Dosarul Microsoft. Racoarea celulelor dezleaga limbile suspectilor. Reapare numele lui Bittner. Dupa fostul ministru Gabriel Sandu, care a spus ca si-a platit cu cinci milioane de euro postul din Guvern, un cunoscut om de afaceri arunca alta informatie-bomba. Dumitru Nicolae, cunoscut si ca "Niro", spune ca personajul-cheie din scandalul Microsoft ar fi milionarul Alexandru Bittner, care avea mare influenta in Cabinetul Adrian Nastase. El ar fi cerut milioane de dolari ca sa deblocheze vanzarea licentelor catre stat. Si a avut grija sa se puna la adapost apoi. A plecat de cel putin 10 ani in Statele Unite. "Bittner Alexandru mi-a dat de inteles in mod explicit ca este foarte puternic", a declarat Dumitru Nicolae in fata procurorilor. In fata investigatorilor DNA, Dumitru Nicolae a povestit cateva episoade in care protagonist a fost Alexandru Bittner sau Dinu Pescariu. In amanunt, el descrie felul in care, in 2004, a ajuns sa fie implicat in livrarea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei, noteaza digi24.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Interviu. Margarita Vulcanescu: "Viata mea cu Mircea a fost o bucurie fara seaman!". Mircea Vulcanescu a fost unul dintre cei mai straluciti intelectuali romani din perioada interbelica. Economist, filolog, filosof, sociolog si profesor de etica. La 9 octombrie 1946, comunistii il condamna la opt ani de temnita grea. Moare in inchisoarea de la Aiud, la 48 de ani, dupa ce se sacrifica, culcandu-se pe ciment, ca o saltea, pentru a salva viata unui coleg de celula mai tanar suferind de plamani. A lasat posteritatii si popularul indemn: "Sa nu ne razbunati!". Publicam pasaje dintr-un interviu mai amplu acordat de Margarita Vulcanescu, sotia filosofului, profesorului Zoltan Rostas. Margarita Vulcanescu: Viata mea cu Mircea a fost o bucurie fara seaman! Neasemanata! Si parca neomeneasca! Ca era o minune de om! "Asa! Si neasteptata! Ca iti spusei: aveam cu sapte ani mai mult, si niciodata nu ma gandeam sa ma marit! Eram hotarata sa nu ma marit. Zoltan Rostas: De ce? M.V.: Pentru ca nu eram frumoasa, nu aveam bani, si nu vroiam sa fiu asa" sa fiu datoare cuiva. Vroiam sa fiu independenta, si pe seama mea. (rade.) Si eu nu intrevedeam decat ceva asa care sa nu fie... si nu ceva! Ceva care sa nu depaseasca considerentele astea. Integral in Romania libera.ro.

Bunicul meu nazist a fost unul dintre cei mai mari ucigasi in masa din istorie. Daca ar exista o persoana care sa intrupeze vechea zicala "Iti poti alege prietenii, dar nu si familia", Rainer Hoss ar fi acela. Germanul in varsta de 48 de ani s-a nascut intr-un clan care a contribuit la una dintre cele mai mari crime comise vreodata impotriva umanitatii si apoi a negat ca s-a intamplat vreodata. Abia la varsta de 12 ani a aflat Rainer ca bunicul lui, Rudolf Hoss, fusese calaul cu cel mai mare grad de la Auschwitz. Tataia Hoss nu doar ca supraveghease uciderea a peste 1,5 milioane de evrei, romi si prizonieri politici, ci era chiar creierul din spatele transformarii Auschwitzului dintr-o cazarma veche intr-o masina de ucis capabila sa omoare doua mii de persoane pe ora. Bunicul a facut designul pentru camerele de gazare si a introdus gazul Zyklon B folosit pentru executarea copiilor si batranilor, noteaza vice.com.ro.

In Bucuresti sunt peste 100 de crime pe an. Cel mai complicat caz: asasinul-platit. Comisarul Radu Gavris vorbeste despre cei mai sangerosi ucigasi pe care i-a trimis dupa gratii. Cu toti a avut o relatie "speciala". Din anul 2000, cand a ajuns ofiter la Serviciul Omoruri din Politia Capitalei, comisarul Radu Gavris a vazut sute de cadavre. A coordonat anchete ale unor cazuri ajunse celebre si a trecut prin experiente unice pentru un politist. Pe unele dintre ele le-a asternut intr-o carte, drept ghid pentru cei ce vor sa cunoasca meseria de politist de omoruri. Este una complicata, ca si perceptia pe care o au altii despre el. Colegii spun despre comisarul Radu Gavris ca este "unul dintre cei mai atenti politisti la detalii, tenace ca un caine de urma". Si asta pentru ca a reusit sa rezolve dosare extrem de vechi. Ultimul a fost solutionat dupa 17 ani, cu ajutorul unui soft nou. omisarul povesteste despre criminalii pe care i-a audiat ca a ajuns sa aiba o relatie cu fiecare: "Intra in acest birou tot felul de persoane. Pe unii, ca sa ii faci sa vorbeasca, trebuie sa empatizezi cu ei, sa ajungi sa le intelegi gesturile. In cele din urma, cand merg catre gratii, te desparti de ei in conditii, sa le zicem, amiabile, chiar daca nu esti de acord cu ceea ce au facut. Am ajuns sa discut si sa ma apropii chiar si de Sandu Geamanu", a dezvaluit. In final, misiunea lui Gavris si a colegilor de la Serviciul Omoruri este sa ajunga la ucigasi, dar mai ales la probele care ii incrimineaza pentru ca aceastea sunt cele mai importante in fata instantei. Tocmai de aceea, de la scena unei crime, "politistii pot preleva si 500 de urme, daca este vorba despre un apartament si pot sta chiar si patru zile", ne arata Gavris, scrie Evz.ro

DW: Ordonanta migratiei nu si-a epuizat efectele. Solutia pierderii mandatelor si organizarea de alegeri anticipate partiale mi se pare cea mai onorabila pentru primarii migratori si in acelasi timp reparatorie pentru electorat. Curtea Constitutionala a facut publica motivarea deciziei de neconstitutionalitate a OUG nr. 55 din 28 august 2014 care a permis alesilor locali sa migreze de la un partid la altul, in limitele unei perioade de 45 de zile, fara a-si pierde mandatul. In motivarea CCR se arata: "Constituirea sau ruperea aliantelor politice intra in exercitiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica in sine masuri care, in mod direct si brutal, schimba configuratia politica a autoritatilor administratiei publice locale si altereaza vointa corpului electoral." CCR a decis la jumatatea lunii decembrie, anul trecut, ca ordonanta migratiei alesilor locali, pe care guvernul Ponta a emis-o ca parte a instrumentarului PSD de campanie electorala pentru prezidentiale, este neconstitutionala. Dupa perioada de 45 de zile in care primarii, consilierii locali si judeteni si presedintii de consilii judetene au putut sa-si schimbe partidul, reprezentarea politica la nivelul administratiei locale s-a schimbat dramatic, informeaza Deutsche Welle.

Ziua Izabellei. Teoria specialistilor: "Efectul fluture" a facut din gafa copilei din Constanta viralul romanesc terminat cu o petrecere cu 160.000 de musafiri. Ziua Izabellei. Greseala unei fete de 11 ani dintr-o comuna din Constanta a devenit "o premiera a retelelor sociale pentru Romania. Izabella Stan a creat pe "Facebook, evenimentul Ziua Izabellei, la care a invitat fara sa-si dea seama "zeci de mii de oameni. In doar cateva zile, peste 160.000 de persoane au confirmat participarea, iar Izabella a devenit vedeta la TV si in presa scrisa Ziua Izabellei Izabella si Sara sunt doua" prietene din comuna constanteana Cobadin. Luni, 12 ianuarie, incepeau scoala mai tarziu, la ora 13.30, si, pentru ca aveau acces la internet, au decis sa-si creeze o pagina de Facebook. Chiar daca reteaua de socializare are principii clare: cei care nu au implinit 16 ani nu pot sa se inscrie, Izabella (11 ani), ca multi alti adolescenti din lume, a ocolit regula, mintind in ceea ce priveste anul nasterii. Odata demarata procedura de creare a contului, fetele au inceput sa-si completeze profilul. Au postat doua poze cu ele si au trecut la pasul urmator, legat de datele personale. Pentru ca nu au stiut sa utilizeze corect instrumentele Facebook, au creat evenimentul "Ziua Izabellei!! <3". Astfel, cu o poza neclara a ei, Izabella Stan isi invita prietenii la petrecerea de aniversare la o adresa din cartierul constantean Dacia, pe data de 14 martie, cand va implini 12 ani, informeaza Adevarul.ro.

Sub nasul anchetatorilor. Procurorii din Ploiesti au fost pradati de un hot de portofele chiar in sediul Parchetului. Mai multi procurori din Ploiesti au ramas fara bani, carduri si cartile de identitate dupa ce un hot le-a sustras portofelele - nu de pe strada, ci chiar din birourile lor. Un barbat a comis opt furturi in incinta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Pentru ca rusinea anchetatorilor sa fie si mai mare, hotul a reusit sa ramana neidentificat timp o luna de la primul furt. Potralul observatorph.ro a relatat ca hotul ar fi intrat in birourile procurorilor in lipsa acestora si le-a sustras portofelele, dar si telefoanele. Parchetul Judecatoriei Ploiesti a deschis un dosar si a constatat un prejudiciu de 3.000 de lei. "Un hot a furat portofelele mai multor procurori chiar din cladirea de pe strada Buna Vestire. Pe aceasta strada isi au sediile DIICOT si Parchetele de pe langa Judecatorie, Tribunal si Curtea de Apel", a fost titlul din presa locala. Informatia a fost confirmata pentru gandul de catre procurorii Parchetului Judecatoriei Ploiesti, care au transmis ca hotul a fost prins si identificat, numele lui fiind Alexandru Ionut Onoiu.