Mihai Craiu, fost director Intact, ii raspunde lui Dan Voiculescu: "O minciuna spusa de 100 de ori devine adevarul lui Voiculescu". Fostul director general al trustului Intact, Mihai Craiu, a lansat un atac dur la adresa fostului sau patron, Dan Voiculescu, dupa ce acesta din urma l-a mentionat intr-o postare ca fiind "un acolit" al lui Traian Basescu, Elenei Udrea si Monicai Macovei. "Orice infractor cu formatie de militian asa cum esti tu, isi creeaza o legenda ( de unde si termenul de specialitate "legendat" ca sa poata supravietui el si camarila lui, curtea lui.... legenda ta a fost ca esti victima politica... O minciuna enorma propagata de sute si mii de ori pe toate canalele "gadite" ( da, e fara litera "n") de tine in speranta ca minciunile tale legendate in timp cu perseverenta devin adevar", scrie Mihai Craiu, pe blogul sau personal, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestea marinarului roman ucis in Libia. Tanarul avea 24 de ani si era la primul sau voiaj pe mare. Reprezentantii Sindicatului Liber al Navigatorilor a anuntat, pe contul de Facebook, ca tanarul marinar ucis in portul din Libia avea 24 de ani, era din Galati, iar acesta fusese primul sau voiaj. Un petrolier care naviga sub pavilion elen si la bordul caruia se aflau doi marinari romani a fost atacat in portul libian Derna, aflat in zona controlata de militiile islamiste. Pe langa marinarul roman, si-a mai pierdut viata un grec. Atacul a fost comis de un avion al armatei libiene. "Marinarul roman avea 24 de ani si era la primul sau voiaj, indeplinind functia de OS (marinar) din martie 2014 de cand a fost ambarcat la bord. Tatal lui, ofiter pe aceeasi nava, este in afara oricarui pericol. Nava se afla in rada Derna si urma sa faca operatiuni de incarcare/descarcare in portul din Libia. Trebuia sa se intoarca luna aceasta", se arata in comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor, anunta EVZ.

Fratia contractelor IT cu statul. Cum si-au pasat firmele apropiate de Sebastian Ghita contracte de 90 milioane de euro cu SIVECO si alti jucatori din domeniu. Firmele controlate de rude si prieteni de-ai deputatului PSD Sebastian Ghita, proaspat demisionar din partid si apropiat al premierului Victor Ponta, s-au remarcat prin capacitatea de a obtine contracte banoase si uneori strategice cu statul, in domeniul IT, indiferent de cine se afla la guvernare. In perioada 2012-2014 insa, aceste firme (Teamnet, Asesoft, XOR IT Systems) se remarca fie prin actiuni de tip quid pro quo cu SIVECO, important actor in domeniul IT, firma implicata intr-o ampla retea de evaziune fiscala, dar si in dosarul Microsoft, fie prin subcontractari si asocieri intre ele sau cu alti jucatori din IT. Practic, in aceasta perioada, contracte cu statul in valoare de aproximativ 88 de milioane de euro au fost subcontractate de la o firma la alta, fie intre cele apropiate de Sebastian Ghita, fie catre alte firme din IT. Gandul prezinta 4 cazuri in care, daca o firma apropiata de Sebastian Ghita castiga un contract, o parte importanta din el era subcontractata catre SIVECO, iar reciproca era valabila la contractele cu statul castigate de SIVECO.

Radiografia satului european. Cum arata Moromete de Germania si Cocosila de Olanda. Strainii se declara vrajiti de frumusetea, autenticitatea, arhaismul satului romanesc. Si nu e de mirare din moment ce in Germania satul e inghitit de zonele metropolitane, Anglia rurala e complet digitalizata, in Franta agricultura a ajuns pe cale de disparitie, iar in Olanda vorbim de fermieri si nu de tarani. Rl va prezinta viata la tara din Occident. In urma cu o saptamana, Romania libera a publicat un articol document despre evolutia satului romanesc in ultimul sfert de secol. Am chestionat trei specialisti implicati activ si de multa vreme in viata comunitatilor rurale: Tiberiu Cazacioc , coordonator al Grupului de Initiativa "Radu Anton Roman", Cristian Gherghiceanu managerul Fundatiei Adept ce isi propune protejarea ecosistemelor pastorale importante din Transilvania, si Cristian Vlad, realizatorul productiei "D'ale lui Mitica". Verdictul lor a fost unul dur: intr-un sfert de secol satul romanesc se prezinta depopulat, imbatranit, cu tarani care, in mare parte, si-au abandonat pamanturile.

Harta inteligenta a gropilor din Romania. Soferii marcheaza craterele pe telefon, in timp ce CNADNR se incurca in explicatii. 2015 a inceput prost pentru soferi. Dupa gerul din ultima vreme, pe drumuri, chiar si pe autostrazi, au aparut sute de gropi. Asfaltul este prost, iar soselele nu au fost pregatite de iarna, spun specialistii. Am inceput lucrari de pregatire, dar am fost impiedicati de ceata, sustin intr-o explicatie ridicola cei de la CNADNR, care promit sa acopere toate gropile. Pana atunci, soferii le evita cum pot, chiar si cu ajutorul telefonului inteligent. Ca sa nu-si distruga masinile in gropile uriase de pe autostrazi, mai nou, soferii din Romania se ajuta intre ei, le marcheaza pe telefon, pe aplicatii speciale, astfel incat toti soferii care vor trece prin anumite zone vor sti ca e o gropa periculoasa si o vor ocoli, anunta StirileProtv.ro.

DW: Tiraspolul impune un fel de "carte verde" la intrarea in Transnistria. Seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk, a semnat un decret prin care a dispus punerea in aplicare, de la 1 martie 2015, a sistemului de asigurare obligatorie pentru vehiculele cu placute de inmatriculare "straine". Inseamna ca, pentru a intra in Transnistria, posesorii de masini cu placute de inmatriculare moldovenesti, ucrainene, dar si rusesti vor trebui sa-si procure un fel de "carte verde pentru Transnistria". Aceasta ar urma sa fie pusa in vanzare exclusiv de catre autoritatile ilegale de la Tiraspol. Nu este clar deocamdata cum se va intampla, insa, la modul practic, avand in vedere ca Transnistria nu este subiect de drept international, nefiind recunoscuta nici macar de Rusia. Potrivit "decretului", pana la 1 februarie, asa-zisul guvern transnistrean trebuie sa elaboreze mecanismul de functionare a sistemului de asigurare obligatorie, "ministerului finantelor" revenindu-i misiunea de a stabili pretul "politei", informeaza Deutsche Welle.

Traditii si superstitii de Boboteaza, ziua in care se deschid cerurile. Ce trebuie sa faci in ianuarie ca sa-ti mearga bine tot anul. Boboteaza incheie sirul Sarbatorilor de Iarna. Credintele din popor spun ca in aceasta zi se sfintesc apele, ca sa se alunge duhurile rele, si se deschid cerurile. In lumea mistica a satului romanesc, fiecare sarbatoare, pe langa semnificatia sa religioasa, a dobandit, de-a lungul timpului, si o sumedenie de legende si superstitii pe care unii gospodari le mai urmeaza cu sfintenie si acum, in mileniul trei. Pe 6 ianuarie, preotii sfintesc apele, iar cu apa sfintita oamenii isi stropesc casele si animalele. Restul de agheasma pe care o primesc de la preot cand vine cu Iordanul o pastreaza in sticle, pentru leac. In satele si orasele de langa apa exista obiceiul ca tinerii se intrec care sa aduca primul la mal crucea aruncata de preot. Traditia populara zice ca acela care se arunca in apa, in aceasta zi, va fi ferit de toate bolile. Se mai crede ca atunci cand preotul arunca crucea in apa dracii ies de unde s-au ascuns si fug pe camp, dar nu pot fi vazuti de oameni, ci doar de lupi, scrie Adevarul.