Afaceristul iordanian Bani Mustafa Akram a devenit intermediarul cluburilor arabe de fotbal în negocierile cu Victor Pițurcă, cu Steaua București și cu echipa lui Hagi după ce a fost condamnat în 2013 pentru acte de corupție la București.

Victor PiturcaFoto: HotNews / Dan Popescu

Iordanianul este acum judecat într-un alt caz de corupție aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Akram a avut vineri, 23 ianuarie, termen în dosarul “Portul Constanța” în care este acuzat că a dat mită și a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, alături de vameși și demnitari ai statului român.

Cu doar o lună mai devreme, în preajma Crăciunului 2014, arabul a fost împuternicit de clubul de fotbal Al Dhafra din Emirate să negocieze transferul fotbalistului Alexandru Mitriță de la Viitorul Constanța, echipă patronată de Gheorghe Hagi. Ziariștii sportivi susțin că iordanianul Akram a fost implicat și în transferurile altor fotbaliști de top din prima ligă, dar și în plecarea staff-ului echipei naționale la echipa Al Ittihad.

RISE Project a investigat afacerile iordanianului din România la începutul lui 2013 înainte ca acesta să fie reținut într-un dosar de dare de mită. Akram, 42 de ani, era monitorizat de procurorii DNA încă din 2009, fiind suspectat că e un pion important în rețeaua evazionistă a clanurilor turce din piața de legume și fructe. În întâlnirile cu reporterii RISE, iordanianul a negat că ar avea o relație specială cu Șahin Yuksek, unul dintre liderii clanurilor turce. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2013, Akram și Yuksek au fost reținuți de DNA pentru corupție. Iordanianul a încercat să-l mituiască cu 40 de mii de euro pe un înalt funcționar al Fiscului, acționând ca intermediar al lui Șahin Yuksek. Mita avea un dublu scop: Fiscul să fie mai aspru cu concurența și mai blând cu firmele lui Șahin Yuksek. În final, Șahin Yuksek a fost condamnat la doi ani și jumătate cu suspendare pentru dare de mită, după ce a fost denunțat chiar de funcționarul statului. Akram a primit mai puțin, șase luni cu suspendare, pentru că a colaborat cu anchetatorii.

Citeste tot articolul pe RiseProject.ro