Populatia Romaniei va scadea dramatic, iar trendul descrescator nu va putea fi schimbat pana dupa mijlocul secolului, indiferent de masurile de stimulare pe care le vor lua politicienii, afirma profesor doctor Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, intr-un interviu acordat Europa Fm. Potrivit acestuia, Romania a intrat in cel de-al 26-lea an de declin demografic, iar pana in 2050 numarul romanilor va scadea pana la 17,1 milioane de locuitori. Problema demografica a devenit, astfel, una de siguranta nationala, avertizeaza Vasile Ghetau.

Directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane este de parere ca, pentru a face copii, romanii au nevoie in primul rand de stabilitate si de masuri sociale pentru copii, care sa le permita mentinerea carierei.

In acest moment, o romanca naste, statistic vorbind, 1,3 copii. Cei mai multi copii ii nasc femeile de etnie rroma, care aduc pe lume 3,2 copii, spune profesorul Vasile Ghetau.

Dezastrul demografic din Romania are drept cauze si emigrarea in ultii ani a peste 2 milioane de romani care au ajutat tarile in care au ajuns sa-si reduca propriul declin. Potrivit statisticilor din Spania, in acest moment, 100.000 de mii de copii romani sunt scolarizati in peninsula, iar anul trecut, mamele romance au nascut 12 mii de copii.

Natalitatea si fertilitatea extrem de scazute de la noi vor duce la dublarea dependentei batranilor de persoanele active.

Rezolvarea problemei demografice a Romaniei a fost inclusa de Klaus Iohannis in programul sau prezidential. Seful statului propune, pentru anul viitor, acordarea de deduceri personale pentru parinti.