Milionarul care dadea mita directorilor din CFR ne saluta de pe plajele din Brazilia. Doi afaceristi discreti sunt cercetati in cea mai recenta ancheta a procurorilor anticoruptie deschisa la CFR. Unul dintre acestia a fost retinut, celalalt este in America de Sud. Procurorii investigheaza modul in care s-au dat subventii pentru firme private. Ancheta procurorilor DNA in cazul societatii Regiotrans, cel mai mare operator privat de transport feroviar pentru calatori, dezvaluie cum statul era pacalit de zeci de milioane de euro prin acordarea unor subventii ilegale. In plus, directorii din Ministerul Transporturilor si CFR favorizau, in schimbul unor spagi ridicole, compania privata, in dauna CFR Calatori. Astfel, statul pierdea bani grei in ambele situatii. Asta, in conditiile in care Regiotrans este unul din principalii concurenti ai CFR Calatori, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum s-a construit Transfagarasanul, cel mai frumos drum din lume si moftul anti-URSS al lui Ceausescu. Secretele unui proiect fabulos, imposibil de repetat. Construit la initiativa lui Ceausescu si considerat de unii drept un moft al celui mai iubit fiu al poporului, Transfagarasanul a avut, in realitate, un scop strategic, de pregatire pentru o eventuala invazie a URSS, care, din fericire, n-a mai avut loc. Ne-am ales insa cu un drum spectaculos, sapat in stanca in mai putin de un cincinal, prin eforturi greu de imaginat, motivate de teama, disciplina, sporuri si distinctii socialiste. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, in 2009, dupa parcurgerea Transfagarasanului, ca s-a plimbat pe "cel mai spectaculos drum din lume". Si, da, Transfagarasanul este cu adevarat impresionant, nu doar prin privelistea ce o ofera ochilor, ci si prin povestea sa ce uluieste mintile. Catalogata, pe nedrept, o ambitie costisitoare a fostului lider comunist, binevenita intr-un context ulterior in care mai mult se darama decat se construieste, realizarea Transfagarasanului a avut la baza calcule militare, anunta Adevarul.

Minerii au iesit in strada la Targu Jiu: "Plagiatorul sfideaza poporul". 3.000 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia au iesit in strada pentru a patra oara in ultimele saptamani, nemultumiti de intentia conducerii de a reduce salariile si de a face concedieri. In timpul manifestatiei, oamenii au strigat lozinci impotriva conducerii, a Consiliului Judetean, dar si a Guvernului, pe una dintre pancarte fiind scris "Plagiatorul sfideaza poporul". Reprezentantii minerilor spun ca a fost declansat conflictul de munca si ca, in acest moment, strang semnaturi pentru declansarea grevei generalizate, informeaza Gandul.

Legea amnistiei fiscale a mamelor, ignorata de functionari. Scutirile de plata si esalonarea debitelor permise de legea amnistiei fiscale a mamelor intarzie sa fie puse in aplicare, desi legea este in vigoare de toamna trecuta. Functionarii ignora legea si induc in eroare mamele care au ajuns datoare. Foaie cu foaie, functionara rasfoieste dosarul din fata ei. E liniste in biroul in care se recalculeaza indemnizatiile primite de mamele din sectoarele 1 si 6, din sediul Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) de pe strada Ion Campineanu. Din cand in cand se aud doar sorbiturile uneia dintre functionare, care-si toarna in pahar lapte adus de acasa intr-o sticla careia odata i-a dat culoare un suc de portocale. In spatele celor doua femei care decid cine si cat are de dat inapoi statului din indemnizatia deja luata sunt fisete inalte pline cu dosare, pe jos, saci cu dosare, pe birouri, dosare, scrie Romania Libera.

Cum a ajuns forta de elita a NATO sa aiba cozi de matura in loc de mitraliere. Reactia Rusiei a venit imediat. Nici vestita armata germana nu mai e ce-a fost. Potrivit unui recent raport, divizia cu care ar trebui sa contribuie la apararea NATO e mai degraba... dezarmata. Televiziunea de stat ARD a declansat un adevarat scandal dupa ce a prezentat rapoarte care arata ca armata germana e nepregatita pentru un conflict iar unele unitati sunt dotate cu maturi in loc de arme. Mai grav, aceste lucruri aceste lucruri se intampla chiar in divizia blindata cu care Berlinul contribuie la fortele de elita ale NATO, aparand tarile baltice de un posibil atac rusesc, anunta StirileProtv.ro.

DW: Un nou judecator si o veche problema. Dilema judecatorului de la Curtea Constitutionala: Cum sa judeci independent, surd la sugestiile grupului care te-a numit, cand s-au facut atatea eforturi de partid pentru tine? Numirea unui nou judecator la Curtea Constitutionala a fost din nou prilejul unui spectacol lamentabil: "UDMR nu s-a tinut de intelegere. Nu stiu cum au negociat Blaga si Atanasiu cu ei, eu le-am zis ca am o relatie buna cu ei si, daca vor, vin sa dau o mana de ajutor. Nu au vrut si uite ce a iesit", ar fi declarat sub protectia anonimatului un liberal citat de un site de stiri. Dar problema nu este conduita UDMR sau a altor grupuri, nu felul strict in care liderii grupului PSD au supravegheat votul propriilor membrii, ci faptul ca numirea unui judecator la Curtea Constitutionala devine prilej pentru dispute partizane de tipul celei descrise mai sus, informeaza Deutsche Welle.