Romania deschide portile pentru trupele NATO. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat modificarile legii care stabileste in ce conditii militarii straini se pot antrena si stationa in Romania. Tehnica de lupta a statelor membre NATO poate fi amplasata in unitati militare din tara noastra, daca exista o amenintare in zona, iar statul roman va plati parte din cheltuielile militarilor NATO, relateaza Digi24.

Legea privind intrarea, stationarea si desfasurarea fortelor armate straine a fost modificata, unul dintr articole referinduse la stationarea tehnicii militare pe teritoriul tarii. Potrivit legii, pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa existe o amenintare la adresa tarii sau aliantei, in cazul de fata vorbim despre situatia tensionata dintre Ucraina si Rusia.

Exista si cateva conditii, si anume: antitatea de munitie sa fie monitorizata de Ministerul Apararii. Autoritatile romane trebuie sa fie informate periodic asupra starii armamentului strain.

Soldatii romani vor avea acces la armamentul armatelor straine in cazul unui conflict. In schimb Romania va suporta cheltuielile de paza a depozitelor. Unitatile militare care vor gazdui trupe straine vor putea pune gratuit la dispozitie poligoanele de instruire, locurile de cazare sau masa sau chiar armament.