10 motive pentru care Timbrul Cultural e o mare tampenie. Am stat de vorba cu mai multi actori de pe piata de carte, dar si cu manageri culturali sau cititori inraiti care cunosc problema. Legea Timbrului Cultural este un fel de dric al culturii, mai ales al cartilor, o imbecilitate, cum spun toti oamenii inca sanatosi la minte, un jaf legal menit sa ia de la edituri, scriitori si cititori sume importante despre care nu se stie cum si unde vor fi folosite, in afara de micile cheltuielii pentru mir si biblii ale lui Vosganian, principalul initiator al legii si vice-presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), care va colecta taxa de timbru, scrie VICE.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Comentariu Deutsche Welle: Republica procurorilor. Rabdarea popoarelor cu demnitarii sau liderii neaveniti, corupti, tiranici, sau pur si simplu incompetenti e limitata. Argentina e un bun exemplu. Guvernantii ei par sa fi invatat de la unii parlamentari bucuresteni. Numarul romanilor care vor sa stie de ce n-a demisionat inca premierul si de ce magistratii nu l-au plasat inca sub urmarire penala, desi guvernul condus de Victor Ponta a violat constitutia calcand in picioare dreptul la vot al cetatenilor, e mare. Si ar putea deveni inca mult mai mare.Fiindca oricat de larga le-ar fi ingaduinta, natiunile nu accepta sa li se calce vesnic in picioare drepturile si nu admit sa asiste nesfarsit la strambarea legii si a randuielii fara ca factorii responsabili sa-si asume la un moment dat raspunderea pentru faptele lor, comenteaza Deutsche Welle.

Desi moldovenii au ales democratia, comunistii au ajuns iar la putere. Republica Moldova are un nou guvern. Odata cu acesta, comunistii revin in prim-planul politicii de la Chisinau, la aproape sase ani dupa ce o revolta a tinerilor le-a permis partidelor pro-europene sa preia puterea. Republica Moldova este condusa, acum, de un triumvirat care, chiar daca s-a ferit de functii publice, nu face niciun efort sa-si ascunda puterea, potrivit VICE.

Tara in care anual apar 90 de biserici noi. Cum reactioneaza preotii in timp ce romanii se plang ca nu au scoli si spitale Bisericile se inmultesc, uneori peste nevoile credinciosilor. In Sibiu, doua lacasuri sfinte vor fi construite in incinta unor unitati militare.Potrivit unei hotarari de Guvern, terenurile au trecut din administrarea armatei in grija Mitropoliei Ardealului. Pe langa ele, enoriasii spun, ca ar avea nevoie, de gradinite si parcuri. Iar in Dambotiva, banii atribuiti anul acesta bisericii, de la bugetul local, a nascut discutii aprinse.Doua milioane de lei au decis consilierii judeteni din Dambovita sa aloce anul acesta pentru biserici. 200.000 de lei vor merge numai pentru renovarea sediului Arhiepiscopiei din Targoviste. Unii alesi acuza ca fetele bisericesti ar fi umflat devizele prezentate in comisia de buget, relateaza StirileProTV.ro.

VIP-urile muncesc in puscarii ce n-ar fi facut niciodata in libertate: cizmari, gunoieri sau gradinari. Pentru a-si reduce pedepsele, fosti ministri, baroni sau oameni de afaceri trebuie sa lucreze, dupa gratii. Daca primul vis al oricarui condamnat este sa iasa din penitenciar cand se trezeste din somn, a doua dorinta este sa primeasca dreptul la munca in interiorul sau in exteriorul penitenciarului. Primii care primesc dreptul de a munci sunt condamnatii VIP, asa cum sunt Gigi Becali, Gica Popescu, Mihai Stoica, George Copos, Andrei Placinta, Relu Fenechiu, interlopii Sandu Geamanu si Ghenosu sau, mai nou, baronul Constantin Nicolescu. Explicatia chefului de munca al condamnatilor, VIP sau detinuti obisnuiti, nu sta in vreo harnicie descoperita intre gratii, ci tocmai in dorinta de a fi liberi cat mai repede. Pentru fiecare luna de lucru, fiecarui condamnat i se scade pana la sapte zile din sentinta primita, relateaza EVZ.

Gripa A/H1N1 face din nou victime intr-o tara vecina cu Romania. Care e situatia infectiilor respiratorii la noi. Temuta gripa porcina raspdandita de virusul A/H1N1 a ajuns la granitele noastre. In Moldova, autoritatile afirma ca numarul cazurilor este de ordinul zecilor. Potrivit ProTV Chisinau, gripa a ucis nu mai putin de patru persoane in ultimele zile in Republica Moldova. Ultimul caz a fost cel al unui barbat de 65 de ani din Chisinau care a fost internat in spital cu 8 zile in urma, iar vineri dimineata s-a stins din viata. Directorul adjunct al spitalului municipal nr.1 din capitala Moldovei spune ca pacientul a facut pneumonie, favorizata de maladiile pe care barbatul le avea anterior, adica diabet zaharat si insuficienta cardiaca. Centrul National de Sanatate Publica din aceasta tara afirma ca afara de acest caz de deces din cauza virusului A/H1N1, a mai existat unul, tot in Chisinau, iar la nivelul intregii tari ar fi fost inregistrate la data de 19 februarie 138 de cazuri de gripa, dintre care 21 au fost provocate de virusuri de tip A/H1N1, informeaza StirileProTV.ro.

RAAPPS se preface ca renoveaza viitoarea resedinta a lui Traian Basescu. Noi imagini cu starea deplorabila in care se afla vila primita de fostul presedinte. Casa de protocol in care, potrivit legii, ar trebui sa se mute fostul presedinte Traian Basescu arata ca o ruina. La doua luni de la terminarea mandatului, vila RAAPPS pusa la dispozitie de Guvern este in plin santier. Gresia din bai este scoasa, parchetul este inexistent, peste tot se regasesc scule ale muncitorilor. Lucrarile de renovare s-au poticnit la instalatia electrica care a fost inlocuita dar nu si finisata. La etaj igrasia a acaparat o mare parte din tavanul imobilului, peste tot fiind vizibila degradarea. Potrivit legii, imobilul trebuia pus la dispozitia fostului presedinte imediat dupa finalizarea mandatului, adica pe 22 decembrie anul trecut, relateaza EVZ.

Studiu facut in Iasi brevetat pe plan international. O echipa de cercetatori a creat implanturi cardiace din poliuretan. Cercetatorii Institutului de Chimie Macro-moleculara din Iasi ar putea revolutiona chirurgia cardiovasculara! Dupa 7 ani de munca au reusit crearea de implanturi cardiace din poliuretan. Este vorba despre valve cardiace si vase de sange artificiale care au fost testate pe animale si, in doar cateva luni, in locul materialului creat in laborator s-a format un tesut sanatos. Rezultatele au fost brevetate pe plan international. Cercetatorii de la Instititul de Chimie Macromoleculara din Iasi au realizat in laborator vase de sange artificiale si valve cardiace, precum si plasturi pentru inima care, in urma testelor pe animale, si-au dovedit eficienta. Dupa 8 luni de la implantarea valvelor in cordul a 15 oi, cercetatorii au constatat ca in loc s-a format un tesut nou, perfect sanatos, relateaza Digi24.

Toate experimentele facute de americani pe oameni. Cand raportul despre tortura al CIA a fost facut public pe 9 decembrie, am aflat ca "experimentele" au jucat un rol important in chestiile pe care le faceam celor aflati in custodia noastra. Cand programul intens de interogare a inceput in 2002, expertiiJames Mitchell si Bruce Jessen au adaptat ca strategie de interogare o teorie numita "neajutorarea invatata" din psihologia generala. Conceptul a fost testat doar pe caini. Tentativele lor sa aplice neajutorarea invatata pe oameni si s-o foloseasca pentru culegerea de informatii militare exacte au constat intr-un sir lung de experimente pe oameni, conform Lisei Hajjar de la The Nation. Si nu e prima data cand Statele Unite au facut asta. Integral pe VICE.