Toni Grebla se lauda ca are o "cartita" la DNA. Procurorii ii prezinta acum noile acuzatii. Judecatorul CCR joaca momentan rolul nevinovatului: "Nu stiu ce acuzatii mi se mai aduc". Caz fara precedent: DNA cere arestarea preventiva a unui judecator al Curtii Constitutionale. In timpul monitorizarii, Toni Grebla il asigura pe un suspect ca-i va da date din ancheta procurorilor. Procurorii DNA au cerut Senatului avizul pentru incuviintarea arestarii preventive si trimiterea in judecata a judecatorului CCR Toni Grebla. Magistratul este cercetat pentru mai multe fapte de coruptie. Marti, alte doua noi acuzatii au fost aduse acestuia: favorizarea faptuitorului si de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Totul incepe pe 2 octombrie 2014, atunci cand Grebla a avut o intalnire cu doi oameni de afaceri: Mihai Prundianu si Vasile Ni\u001Fescu. Prundianu este, potrivit DNA, folosit ca interpus in afacerile judectorului CCR. Nitescu este directorul fabricii de ulei Ultex Tandarei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Propunerea pe care Ion Tiriac i-o face presedintelui Klaus Iohannis: referendum pentru republica prezidentiala. Omul de afaceri Ion Tiriac a afirmat, intr-un interviu, ca toti cei gasiti vinovati pentru fapte de coruptie nu ar trebui condamnati in penal, ci in comercial, adaugand ca ar trebui recuperati mai intai banii pe care acestia i-au delapidat. Ion Tiriac are si o propunere pentru presedintele Klaus Iohannis: sa declanseze un referendum pentru republica prezidentiala. "In primul rand, pe mine m-ar interesa sa iau banii inapoi pe care i-au delapidat - statul si pe mine, platitor de taxe... asta, cu amenda la amenda la amenda, si pe urma vedem noi despre ce e vorba, pentru ca, altfel, trebuie sa platesc si puscaria", a afirmat Ion Tiriac intr-un interviu la Digi 24. Ion Tiriac a vorbit si despre valul de arestari si cercetari penale care ii vizeaza pe politicieni si oameni de afaceri si despre influenta serviciilor secrete in politica si justitie, anunta Gandul.

Laserul merge mai departe: "Avem o intarziere de un an din cauza avizului de la Apele Romane". 30 de romani s-au intors in tara pentru cercetare. Proiectul celui mai mare laser din lume a trecut peste dificultatile puse de avizele de la Apele Romane, dar intarzierile au dat in spate unele aspecte ale constructiei cu aproape un an, fata de acordul initial cu cei care-l construiesc. Directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir a declarat pentru adevarul.ro ca din cauza avizului intarziat oferit de Apele Romane, constructia are o intarziere de aproximativ un an, pe care trebuie sa o recupereze anul acesta. Anul trecut, cu 11 luni intarziere, au inceput forajele pentru cele peste 1.000 de pompe geotermale necesare asigurarii energiei centrului de cercetare. In 2014, directia Apele Romane nu a oferit avizul unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare din Europa. In luna septembrie 2014, constructorii au inceput forarile, informeaza Adevarul.

Primarul din Deva, Petru Marginean, foloseste banii publici in interes propriu. Edilul municipiului Deva este intr-un posibil conflict de interese, care ar putea duce atat la pierderea mandatului inainte de vreme, cat si la incheierea carierei sale politice. Petru Marginean detine, in paralel cu functia de Primar al Devei, si pe cea de presedinte al Asociatiei "Salvital" Hunedoara catre care, in calitate de ordonator principal de credite, face anual plati de mai multe sute de mii de lei. Mai mult decat atat, Petru Marginean sustine financiar, din banii municipiului Deva, televiziunea al carei actionar a fost si care pana nu de multa vreme a fost administrata de sotia acestuia. Surse din cadrul ANI sustin ca in curand va fi finalizat dosarul primarului Devei, Petru Marginean, care este suspectat de inspectorii de integritate ca ar fi savarsit mai multe infractiuni de "conflict de interese", scrie Romania Libera.

Cosmarul din alimentarele comuniste, o delicatesa pentru asiatici. Bancul cu "gaina Takimuri", o afacere de 12.000 de tone/an. Unii inca au frisoane cand isi aduc aminte de mirosul din alimentara de pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci, in galantare, gaseai doar peste oceanic si tacamuri. Romania inca produce, anual, 20 de mii de tone de gheare de pui, iar 60% din aceasta cantitate pleaca inspre China si Vietnam. Asiaticii ar lua si mai mult, insa, nu stim noi sa le vindem. Cantitatea ramasa in tara este transformata in hrana pentru animale sau se arunca. Satui de privatiuni, romanii nu vad tacamurile de pasare ca pe niste delicatese. Desi aveam foarte multe crescatorii de pasari, in anii comunismului pulpele, aripile si pieptul de pui mergeau la export, iar noua ne ramaneau doar ghearele, gatul si capul, anunta StirileProtv.ro.

Viciul nevazut al regimului politic actual. Scandalul legat de anchetarea judecatorului Toni Grebla de la Curtea Constitutionala ar fi o buna ocazie pentru ca intregul mecanism de numire a judecatorilor sa fie schimbat. Procurorii DNA au cerut Senatului sa incuviinteze arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, unul dintre cei noua "intelepti" de la Curtea Constitutionala. El este acuzat ca ar fi intervenit in favoarea unor firme private, exercitand presiuni asupra conducerii unei companii de stat din domeniul energiei (Complexului Energetic Oltenia). Cazul e tipic, noutatea sta doar in calitatea celui investigat. Este pentru prima data cand se intampla acest lucru unui judecator de la Curtea Constitutionala, dar nu e cu totul surprinzator daca tinem seama ca acesti inalti magistrati sunt alesi, de multe ori, din randul politicienilor oarecare sau a unor juristi fara opera si cariera, cu un trecut controversat. In 2007, de exemplu, CNSAS dezvaluia legaturile pe care judecatoarea Aspazia Cojocaru le intretinuse cu Securitatea, informeaza Deutsche Welle.

Denuntul lui Ovidiu Tender in cazul Alina Bica: "1 milion euro a fost conditionat sa fie cash!" Omul de afaceri Ovidiu Tender a facut un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-a adresat initial sotului Alinei Bica. Detaliile despre acest denunt apar motivarea Curtii Supreme de arestare mai multor inculpati. Este vorba de Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu care au fost arestati, sambata, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia a fost luata in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica si nu este definitiva, putand fi contestata la aceeasi instanta, scrie EVZ.

Sefa reprezentantei CE in Romania: Adesea legile in Romania nu sunt de cea mai buna calitate, provoaca victime colaterale. Sefa reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, spune ca sustine adoptarea unei legi a falimentului personal, dar ca doreste ca aceasta sa fie "foarte buna", in contextul in care in Romania adesea legile "nu sunt de cea mai buna calitate si provoaca efecte juridice neplacute si victime colaterale". Prezenta la Ploiesti, miercuri dupa-amiaza, sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca tara noastra are "mare nevoie" de adoptarea unei legi a falimentului personal, dar ca acest act normativ trebuie sa fie "o lege foarte buna", in contextul in care in Romania sunt adoptate legi "sub imperiul unor crize", iar ulterior aceste legi provoaca "victime colaterale", anunta Gandul.