Maya Teodoriu ar putea fi propusa pentru functia de judecator la CCR din partea PSD Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, raspunzand unei intrebari, ca persoana care va fi propusa pentru functia de membru CCR nu va fi un parlamentar. Surse social-democrate au declarat pentru Mediafax ca propunerea PSD pentru functia de judecator CCR ar putea fi Maya Teodoroiu. Coalitia de guvernare ar putea sa o propuna pe Maya Teodoroiu pentru functia de judecator la CCR, au precizat, luni, pentru Mediafax, surse social-democrate. "In Biroul Politic al PSD nu s-a vehiculat niciun nume", ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Teodoriu a fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in perioada 2002-2005. "Imediat ce se declanseaza procedura, cu siguranta vom propune o persoana, nu un om politic, adica nu un parlamentar. Vom propune o persoana care sper sa intruneasca votul intregului Senat si sa avem si la Curte componenta completa", a spus Ponta. Intrebat daca persoana propusa va fi din afara PSD, Ponta a raspuns: "Am spus ca nu va fi un membru al Parlamentului", scrie Adevarul.

Subiectele Zilei - Colaj FotoFoto: Colaj foto

Scandal in Parlament la revocarea lui Petre Roman. Liberalul Calimente catre Zgonea: "Ori esti prost, ori esti prost!" Deputatii au decis astazi incetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman ca o consecinta a faptului ca fostul prim-ministru, declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate, nu a contestat raportul de evaluare in termenul legal de 15 zile. "Facem un act foarte simplu: luam act de vacantarea mandatului si Guvernul sa stabileasca alegeri partiale pentru acest colegiu din judetul Brasov. Punct si de la capat. Nu comentam legea si nu facem analiza pe ea. In rest, ii dau dreptate domnului deputat", a transat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, disputa iscata intre acesta si Petre Roman, PNL si UDMR in plen. Dupa o ora de discutii aprinse intre Valeriu Zgonea, presedinte de sedinta, si PNL, langa care s-a asezat, in apararea lui Petre Roman, UDMR, mandatul de deputat al lui Roman a incetat. 200 de deputati au votat pentru, 11 impotriva si 22 s-au abtinut, nu inainte de un schimb de replici intre Mihaita Calimente si Valeriu Zgonea. "Ori esti prost, ori esti prost! Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul", i-a strigat Calimente lui Zgonea, scrie Gandul.

"Pogromul" din iunie 1990 si complicitatea activa a statului Justitia romana are o noua ocazie de a dovedi ca asupra ei nu mai planeaza umbra fostei Securitati si ca a devenit cu adevarat independenta. Constranse de CEDO, autoritatile judiciare de la Bucuresti au redeschis dosarul mineriadei din iunie 1990. (v. Cauza Mocanu si ceilalti contra Romaniei). Pe lista acuzatilor se aflau Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Mihai Chitac, Victor Atanase Stanculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Petre Peter si Emil (Cico) Dumitrescu, care beneficiasera de implinirea termenelor de prescriere. Marti, 10 februarie, Inalta Curte e chemata sa valideze actiunea Parchetului. Cata vreme Ion Iliescu se afla la putere, anchetarea Mineriadei fusese de neimaginat, caci versiunea oficiala culpabilizase victimele si ii elogiase pe agresori. Iar dupa incheierea celui de-al doilea mandat, procurorii, despre care putem presupune ca au conservat o parte din vechile dependente, au tergiversat cercetarile cat au putut. Dar obiectivul lor principal nu a fost tragerea de timp, ci minimalizarea evenimentelor si incadrarea juridica a faptelor in capitole prescriptibile. Omorul, furtul, jaful, violentele stradale considerate separat par toate infractiuni prescriptibile. Dar daca sunt privite in contextul lor mai larg, ele se dezvaluie ca incalcari brutale ale drepturilor omului, ("crime impotriva umanitatii"), care nu mai beneficiaza de nicio prescriere, scrie Deutsche Welle.

Noul Cod Rutier: Amenzi uriase si toleranta la alcool Noul Cod Rutier va intra in vigoare vineri si aduce vesti proaste pentru soferi. Politistii vor putea da amenzi-record pentru indisciplina in trafic si vor putea suspenda permisul de conducere pentru perioade de timp mult mai mari decat pana acum. Printre modificarile adoptate de noul act normativ, se remarca cea mai mare amenda, de nu mai putin de 9.600 de lei, dar si transformarea amenzilor neplatite de circulatie in suspendarea permisului. Potrivit noului Cod Rutier, daca vor fi prinsi vorbind la telefon in timp ce conduc un autoturism, soferii risca amenzi in cuantum de 1.600 de lei, la fel ca si in cazul in care vor fi depistati ca nu poarta centura de siguranta, de zece ori mai mult decat amenzile de pana acum. Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. In plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile. In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte, scrie Romania Libera.

Conducerea SRI a facut dovada "echidistantei" politice prin secvente ale videoconferintelor din 2014 Conducerea SRI a facut dovada "echidistantei" activitatii Serviciului in raport cu viata politica, cu ocazia audierilor din Parlament, prin prezentarea membrilor Comisiei parlamentare de control a unor secvente din 23 de videoconferinte din 2014 sustinute de conducerea SRI in frunte cu George Maior. Comisia de control SRI precizeaza intr-un comunicat ca, in privinta acuzatiilor de "implicare in activitatea politica si in campania electorala" a Serviciului, a "constatat ca sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create si dezvoltate politici si mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toti angajatii SRI, a acestor cerinte legale". "Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior si domnul general Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica", se mentioneaza in comunicat, scrie Adevarul.

Cei doi turci suspectati de spionaj si interceptari ilegale au solicitat azil politic in Romania Cei doi cetateni turci dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale si care au fost prinsi in Vama Nadlac, ulterior fiind arestati provizoriu, au cerut azil politic in Romania. Avocatul Horia Serban Ungur, cel care ii reprezinta pe cei doi cetateni turci Zavar Zedat si Usta Ilker, acuzati de spionaj si interceptari ilegale, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cei doi clienti ai sai nu au aflat initial pentru ce sunt retinuti la Vama Nadlac, autoritatile romane spunandu-le ca doresc sa le verifice pasapoartele, potrivit StirileProTv.ro. "Motivul pentru care au fost retinuti atunci nu era clar, li s-a spus ca urmeaza sa li se verifice pasapoartele. Eu cred ca se tragea de timp pentru obtinerea mandatului european de arestare. Cei doi au pasapoarte verzi. Pasaportul verde este un pasaport care confera libertate mai multa fata de pasaportul rosu. Sunt pasapoarte diplomatice care nu au nevoie de vize. Din punct de vedere administrativ, sunt valabile. Cred ca doar in baza mandatelor de arestare emise de Interpol puteau fi retinuti...", a declarat avocatul.

Dupa ce a esuat in afaceri cu energie, Grebla a inceput sa vanda branza Sindicalistul Condescu trebuia sa-i plateasca judecatorului constitutional 250 kilograme de branza de capra. Finul sau, interlopul Bircina, se prezenta director la "Aviatia Utilitara". Evenimentul zilei prezinta noi date din dosarul de coruptie al fostului judecator constitutional Toni Grebla. El s-a asociat, prin fiii sai, Octavian si Silviu Grebla, cu Mihai Prundianu in firma Electra Balistic SRL. Obiectul de activitate al acestei firme era productia de energie electrica. Potrivit martorilor audiati in dosar, societatea a fost constituita pentru dezvoltarea unui proiect pe biocombustibili, proiect care a "picat" din lipsa de finantare. Octavian Grebla ocupa, din toamna lui 2012, functia de vice-consul la Paris. Acelasi Prundianu a infiintat o alta firma, Blue Energie, avand obiect principal de activitate constructia de microhidrocentrale. Pana la interventia DNA, societatea nu a incheiat niciun contract, scrie