Baronul PSD de Buzau incasa spaga cu excavatorul. Reteta perfecta prin care primea legal bani de la firmele de casa. Imaginatia alesilor locali de a sifona din banii publici nu are limite. O dezvaluie o ancheta a procurorilor DNA in cazul lui Marian-Cristinel Bigiu, presedintele CJ Buzau, arestat pentru mai multe fapte de coruptie. Marian-Cristinel Bigiu (PSD), presedintele suspendat al CJ Buzau, a descoperit o reteta aproape perfecta pentru a primi legal bani de la firmele de casa. Societatea care era abonata la contracte publice cu autoritatile locale trebuia sa-i inchirieze excavatorul pentru 1.034 euro/luna. Detaliile apar in rechizitoriul procurorilor DNA, prin care politicianul a fost trimis in judecata pentru conflict de interese, luare de mita si tentativa de spalare a banilor. Totul incepe in iunie 2011, cand Bigiu, care atunci era senator PNL, a cumparat un excavator -incarcator frontal marca DSTG- an de fabricatie 2011, cu 55.000 euro, plus TVA. In acte, utilajul a fost achizitionat de societatea Sigma Montaj, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cel mai vechi Homo Sapiens din Europa descoperit in Muntii Banatului: o corcitura intre omul modern si cel neandertalian de acum 40.000 de ani. Intr-o pestera din Muntii Banatului, in apropiere de Anina, s-au descoperit cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. In urma cu aproximativ 40.000 de ani a aparut, din stramosul nostru om de Neanderthal, grupul uman numit Homo Sapiens. Acesta incepea sa aiba caracterele omului modern. Suntem in perioada "preistoriei", una in care nu exista date precise, ca atare nici nu poate fi numit istorie. Exista doar o idee vaga despre epoca in care traiau si personajele ale caror oseminte au fost descoperite in Pestera cu Oase, situata in Muntii Banatului, in Valea Minisului (judetul Caras-Severin). Cert este ca aici au fost descoperite ramasite ale primului om modern din Europa. Pentru urmatorii ani, pesetera din Romania avea sa fie loc de cercetare pentru renumiti antropologi din lume, anunta Adevarul.

Aceasta este prima autostrada "ecologica" din Romania, care va fi traversata de ursi. Primarul din Margina: "In 55 de ani nu am vazut picior de urs". Romania ar putea avea anul viitor prima autostrada "ecologica", care va fi traversata, pe deasupra unor tuneluri speciale, acoperite de vegetatie, de ursi si alte carnivore. Deocamdata, lucrarile la tunelurile "verzi" - denumite tehnic ecoducte - nu au inceput, pentru ca autoritatile au nevoie de modificarea studiului de fezabilitate. Contactati de gandul, reprezentantii autoritatilor locale afirma insa la unison ca nu au vazut "picior de urs" in padurile din zona pe unde va trece noul drum, informeaza Gandul.

Tara care cumpara suflete pe bani. Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o "Qatarstrofa" cu mii de victime. Ca un om care nu a citit niciodata o carte, dar stie in sinea lui ca Dostoievski ar fi mic copil daca s-ar pune el sa scrie una, Qatarul tanjeste in secret la gloria mondiala in fotbal. O tara de 300.000 de locuitori, inventata din ambitia familiei regale de a da un infinit de tone de petrol in schimbul unui gram de civilizatie, va organiza cel mai important eveniment din fotbal: Cupa Mondiala din 2022. Stadioanele ultramoderne se platesc cu vieti omenesti, iar talentul se cumpara din toate colturile lumii. Aspire Football Dream - acesta este numele celei mai mari fabrici de fotbal care a existat vreodata. Din 2007, de la infiintare, si pana acum, 3,5 milioane de copii, majoritatea din Africa, au trecut prin ochii scouterilor de la Aspire Academy, scrie StirileProtv.ro.

DW: Reabilitarea parlamentarismului. Discursul presedintelui Klaus Iohannis in fata Camerelor reunite ale Parlamentului a insemnat o confirmare a programului sau electoral prin care anunta reinstituirea constitutionalismului in viata politica. Noul presedinte se desparte cu limpezime de spiritul antiparlamentar care a animat administratia Basescu. "Va rog sa priviti prezenta mea in fata Camerelor reunite ca pe un semn de deschidere si respect fata de puterea legiuitoare", a spus Iohannis, dezavuand astfel campania de discreditare a Parlamentului, pe care o instrumentase fostul presedite. Problema nu a fost ca Traian Basescu n-ar fi avut dreptate in unele cazuri, ci aceea ca operase un transfer abuziv de la parte la intreg. Politica sa poate fi rezumata astfel: "Daca multi membri ai Parlamentului sunt corupti sau neaveniti inseamna ca institutia insasi trebuie anihlilata". De aici a venit ideea desfiintarii Senatului, a reducerii cu orice pret a numarului de parlamentari si a subordonarii Legislativului fata de Guvern, anunta Detusche Welle.

Judecatorul Horatius Dumbrava: "DNA si SRI au facut istorie pentru Romania si acest lucru va ramane". Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marti, la Targu Mures, ca si anul 2015 se anunta unul extrem de dificil pentru institutiile importante ale statului, care sunt atacate de politicieni cu probleme de natura penala, iar printre acestea se regasesc Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Serviciul Roman de Informatii (SRI), el adaugand ca acestea au facut istorie pentru Romania, informeaza EVZ.

Cum se poate transforma ajutorul militar trimis in zone de conflict in comert cu arme in Europa. Cu cat mai inevitabil pare a se desena deznodamantul crizelor multiple din Ucraina, cu atat mai multe sunt eforturile laudabile, dar facute sub imperiul disperarii, de a impune o solutie pasnica. Oricare ar fi costurile, dar pastrandu-se nestirbite, pe cat de poate, imaginile de forta, putere de interventie si jucator cu greutate pe plan international a tuturor partilor implicate. Si, daca vreti sa acceptati asta, atunci sa vedem campurile multiple de forte care se suprapun acum in infernul ucrainean si care fac foarte dificila, daca nu chiar imposibila, gasirea unei iesiri onorabile care sa multimeasca pe toti beligerantii directi si indirecti, scrie Adevarul.

Avertismentul Rusiei pentru Romania, dupa anuntul NATO: "Vom cauta mijloace de a anihila flota militara romaneasca". Analistul militar Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova, a vorbit intr-un interviu pentru TVR despre implicatiile amplasarii in Romania a unui centru de comanda al NATO si a unui Comandament zonal al NATO. Evseev spune ca in Crimeea, Rusia isi creste de asemenea capabilitatile militare si ca, daca Romania se lasa atrasa intr-o confruntare, exista obiective militare romanesti care sunt pe lista de atac a Rusiei. Printre acestea se numara si flota militara a Romaniei, anunta Gandul.