Dupa ce fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii (CNI) Ana Maria Topoliceanu a depus un denunt impotriva Elenei Udrea, in dosarul "Gala Bute" au aparut probe ca aceasta l-ar fi presat pe Tudor Breazu, prieten si apropiat al lui Udrea si Topoliceanu, sa faca declaratii impotriva fostei sefe PMP, relateaza Evenimentul Zilei, citand surse apropiate anchetei. La randul sau, jurnalistul Catalin Tolontan scrie sambata pe blogul lui ca o sursa a declarat pentru Gazeta Sporturilor ca "Ana Maria Topoliceanu ar fi incercat sa-l determine pe Tudor Breazu sa-i confirme declaratiile sale impotriva lui Udrea si, implicit, sa-l infunde pe fostul ministru al turismului".

Surse apropiate anchetei din dosarul "Gala Bute" au declarat pentru Evenimentul Zilei ca intregul denunt al Anei Maria Topoliceanu ar fi fost infirmat dupa ce Tudor Breazu si un alt martor din dosar ar fi prezentat inregistrari cu o discutie in care aceasta ii cerea lui Breazu sa faca, la randul sau, un denunt impotriva Elenei Udrea. Mai precis, Topoliceanu l-ar fi apelat pe Breazu printr-un apel video pe FaceTime, pe 5 februarie, inainte ca acesta sa fie pus oficial sub acuzare, pentru a ii cere acestuia sa-i confirme declaratia facuta initial in fata anchetatorilor.

Fosta sefa a CNI se temea ca nu cumva sa fie inregistrata audio, asa ca a apelat la biletele de tip "post-it", pe care le prezenta in fata camerei. Breazu si celalalt martor din dosar au prezentat, in fata anchetatorilor, inregistrarile acestei comunicari, scrie EVZ.

Potrivit publicatiei citate, din continutul biletelelor rezulta ca Ana Maria Topoliceanu stia continutul dosarului, luase legatura in prealabil cu Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia si incerca sa-l determine pe Breazu sa adopte o pozitie similara.

Aceleasi surse apropiate anchetei citate de EVZ sustin faptul ca retinerea si arestarea lui Topoliceanu in acest dosar sunt iminente.

Catalin Tolontan scrie pe blogul sau ca Tudor Breazu, administrator al mosiei Nana si apropiat de Udrea, dar si fost partener de viata al lui Topoliceanu, ar fi relatat acest episod privind dialogul cu Topoliceanu vineri la DNA, cind a fost audiat.

Breazu a salvat dialogul de pe net cu Topoliceanu, in care fosta sefa CNI incerca sa-l faca sa-i dubleze practic declaratiile sale. Topoliceanu afirmase ca Udrea si-a organizat ziua de nastere si a facut si vacante din banii publici, intorsi ca mita prin intermediul lui Breazu.

Si Topoliceanu si Breazu sint inculpati in "Gala Bute", fiind acuzati de procurori ca s-au aflat pe traseul banilor publici delapidati.

Tolontan: Cade unul dintre capetele de acuzare impotriva Elenei Udrea

Catalin Tolontan noteaza de asemenea ca, potrivit sursei Gazetei Sporturilor, practic unul dintre capetele de acuzare impotriva Elenei Udrea, cel legat de prima luare de mita bazat pe ce spune Topoliceanu, cade. "Probabil ca o vor retrage chiar procurorii, ca sa nu le-o intoarca judecatorul", spune aceasta sursa.

Distincte de declaratiile lui Topoliceanu, in dosarul Gala Bute mai sint afirmatii despre "sponsorizarile" cerute de Elena Udrea in declaratiile afaceristului Adrian Gardean si ale fostului secretar general al MDRT, Gheorghe Nastasia. Secretarul general a spus procurorilor ca i-a dat lui Udrea 900.000 de euro. Acesta este alt cap de acuzare pe luare de mita la adresa lui Udrea si cu el vor merge luni in Parlament.

"DNA este acum sub o mare presiune si deja exista comentarii la noi in interior ca s-au grabit si au rostogolit prea multe capete de acuzare in cazul Udrea, dintre care unele bazate pe denunturi. Nu era stilul nostru, al DNA, sa ne bazam pe denunturi", a descris situatia o persoana din interiorul institutiei. "La Gala Bute, frauda pe achizitiile publice e atit de flagranta ca trebuia inceput cu ea, nu cu Microsoft sau cu alte acuze la adresa lui Udrea", a completat sursa.