Interlopul Bercea Mondial, condamnat la 2 ani si 8 luni inchisoare pentru mituirea unui angajat din penitenciar. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare, iar Izaura Anghel la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care sunt acuzati ca ar fi incercat sa mituiasca un angajat al Penitenciarului Colibasi, unde este incarcerat Bercea. Decizia a fost luata de Tribunalul Arges nu este definitiva. Potrivit deciziei magistratilor Tribunalului Arges, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat la cate doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si dare de mita, pedepsele fiind contopite. Acestei pedepse i-a fost adaugat un spor de opt luni, astfel ca daca decizia va ramane definitiva Bercea Mondial ar urma sa execute o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Matricola din povestile parintilor se intoarce din nou in scoli. Semnele distinctive pe care vor trebui sa le poarte elevii. Matricola revine in scoli, dar nu ca numar propriu, al fiecarui elev, asa cum era inainte de '89, ci ca element de identificare pentru unitatile de invatamant. Potrivit noului regulament scolar, toti elevii trebuie sa aiba un semn distinctiv, pentru fiecare scoala. Acest semn poate fi o emblema, o esarfa sau o insigna, dupa modelul matricolei de altadata. Chiar daca nu a fost subiect de film, semnul distinctiv al elevilor, adica matricola, le-a marcat tineretea celor care au facut scoala inainte de '89. Nu era perceput ca un semn de lauda, ci mai degraba ca un numar prin care elevii puteau fi usor identificati si pedepsiti, daca faceau o fapta considerata urata, anunta StirileProtv.ro.

Averea presedintelui. Iohannis castiga din chirii mai bine decat din indemnizatia de la Cotroceni. Proprietar a trei apartamente si tot atatea case in Sibiu, presedintele Klaus Iohannis castiga lunar din chirii mai mult decat din indemnizatia pe care o primeste la Palatul Cotroceni. Prima declaratie de avere in calitate de sef de stat a lui Klaus Iohannis, publicata astazi de Administratia Prezidentiala, arata ca noul sef al statului a obtinut anul trecut, din inchirierea proprietatilor sale, un venit lunar de 9505 de lei, "salariul" de presedinte fiind in acest moment de 6.707 lei net. Asa cum este descris inventarul bunurilor familiei Iohannis la inceputul mandatului prezidential, averea noului sef al statului se rezuma la cele sase imobile a caror notorietate a crescut considerabil in campania electorala si la trei conturi bancare. Iohannis a venit la Cotroceni cu economii de 13.500 de euro, 9000 de dolari si 117.000 de lei si cu sase titluri de proprietate partajate cu Prima Doamna, Carmen Iohannis, informeaza Adevarul.

Profetiile zguduitoare ale celor mai mari duhovnici ai Romaniei: "Mai avem 12 luni de libertate si vine urgia". Nu de putine ori s-a scris si s-a vorbit despre duhovnicii din Romania care sunt inzestrati cu har de la Dumnezeu. "Adevarul" va prezinta astazi povestile mai putin cunoscute ale preotilor romani care au reusit sa devina de-a lungul timpului emblemele divinitatii pentru romani si care au prezis mari evenimente si tragedii. Pe patul de moarte, parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda a lansat un avertisment infricosator. Profetia avea un termen de implinire, iar evenimentele petrecute in ultimele luni par sa acopere sensul cuvintelor rostite de "duhovnicul Moldovei". Pana sa rosteasca profetia cutremuratoare, parintele Iustin Parvu era binecunoscut de credinciosii din toata tara ca un duhovnic cu har. De ani de zile, chilia sa de la manastirea Petru Voda era loc de pelerinaj pentru cei care cautau raspuns la intrebari existentiale, sau suferinzi ce-si gaseau alinarea dupa o discutie cu parintele arhimandrit, scrie Adevarul.

Merita 8 miliarde de euro concesiunea Comarnic-Brasov? Opiniile constructorilor privind oportunitatea achitarii a peste 8 miliarde de euro in 26 de ani pentru autostrada de pe Valea Prahovei sunt impartite. Oficiali ai mai multor firme autohtone de proiectare si consultanta in domeniul infrastructurii rutiere au opinii impartite privind oportunitatea construirii unei autostrazi pe Valea Prahovei, intre localitatile Comarnic si Brasov. Aceasta in conditiile in care pentru autostrada statul urmeaza sa achite 8,45 miliarde euro in cei 26 de ani in care cele trei firme vor opera autostrada. Costul total de constructie al autostrazii este de 1,82 miliarde euro fara TVA, din care constructia propriu-zisa este estimata la 1,66 miliarde euro, la care se adauga cheltuieli pentru servicii de inginerie si proiectare de 109,7 milioane euro si alte costuri (asigurari, inginer independent) evaluate la 54,8 milioane euro, anunta Romania Libera.

DW: Clarificari la tema libertatii si a limitelor sale. Democratia occidentala are o dimensiune metafizica constitutiva care ne ingaduie sa vorbim simultan despre libertate nelimitata si despre limitarea libertatii. E un paradox aparent. Dezbaterea publica despre libertatea de opinie sufera de prea multe confuzii si imprecizii. Unii spun ca libertatea de a vorbi in public trebuie sa fie nelimitata, altii ca, dimpotriva, trebuie sa existe, totusi anumite limite. In realitate cele doua pozitii nu se exclud, ci, dimpotriva, ele pot coexista in deplina armonie. Mai intai sa lamurim motivatiile. Cei care au pledat pentru moderatie in exprimare au avut in vedere pozitia comunitatilor religioase in democratia moderna si riscul ca acestea sa fie, incetul cu incetul, stigmatizate. In Romania este vorba cu precadere de oameni preocupati de destinul Bisericii Ortodoxe si care s-au pronuntat impotriva evacuarii simbolurilor religioase din viata publica, informeaza Deutsche Welle.

Situatie incredibila. Seful Politiei Timis a aprobat supraveghere ilegala, de catre Politia Locala Recas, a subordonatilor care nu raspundeau la comenzile politice. Procurorii DNA care ancheteaza cazul politistilor corupti de la varful IPJ Timis au descoperit o situatie incredibila. Insusi comandantul Politiei Timis a aprobat supravegherea ilegala a subalternilor care activau in orasul Recas de catre Politia Locala a aceluiasi oras. Masura a fost luata pentru a-i obliga pe acestia sa se conformeze comenzilor politice venite prin intermediul primarului PSD din Recas, Teodor Pavel, scrie EVZ.

Rezerva de alimente a Romaniei in caz de calamitate este la pamant. Cum s-a golit depozitul de la Peris in ultimii 25 de ani. Dupa rezerva de stat pentru medicamente, acum aflam ca si cea de alimente, in caz de calamitati, este la pamant. Afirmatia extrem de grava este facuta de reprezentantii patronatelor din domeniu, care sustin ca in acest moment depozitele sunt goale. Nu avem nici carne si nici lapte praf. Totul, in conditiile in care, tot mai des, se produc cutremure. Numai luni noapte au fost doua, sub 4 pe Richter. Chiar daca specialistii spun ca acestea nu reprezinta un pericol, ce facem totusi daca vine unul mare cu adevarat? Inainte de Revolutie, alimentele din rezerva de stat erau pastrate in locuri special amenajate. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Depozitele, dupa cum sustin patronatele, sunt goale. La Peris, in apropiere de Bucuresti, s-a aflat, de pilda, pana in 2003 o ferma cu 250 de mii de porci, anunta StirileProtv.ro.