Retrocedari frauduloase pe numele unui bolnav mintal. Primarul de la malul Marii Negre care voia sa ajunga "Regele Plajelor". Edilul orasului Navodari, Nicolae Matei (PSD), i-a uimit pe procurorii DNA prin lipsa de scrupule de care a dat dovada atunci cand a facut mai multe retrocedari dubioase de terenuri. Primul gospodar din Navodari este acuzat ca a folosit drept paravan o persoana care suferea de afectiuni psihice si nu are discernamant. Totul pentru a pune mana pe 2,25 de hectare de teren aflat pe plaja din nordul statiunii Mamaia, evaluat la 2 milioane de euro. Detaliile apar in rechizitoriul prin care Nicolae Matei a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni de coruptie, privind mai multe retrocedari ilegale de terenuri, prejudiciul total adus orasului Navodari fiind de aproximativ 26 de milioane de euro. Totul incepe in 2009, atunci cand urmasii lui Ion Marin au cerut retrocedarea a 2,25 hectare de teren agricol. Primaria Navodari a pus bete in roate mostenitorilor si se ajunge in instanta. Atunci apare in scena Dumitru Pasat, omul folosit ca paravan de primarul Nicolae Matei. El a platit, in 2010, 6.000 de euro in schimbul drepturilor litigioase pentru cele 2,25 de hectare. Imediat dupa parafarea contractului, totul a mers ca pe roate, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce pensii incaseaza fostii presedinti ai Romaniei. Fostul presedinte Traian Basescu a incasat deja prima pensie de 2.600 de lei. La aceasta se adauga indemnizatia pentru functia suprema, de 5.000 de lei. Venituri similare incaseaza si ceilalti doi fosti presedinti, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Sociologii spun ca un fost presedinte ar trebui sa castige mai mult . In ziua in care a implinit 63 de ani, pe 4 noiembrie 2014, Traian Basescu a intrat oficial in randul pensionarilor. Potrivit informatiilor din ultima declaratie de avere a lui Traian Basescu, postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale, pe lunile noiembrie si decembrie, acesta a incasat 5.166 de lei. Astfel, pentru munca de ofiter de marina, dar si de ministru al Transporturilor si primar al Capitalei, Traian Basescu s-a ales cu o pensie lunara de 2.583 de lei. Insa venitul total de pensionar al lui Traian Basescu se va ridica la circa 7.600 de lei, prin aplicarea cumulului de venituri. Asta pentru ca in calitate de fost sef al statului, Traian Basescu are dreptul la o indemnizatie de 5.000 de lei pe luna, anunta Adevarul.

Vicepresedintele CJ Hunedoara s-a razgandit. El se afla in arest la domiciliu pentru coruptie. Tiberiu Balint, vicepresedinte al CJ Hunedoara, arestat la domiciliu pentru coruptie, alaturi de seful CJ si de alte trei persoane, si care a demisionat din functie in 8 decembrie pentru a-si "putea dovedi nevinovatia", a revenit asupra deciziei, redobandind si calitatea de consilier judetean. Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara Tiberiu Balint, arestat la domiciliu pentru luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare de bani, a revenit asupra demisiei din functie si cea de consilier judetean, la mai putin de o luna dupa ce anunta ca pleaca pentru "a-si putea dovedi nevinovatia", conform Mediafax. Potrivit unui comunicat de presa emis, miercuri, de Consiliului Judetean Hunedoara, vicepresedintele institutiei Tiberiu Ioan Balint, a revenit asupra demisiei sale prin cererea inregistrata in 6 ianuarie la Registratura CJ, informeaza Romania Libera.

Ministerul Muncii a retras subventia pentru centrele de zi care au grija de copiii saraci. Riscurile imense ale deciziei. Dupa ce a marit alocatia zilnica de hrana pentru copiii lasati in grija statului, Ministerul Muncii a retras subventia acordata pana acum centrelor de zi, unde mananca si primesc rechizite scolarii proveniti din familii cu risc de abandon. S-au schimbat, pur si simplu, criteriile de aprobare a fondurilor, sustin oficialii. Cei 175 de lei pe luna cu care fundatiile cumparau alimente si haine pentru copiii saraci, sunt acum acordati pentru reintegrarea dependentilor de droguri si a adultilor cu dizabilitati. Pana in decembrie, subventia acordata de Ministerul Muncii pentru centrele de zi, in care copiii primeau doua mese calde si doua gustari, era de 175 de lei pe luna, adica 8 lei pentru fiecare zi lucratoare. Apoi, fundatiile care ofereau aceste servicii au fost anuntate ca fondurile au fost redirectionate catre dependentii de droguri, adultii cu dizabilitati si varstnicii bolnavi. Acestea au ramas, asadar, fara o importanta sursa de venituri, scrie StirileProtv.ro.

DW: Devalorizarea euro - sansa sau risc? Exportatorii europeni si Banca Central Europeana se bucura, importatorii si turistii, in schimb, nu. Devalorizarea monedei europene ar putea impulsiona economia in spatiul comunitar, dar exista si unele riscuri. Daca in martie 2014 un euro echivala cu 1,39 $, in septembrie, valoarea sa scazuse deja la 1,29 $. Cursul actual este de numai 1,19 dolari SUA. In comparatie cu dolarul, moneda comunitara europeana a pierdut continuu din valoare in ultimele luni, ajungand la nivelul cel mai scazut din 2006 incoace. Si, totusi, n-a fost o surpriza. In timp ce Banca Federala de Rezerve a SUA (Fed) urmareste ridicarea dobanzilor, Banca Centrala Europeana (BCE) se indreapta in directia opusa. Daca in Statele Unite economia e pe cale de a se redresa, in zona euro cresterea economica ramane mai degraba retinuta, anunta Deutsche Welle.

Romania, tara unde soselele sunt construite cu incetinitorul. Sefii de la Drumuri promit 37 de kilometri de autostrada in 2015. Anul 2015 se anunta, la fel ca anul trecut, unul dintre cei mai slabi ani in ceea ce priveste inaugurarea de noi kilometri de autostrada. Desi, pe hartie sunt santiere deschise, in realitate sunt zone in care nu se lucreaza sau asfaltul este turnat in ritmul melcului. Daca anul trecut s-au inaugurat 22 de kilometri, care au inceput sa se surpe, si alti 28 de kilometri inceputi acum trei ani, in 2015 sefii de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) sustin ca soferii vor circula pana in decembrie 2015 pe inca 37 de kilometri. In Romania se circula acum doar pe 687 de kilometri de autostrada, iar drumurile expres, promise de guvernanti, au fost desenate pe hartie, informeaza EVZ.

Muftiul Iusuf Muurat: "Evenimentele tragice din Franta nu au nicio legatura cu religia islamica". Muftiul Iusuf Murat a spus pentru Adevarul ca evenimentele tragice de la Paris, din data de 7 ianuarie, nu au nicio legatura cu religia islamica. "Toate evenimentele tragice care se desfasoara cu o cruzime desavarsita nu au nicio legatura cu religia islamica, iar cei care le provoaca nu sunt musulmani. Islamul nu ne indeamna sa comitem asemenea atentate si este impotriva oricarei varsari de sange. Condamn aceste acte de terorism si adresez condoleante familiilor indoliate si poporului francez. Ma rog la bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne protejeze tara. Amin", a spus muftiul pentru Adevarul. 12 morti, intre care 2 politisti, este bilantul tragic, provizoriu inca, in urma atentatului terorist comis de doua persoane in jurul orei 11, la sediul jurnalului satiric "Charlie Hebdo" din arondismentul 11 al Parisului, Franta.