Guvernul umfla taxele pe ultima suta de metri. Cu doar zece zile inainte de trimiterea proiectului de Cod Fiscal catre Senat pentru dezbatere, Guvernul a crescut din nou nivelul propus al taxelor si impozitelor locale prevazute in proiect. Proiectul Codului Fiscal care urmeaza sa fie inaintat Parlamentului cel tarziu la data de 25 martie, dupa cum a anuntat ieri premierul Victor Ponta, a suferit noi modificari raportat la forma prezentata public de Guvern in luna februarie. Zilele trecute, Guvernul a decis cresterea valorilor impozabile ale taxelor si impozitelor de plata la terenuri, locuinte sau autovehicule. Noile propuneri referitoare la impozitarea locuintelor prevad cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

ANI si parteneriatul romano-american. Stirea legata de anchetarea fostului ministru de finante, Darius Valcov, a fost umbrita de aceea privitoare la Horia Georgescu, presedintele ANI. Primul a fost ales de doua ori primar PDL, timp in care ar fi strans din mita peste 2 milioane de euro, pentru a deveni apoi un prosper ministru PSD, dar al doilea este chiar cerberul integritatii functiilor publice. Nu scapase nimanui ca ANI practica o exigenta uneori capricioasa, dar toti aceia care ar fi indraznit sa critice erau culpabilizati insistent de o presa de serviciu gata sa apere fara niciun discernamant tot ce se infaptuia in numele anticoruptiei. Este suficient sa ne amintim ce a patit actualul consilier prezidential Dan Mihalache care, indignat de abuzul ANI impotriva sa, spusese de-a dreptul: "Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu, mai bine fara el." De aici a reiesit pentru unii ca Dan Mihalache este un antiamerican, care ar trebui eliminat din viata publica, in loc sa se inteleaga ca parteneriatul romano-american are nevoie de temelii mai solide, scrie Deutsche Wellle.

Paul, romanul nevazut din documentarul controversat de pe Channel 4: "Am facut un bine sau am adus un deserviciu tarii mele?" Paul Andrei Lungu a insotit echipa de filmare de la Channel 4, in realizarea serialului "Vin romanii". Tanarul vorbeste despre implicarea sa si despre efectele documentarului care a suparat o tara. "Aranjez, documentez, traduc si ajut la productia de reportaje despre Romania si Moldova pentru jurnalisti straini. Am lucrat astfel pentru BBC, The Times, The New York Times. De ce m-au ales? Pentru ca eu vad solutii, nu probleme. Rezolv orice ai avea nevoie, de la gasirea locatiei perfecte pentru filmare pana la aranjarea interviurilor cu oricine, de la primul-ministru pana la un membru al comunitatii de romi". Asa se prezinta pe scurt Paul Andrei Lungu, un tanar din Focsani, absolvent de SNSPA si stabilit la Bucuresti, scrie Adevarul.

Parchetul si SRI au dat lovitura! Pasapoarte romanesti false pentru teroristii sirieni. Romanii se ocupau de procurarea de pasapoarte expirate, folii de securizare si de clienti amatori de acte de identitate. Moldovenii erau cei care falsificau actele. Pretul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere si un pasaport turistic. Actele erau falsificate aproape perfect si treceau testul cu lampa cu infrarosii. "Deci iti dai seama, daca-n America io l-am trecut pa un urmarit general", se lauda Zsolt- Robert Gyongy, recrutor de clienti. Acesta a cazut in plasa anchetatorilor, atunci cand a vandut un pasaport unui investigator sub acoperire, "Mihai Stanescu". Gyongy se lauda ca el nu face "stifturi", ca o sa i le puna la "lampa", si ca ,"sunt de la mama lor", scrie EVZ.ro.

"Cel mai cinstit Guvern din Romania" si cei 14 ministri ai sai certati cu legea. In aprilie 2012, inainte sa preia puterea executiva a Romaniei, Victor Ponta se lauda ca noul sau Guvern, pus la cale alaturi de Crin Antonescu, "este obligat sa fie cel mai cinstit Guvern pe care l-a avut Romania". La trei ani de atunci si trei remanieri, Ponta inregistreaza in bilant 12 urmariti penal, un incompatibil si un plagiator. Acuzati de mita, abuzuri, fraude electorale sau plagiate, cei 14 fosti ministri care au trecut, probabil, testul de cinste proclamat de Victor Ponta, au parasit pe rand Guvernul, unii imediat ce au fost pusi sub acuzare, altii abia cand au fost condamnati de judecatori, cu exceptia unuia singur - Liviu Dragnea. Gandul va prezinta dosarele penale si problemele cu legea ale ministrilor care au facut parte din Cabinetul Ponta.

Noua lege electorala, societate civila versus cetateni si spaga. "Legea electorala nu va rezolva nimic din problemele existente, pentru ca nici nu si-a propus asa ceva. Legea privind alegerile locale are 2 mari probleme: tine pragul electoral la 5%, ceea ce va face foarte dificila afirmarea unor noi partide in localitatile si judetele tarii; iar alegerea primarilor dintr-un singur tur este special conceputa pentru a le oferi primarilor aflati acum in functie un avantaj competitiv nemeritat. (Daca alegerea presedintelui s-ar fi facut dintr-un singur tur, probabil ca nu i-am mai fi avut nici pe Constantinescu, nici pe Basescu, nici pe Iohannis) Si mai e un lucru pe care nu-l rezolva prin alegerea indirecta a presedintilor de consilii judetene, e posibil sa incalcam legislatia europeana cu privire la componenta consiliilor de dezvoltare regionala", declara Codru Vrabie, membru Funky Citizens si coordonator "Piata de Spaga" intr-un interviu pentru Contextpolitic.net

Povestea unei tentative de deturnare de avion in Romania. Cum a reusit Securitatea sa ii prinda pe faptasi. A doua jumatate a anilor 1960 a adus o oarecare destindere in Blocul Estic al Razboiului Rece. In Romania, in 1964 fusesera amnestiati detinutii politici si Partidul Comunist Roman dadea semne ca ar fi dispus la un dialog cu societatea. Tot atunci, deschiderea fata de Occident devenise ceva mai palpabila, iar informatiile despre lumea de dincolo de Cortina de Fier, mai acesibile. In oameni a incoltit chiar un inceput de speranta.I n acest context, un grup de tineri targumureseni a pus la cale deturnarea unui avion pentru a fugi din tara. In limbajul epocii: "tentativa de trecere frauduloasa a frontierei". Printr-o "intamplare" Securitatea a aflat de planul lor si a luat masuri, scrie Romania libera.