsul.

Masacrul de la Otopeni, oamenii care au platit cu viata intoxicarile de la TVR. "Nu credeam ca romanii pot fi atat de sadici". Acum 25 de ani, revolutia inceputa la Timisoara trebuia castigata si la Bucuresti. In zilele de 23 si 24 decembrie 1989, Romania a fost atrasa intr-o lupta fara sens. Aparuse psihoza teroristilor. Acei dusmani invizibili, despre care s-a vorbit mult, dar s-a aflat extrem de putin. Numarul mortilor a crescut atunci de 4 ori. Civilii au primit arme, iar Televiziunea difuza incontinuu informatii controversate despre teroristi care trag in populatie ataca spitalele, otravesc apa, sunt fanatici si drogati, scrie StirileProtv.ro.

DW: Orientarea economica a Presedintelui. Se va crea o disputa intre premierul Ponta si presedintele Iohannis pe teme economice? Vom vedea, desi in ciuda diferentelor, exista bune premise pentru o coabitare linistita. Presedintele s-a definit mereu ca liberal in ce priveste politicile economice, dar, in absenta unor dezbateri electorale bine organizate, a trebuit sa ne multumim cu enunturi sumare. In aceasta imprejurare, ne-ar putea fi de ajutor o lectura a textelor consilierului sau, Cosmin Marinescu, numit in functie imediat dupa investire. E adevarat ca un consilier nu decide, dar daca a fost desemnat putem presupune ca presedintele Klaus Iohannis nutreste idei asemanatoare, anunta Deutsche Welle.

O tanara din Timisoara a descoperit ca cel care i-a ucis tatal la Revolutie era pofesor la facultatea sa.Generalul Vasile Paul isi vede si acum linistit de pensie. Una dintre cele mai controversate situatii legate de evenimentele petrecute in urma cu 25 de ani la Timisoara este cea cu privire la generalul in rezerva Vasile Paul, acuzat ca ar fi tras si ucis mai multi revolutionari. O tanara a descoperit cu oroare, in 2007, ca cel pe care il stia drept ucigasul tatalui sau este profesor titular in cadrul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest, unde ea isi facea masterul. Tatal Geaninei Juganaru fost impuscat mortal in seara zilei de 17 decembrie 1989, in Calea Girocului. Magistratii militari sustin ca, in 17 decembrie 1989, la ora 20.30, maiorul Paul Vasile coordona misiunea de recuperare a trei transportoare blindate, blocate de demonstranti. Ordinele erau clare - impuscarea celor care manifestau impotriva regimului Ceausescu, informeaza EVZ.

Calugarii care se roaga pentru "luminarea mintilor politicienilor". Cincisprezece calugari au reusit, in zece ani, cu forte proprii sa refaca o manastire cu traditie de aproape cinci sute de ani din sudul tarii. Desi ar trebui sa fie un motiv de mandrie -pentru autoritatile din Teleorman, acestea au inchis un drum judetean pentru a bloca accesul credinciosilor la slujbe. Anul acesta, la Manastirea Plaviceni va fi oficiata prima slujba de Craciun intr-o biserica noua dupa aproape o suta de ani. La Plaviceni, pe malul Oltului, la granita dintre judetele Teleorman si Olt, a fost o manastire care a dainuit aproape patru sute de ani. Aici a fost un schit ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni, in timpul domniei lui Matei Basarab, intre anii 1646-1649. Povestea manastirii incepe in timpul domniei lui Mihai Viteazul, fiind ctitoria Domnitei Stanca, sotia domnitorului. Inundatiile din anul 1921 au acoperit satul Plaviceni care exista acolo si, odata cu el, si manastirea, scrie Romania Libera.