Raport MCV: Victor Ciorbea, de la urmasul Seniorului la rusinea Europei. Parlamentul, ANAF-ul - prin faptul ca nu recupereaza prejudiciile constatate de judecatori, si Victor Ciorbea, ca Avocat al Poporului, au ramas singurele oi negre sau macar baltate in Raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) realizat anual de Comisia Europeana pentru monitorizarea Justitiei din Romania. Institutia Avocatul Poporului, condusa de Ciorbea, este criticata pentru lipsa de implicare in blocarea valului de ordonate de urgenta a Guvernului. Reamintim ca doar Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constitutionala o ordonanta a Executivului, scrie EVZ.ro.

ActualitateFoto: Hotnews

Comentariu DW: Moldovenii au scapat soarecul in borta. Partidele pro-europene (PLDM si PDM) care s-au angajat intr-o alianta minoritara, sprijinita din umbra de Partidul Comunistilor (pro-rus), si-au temperat rapid avantul european. Atat PLDM cat si PDM au anuntat ca nu se vor grabi sa depuna cerere de aderare a Moldovei la UE. Anul trecut, premierul Iurie Leanca, presedintele Nicolae Timofti, dar si ministrul de Externe, Natalia Gherman, au anuntat in repetate randuri, inclusiv de la Bruxelles, ca Republica Moldova va depune, in 2015, cerere de aderare la UE. Mai mult, premierul Iurie Leanca a declarat in luna decembrie 2014 ca daca va fi sa aleaga intre functia de premier si investigatia internationala in cazul Bancii de Economii (banca acaparata, conform presei de la Chisinau, cu implicarea sefului sau de partid Vlad Filat), va opta "pentru finalizarea investigatiei", scrie Deutsche Welle.

Interviu 25 de ani de capitalism: Irinel Columbeanu, portretul milionarului de tabloid. "Cruciada anticoruptie a diminuat activitatea in lumea mondena". Inainte de a fi cunoscut pentru extravagantele sale, Irinel Columbeanu a facut bani. La inceputul anilor '90 existau doua moduri de a face afaceri: bisnita si parteneriatele cu firme straine. Bisnita putea sa faca oricine avea curaj si dorinta sa se capatuiasca, dar ca sa lucrezi cu strainii aveai nevoie de relatii, de preferat in zona fostei Securitati. Cand a venit Revolutia, tanarul si ambitiosul Irinel Columbeanu lucra la Camera de Comert si Industrie, il avea pe tatal sau in miezul nomenclaturii de partid si, conform unei sentinte judecatoresti de anul trecut, colabora intens cu Securitatea. In primele luni ale lui 1990 a devenit reprezentantul companiei Alcatel, dar spune ca totul a fost o intamplare: s-a intalnit pe strada cu niste italieni care de fapt erau francezi, s-a inteles cu ei din priviri si a inceput sa se imbogateasca, scrie Adevarul.

Caldura gratis, ultima dintre promisiunile fara acoperire ale lui Oprescu. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent pentru Hotnews.ro ca, in urmatorii ani, dupa contopirea RADET cu ELCEN, bucurestenii ar putea sa nu mai plateasca nici un leu pentru caldura. Promisiunea modernizarii retelei de distributie este insa veche de aproape doi ani. In martie 2013, intr-o emisiune la Realitatea tv, Oprescu promitea acelasi lucru bucurestenilor. De atunci, nu a facut concret nimic, investitia fiind costisitoare pentru bugetul primariei. "Sa construiesti trei CET-uri noi si sa scapi de cele sase vechi este o idee buna, problema e ca nu se face. Dupa calculele mele, ar fi nevoie de un miliard de euro pentru constructia noilor CET-uri. Iar factura gratis bucurestenii nu o sa aiba niciodata", a comentat pentru "Romania libera" presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.

Cum ar putea ramane Victor Ponta doctor in Drept. Premierul Victor Ponta ramane deocamdata cu titlul de doctor in drept. Chiar daca seful guvernului a anuntat ca a facut o cerere de renuntare, iar ulterior guvernul a dat o ordonanta in acest sens, aceasta nu poate fi pusa in practica deoarece ministrul Educatiei nu a emis ordinul care reglementeaza procedura. Intr-un interviu acordat Gandul, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca nu va semna documentul pana cand ordonanta nu va trece de Parlament. "Nu poti sa renunti la titlul de doctor pentru ca ordonanta spune ca procedura de revocare va fi promovata printr-un ordin de ministru. Pana cand nu apare aceasta procedura de revocare aprobata prin ordin de ministru nu poti renunta".

De ce sunt Sorina Matei (B1) si Ghita (RTV) de partea lui Maior (SRI). Jurnalistul Sabin Orcan publica pe pagina sa de Facebook un comentariu despre cum au ajuns in aceeasi barca Sorina Matei (B1 TV) si Sebastian Ghita (Romania TV) - altfel, aflati in conflict deschis -, de partea fostului sef al SRI George Maior. E o simpla coincidenta, scrie Orcan, motivatiile fiind total opuse. Iata cateva argumente enuntate de moderatorul emisiunii X-Press, de la B1 TV... Sorina cade in extaz din cauza patimii ei pentru DNA (si, prin extensie, pentru SRI) care i-a intunecat pe moment simtul critic foarte dezvoltat. In vreme ce Sebi nu e decat un combinator fara scrupule, care si-a cladit averea de sute de milioane de euro prin limbi date tuturor celor care, in mintea lui, reprezinta puterea oculta. Cei pe care, dupa cum marturisea intr-un interviu de pomina, luat de Dan Tapalaga, i-a cunoscut intr-un magazin de masini de spalat", citeaza reportervirtual.ro.

Afaceri de milioane de euro pentru Mircea Geoana: "Mihaela, dragostea mea!", pionul principal. Senatorul Mircea Geoana s-a remarcat ca unul dintre oamenii politici fara probleme cu legea si s-a consacrat drept un om care lucreaza in interesul comunitatii. Prin intermediul ONG-urilor pe care le conduce, alaturi de sotia sa, Mihaela Geoana, fostul lider al PSD a miscat insa milioane de euro. Mircea Geoana a ajuns sa conduca impreuna cu sotia, iar uneori chiar si cu soacra, Margareta Costea, nu mai putin de 15 fundatii si asociatii ce traiesc din donatiile oferite de diverse firme. In schimbul banilor ce tranziteaza cele 15 fundatii si asociatii, familia Geoana promoveaza "dezvoltarea economica armonioasa a Romaniei" sau "democratia si valorile autentice", potrivit stiripesurse.ro.

"11 motive pentru care e bine sa fii roman in strainatate. "Daca erai chinez sau indian, ai fi masurat in kilometri cozile la ambasada". Stefan Marinescu (32 de ani), un tanar originar din Piatra Neamt care a facut ocolul Pamantului intr-un an si trei luni elimina cu umor mitul romanului jenat de cetatenia sa cand ajunge in strainatate. "Stiu, sunt multi care se rusineaza cu cetatenia lor romaneasca, atunci cand merg in strainatate. Calatorind in jurul lumii, mi-am dat insa seama ca nu-i deloc rau sa fii roman. Ba dimpotriva. Relaxeaza-te si bucura-te de originile tale, oriunde mergi", este sfatul tanarului din experienta impartasita prin jurnalul electronic tinut pe pagina "Calator cu tricolor", asa cum s-a numit proiectul sustinut impreuna cu sotia sa, Mihaela Noroc, scrie Adevarul.