A innebunit lupu sau si-a schimbat doar stapanul? Mugur Ciuvica: "Dan Voiculescu a fost implicat in afaceri cu banii Securitatii!" Multi s-au intrebat cum de s-a lipit Mugur Ciuvica de Dan Voiculescu si de trustul sau dupa ce a fost sef de cabinet al presedintelui Emil Constantinescu, taranist ca orientare politica si un adversar declarat al fostei Securitati. Cei care citeau cu pasiune ziarele si acum 10-11 ani, isi amintesc ca si Mugur Ciuvica se lupta, sub toate formele, cu "securistul" Voiculescu si cu partidul sau, PUR pe atunci. Liderul, inca presedinte de formatiune politica, il executa mediatic pe Ciuvica prin Jurnalul National si, din cand in cand, la stirile de la Antena 1. La "Observator", acolo unde le citea Sandra Stoicescu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Gafa unui stat NATO: o baza militara secreta din Norvegia se afla in mainile rusilor. Norvegia regreta ziua cand a vandut, indirect, rusilor o baza navala importanta care poate gazdui si submarine, aflata langa granita cu Rusia. Acum, cand presedintele rus Vladimir Putin isi incordeaza muschii in regiune, exista o ingrijorare in crestere printre liderii NATO care considera ca Occidentul s-a lasat descoperit in zona nordica. Cu doar sase ani in urma, politicienii norvegieni au decis ca Rusia nu mai reprezinta o amenintare atat de mare, asa ca era timpul sa vanda o baza top-secreta, Olavsvern, ascunsa in munti si echipata cu cele mai sofisticate dispozitive disponibile. Baza este localizata langa oraselul Ramfjord, aflat langa granita cu Rusia, noteaza "Newsweek", anuntaAdevarul.

Parlamentarii vor superimunitate in fata DNA. Deputatii au strecurat in regulament o prevedere declarata neconstitutionala in 2013. "Aglomerarea" de solicitari venite de la DNA pentru arestarea preventiva a deputatilor si senatorilor i-a facut pe parlamentari sa ia masuri. Altfel spus, deputatii si-au pregatit terenul pentru a se putea apara mai bine in fata procurorilor anticoruptie, modificand Regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat procedura de incuviintare a arestarii preventive sa fie mult mai grea. Concret, deputatii vor ca, de acum inainte, toate cererile venite de la DNA sa contina toate "motivele concrete si temeinice", modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai incercat sa o introduca in urma cu doi ani si pe care Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala. Astfel, spunea CCR in 2013, comisia juridica s-ar transforma intr-o instanta de judecata. Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, informeazaGandul.

O zi in iad, filmata cu camera ascunsa. Cosmarul pentru bolnavii de cancer incepe la usile inchise ale Institutului Oncologic. Condamnati de destin si pedepsiti de sistem, bolnavii de cancer din toata tara trec prin chinurile iadului ca sa fie consultati. Treziti cu noaptea-n cap, suferinzii asteapta neputinciosi pe la usile inchise ale Institutului Oncologic. Fie ca au nevoie de un control, o programare pentru operatie sau de medicamente, toti au parte de acelasi tratament. Se intampla asta din cauza lipsei de specialisti. Desi Ministerul Sanatatii a deblocat 28 de posturi pentru Institut, nimeni nu s-a ocupat pana acum de organizarea unui concurs. Desi nu s-a crapat bine de ziua, holurile ambulatorului din Institutul Oncologic Bucuresti sunt arhipline. Cu bagaje, analize ori cu rezultatele unor investigatii abia facute, bolnavii de cancer asteapta resemnati la usile cabinetelor, scrieStirileProtv.ro.

DW: Gagauzia ramane pe un curs anti-european. Regiunea autonoma Gagauzia are o noua guvernatoare: Irina Vlah, sustinuta de Moscova. Alegerea ei este un pas inapoi in ceea ce priveste perspectiva europeana a Republicii Moldova, crede Robert Schwartz. Nu a fost nici inaintea alegerilor din Gagauzia un secret faptul ca majoritatea locuitorilor regiunii sunt pro-rusi. Nu a fost o surpriza nici victoria clara, din primul tur de scrutin, a candidatei Irina Vlah, sustinuta atat de Moscova, cat si de socialistii pro-rusi din Republica Moldova. Un pic surprinzatoare a fost insa prima declaratie a castigatoarei scrutinului: "Vrem relatii mai bune cu guvernul central de la Chisinau!" Iar continuarea a fost in aceeasi nota concilianta: "Viitorul nostru este in interiorul Republicii Moldova." Deci s-a terminat cu retorica separatista in Regiunea autonoma Gagauzia? In niciun caz. In programul sau politic, pragmatica politiciana pledeaza pentru federalizarea Republicii Moldova, anuntaDeutsche Welle.

Operatiunea "Bani pentru partid". Cum santajau inspectorii sanitar-veterinari supermarketurile pentru a primi spaga. Detalii inedite apar in dosarul secretarului general adjunct al PNL, Marian Zlotea, fost presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Politicianul este judecat pentru coruptie si constituirea unui grup infractional organizat. Potrivit interceptarilor DNA si a declaratiilor unor martori, subordonatii lui Zlotea, 14 inspectori de la Directia Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Bucuresti si Ilfov cereau spaga de la supermarketurile din Bucuresti. Mita era folosita ca protocol la ANSVSA, la pomenile electorale ale fostului PDL sau cadouri pentru sefii politici. Reprezentantii supermarketurilor au recunoscut la DNA ca au dat mita inspectorilor DSVSA, pentru protectie sau pentru a nu primi amenzi. Printre acuzati, fosti sefi din ANSVSA: Doina Lupu- director DSV Bucuresti (40 de infractiuni de luare de mita), Madalina Podosu - director DSVSA Ilfov (27 de infractiuni de luare de mita), Marius Hofman - director adjunct DSVSA Bucuresti (33 de infractiuni de luare de mita), informeazaEVZ.

Misterele mortii lui Nicolae Labis: accident sau complot al Securitatii? Cum si-a gasit sfarsitul tanarul poet sub rotile unui tramvai din Capitala. Poetul sucevean Nicolae Labis a murit la varsta de doar 21 de ani in urma unui accident de tramvai, petrecut in Bucuresti. Oficial, s-a stabilit ca Labis era beat, a alunecat si a cazut sub rotile tramvaiului, insa apropiatii sai au sustinut, de-a lungul timpului, ca poetul a fost impins in fata tramvaiului de Securitate, pentru ca Labis incepuse sa se indoiasca de doctrina comunista. Nicolae Labis a fost un poet roman ce s-a nascut pe 2 decembrie 1935, in comuna suceveana Malini si a decedat in Bucuresti la varsta de doar 21 de ani. Pana la aceasta varsta, Labis s-a remarcat prin inzestrarea sa poetica, fiind catalogat drept urmasul lui Mihai Eminescu. Moartea sa a trezit controverse, de-a lungul timpului, considerandu-se ca a fost omorat. Ipoteza oficiala este aceea ca in noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, Nicolae Labis a petrecut mai multe ore, timp in care a consumat cateva pahare de tuica. Poetul a plecat insotit din restaurantul Victoria din Bucuresti, iar in statia de tramvai Coltea a suferit un grav accident de tramvai, scrieAdevarul.