Mandria infrastructurii romanesti, viaductul Aciliu, a crapat. Dupa ce s-a fisurat asfaltul lotului 3 al autostrazii Sibiu-Orastie, la doar o saptamana dupa deschiderea circulatiei, a venit randul viaductului de la Aciliu sa aiba probleme. Un raport din interiorul Companiei de Autostrazi si Drumuri arata ca acest cel mai mare viaduct din Romania prezinta fisuri ale pilonilor in zona de sprijin a caii de rulare, la zeci de metri deasupra solului. Dupa ce ca sunt scumpe si se deruleaza mai greu fata de alte tari ale UE, de lucrarile de infrastructura din Romania sunt efectuate si in conditii de proasta calitate. Defectele ies la suprafata deseori nu dupa expirarea perioadei de garantie, ci imediat dupa punerea in circulatie a unei autostrazi, scrie Romania libera.

Europa se pregateste pentru un soc populist in Grecia. Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ). Riscuri pentru Romania Dar, analistii citati de WSJ sustin ca regiunea este vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, scrie Adevarul.

Criza francului elvetian si politica privilegiilor. Nu vom intra in specificul economic al problemei. Ceea ce ne intereseaza in primul rand este capacitatea statului de a garanta un tratament egal pentru toti cetatenii, de a asigura un cadru general cat mai echitabil cu putinta. Stim prea bine ca unii pretind statului ceva mai mult, si anume sa asigure o redistribuire a veniturilor de natura sa micsoreze decalajale din ce in ce mai mari (vezi cercetarile lui Thomas Piketty), dar cu siguranta ca ar trebui, in primul rand, sa nu faca niciun soi de favoritisme. Or, a adopta astazi masuri in favoarea debitorilor in franci elvetieni, chiar daca pare un fapt de solidaritate dezirabila, seamana prea mult cu politica sofisticata a privilegiilor, care a caracterizat politica romaneasca a ultimelor decenii: notarii si-au dat legi pentru ei insisi, politicienii si ziaristii bine plasati au luat credite preferentiale de la Bancorex, privatizarile au reprezentat un transfer de proprietate in beneficiul clientilor apropiati ai puterii politice, tranzactiile bursiere pe baza de ponturi au creat bogati peste noapte, la care putem adauga pensiile si salariile de lux sau bonificatiile acordate din profiturile intreprinderilor cu capital de stat, scrie Deutsche Welle.

Povestea unor familii saracite de franc. Au dat carnea pe cartofi si sunt ajutati de parintii pensionari. Sunt tineri educati, trecuti de 30 de ani, care au inlocuit carnea cu cartofii, au renuntat de ani buni la concedii si haine noi si isi cresc cum pot copiii. In ziua de salariu, isi achita constiinciosi rata la banca, ingroziti la gandul ca intr-o zi ar putea ajunge in strada daca nu vor mai putea sa plateasca. Cu un job stabil, fiind economist la Consiliul Judetean Dolj, Gabriel Aftinescu a imprumutat, in 2008, impreuna cu sotia sa, 62.000 de franci elvetieni, de la Banca Romaneasca. Cu banii imprumutati, si-au cumparat o garsoniera in Craiova, cu o suprafata de 44 de mp, in valoare de 40.000 de euro, intr-un bloc nou construit. Gabriel Aftinescu avea atunci 26 de ani, iar sotia sa 27. Banii pe care ii imprumutasera aveau sa-i restituie in totalitate abia peste 35 de ani, in pragul pensionarii, scrie GreatNews.ro care ne prezinta povestile a trei familii tinere, din provincie.

Ce impresie i-a facut presedintele Iohannis emisarului SUA, Victoria Nuland. Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene si eurasiatice, a ramas cu o impresie pozitiva despre noul presedinte Klaus Iohannis. Dezvaluirea vine de la senatorul PSD, Mircea Geoana, care s-a intalnit cu Nuland, dupa ce aceasta discutase cu presedintele Iohannis. Victoria Nuland i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis ca a efectuat aceasta vizita tocmai pentru a-l cunoaste, scrie Gandul.

Relu Fenechiu, partaj cu nevasta pentru a-si salva jumatate de avere. Condamnat la cinci ani de inchisoare, fostul ministru al Transporturilor incearca sa scape de executorii judecatoresti. Statul are de recuperat 5, 6 milioane de lei in dosarul in care a fost condamnat. Cu poprire pe cont, Mariana Fenechiu spune ca n-are cu ce-si intretine copilul si vrea impartirea bunurilor. Actele intocmite de executor au fost atacate la instanta de sotia lui Fenechiu, proces care nu are inca stabilit primul termen de judecata. Mariana Fenechiu a cerut judecatorilor sa suspende executarea silita si sa constate ca o parte din bunuri ii apartin. Prin urmare, sotia solicita partajarea averii familiei, urmarind sa salveze de sub sechestru jumatate din averea familiei. Mariana Fenechiu, mai dezvaluie saptamanalul iesean, a mentionat in actiunea depusa la instanta ca executorii vor sa execute silit vila si terenul de 1.101 mp, situate pe Aleea Teilor, nr. 1, din Iasi, scrie EVZ.ro.

Cum i-au lasat americanii pe nord-coreeni sa atace "The Interview". Statele Unite aveau acces la retelele de calculatoare nord-coreene pe care au reusit sa le penetreze, dar au ales sa ii lase sa lanseze atacul cibernetic asupra companiei Sony Entertainment, producatorul comediei The Interview in care este vorba despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, sugereaza un articol publicat de New York Times. Potrivit cotidianului american, in septembrie 2014, cand nord-coreenii au amenintat cat se poate de direct si explicit ca prezentarea in cinematografe a filmului lui Seth Rogen reprezinta un act de razboi si va primi un raspuns pe masura, Agentia Nationala de Securitate (NSA) avea acces la retelele de calculatoare ale Coreii de Nord si urmarea activitatea Biroului 121, unitatea serviciului de informatii nord-coreean care se ocupa cu spionajul si atacurile cibernetice, scrie Romania libera.

Viata lui Mugur Varzariu. Portretul luptatorului la a doua tinerete. Viata lui Mugur Varzariu. Portretul luptatorului la a doua tinerete. New York Times nu este interesat de fotografii cu romi. Toata lumea face, de la Josef Koudelka incoace. Dar mai bine decat el nu a facut nimeni. Cam asa a sunat replica jurnalistului american. New York Times nu este interesat de fotografii cu romi. Toata lumea face, de la Josef Koudelka incoace. Dar mai bine decat el nu a facut nimeni. Cam asa a sunat replica jurnalistului american. Mugur Varzariu este fotograf in toata regula doar din anul 2010, dar a realizat in cei patru ani si un pic, cati au trecut de atunci, niste performante absolut uluitoare. Imaginile sale au fost publicate in Le Monde, New York Times, The Economist, Los Angeles Times, WIRED Magazine sau Beobachter Magazine, scrie GreatNews.ro.