Vineri, Ziua Z. Superimunitatea lui Sova scoate din nou romanii din toata tara in strada. Romanii din zece orase din tara se mobilizeaza pe Facebook pentru a iesi in strada in semn de protest fata de imunitatea parlamentara. Vineri, ora 18.00, este momentul comun de intalnire pentru locuitorii din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Sibiu, Brasov, Targu-Mures, Iasi, Bacau si Oradea. Tertipul la care au apelat miercuri senatorii PSD, pentru a-i mentine imunitatea parlamentara lui Dan Sova, a aprins spiritele pe retelele de socializare si in jur de 200 de bucuresteni au protestat deja aseara in Piata Universitatii din Capitala fata de gestul alesilor. "Am venit sa protestam pentru ca Parlamentul umbla cu doua masuri, pe de o parte spune ca lupta pentru independenta justitiei si pe de alta parte isi protejeaza penalii. Domnul Sova si-ar putea demonstra nevinovatia in fata justitiei, de ce ii e frica daca e nevinovat?", se intreaba unul dintre protestatari, Magdalena Schubert. In Piata Universitatii, romanii au strigat "Nu mai sovaiti justitia!", "Parlament penal, mars la tribunal!", "Protestati, nu sovati, nu vosganaiti" sau "DNA vine sa va ia!". Mai mult, protestatarii au promis sa se reintalneasca vineri, in numar mai mare, in fata Teatrului National, in semn de protest fata de imunitatea parlamentara, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dezvaluirile SRI despre adeptii ISIS din Romania. Serviciul Roman de Informatii a oferit, in exclusivitate pentru postul Digi24, o serie de informatii despre cetatenii straini rezidenti in Romania, care au plecat sa lupte alaturi de organizatia terorista Statul Islamic, precum si despre vulnerabilitatile tarii noastre in fata pericolului terorist. "Nu suntem feriti total de posibilitatea unui atac terorist in Romania, evident. Mergem pe niste premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care adera dincolo de ideologie si incearca sa sprijine aceste organizatii teroriste. Tara noastra este in retorica acestei organizatii, nominalizata ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus in asa-zisul Califat. Romania este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadisti catre teatrele de operatii, dar nu este exclus sa fie si ruta de intoarcere pentru ei", a declarat seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, anuntaEVZ.

Observatiile critice ale Comisiei Europene privind Master Planul de Transport. Comisia Europeana a transmis Ministerului Transporturilor mai multe observatii legate de Master Planul General de Transport, legate, printre altele, de prioritizarea proiectelor , resursele financiare alocate si aplicarea standardelor de cost. Master Planul de Transport prezinta prioritatile in materie de infrastructura de transport ale tarii pana in 2030. Ministerul Transporturilor a primit recent punctul de vedere al Comisiei Europene in legatura cu Master Planul General de Transport al Romaniei, document prezentat la Bruxelles in urma cu aproape doua saptamani de o delegatie tehnica a ministerului de resort. Expertii europeni au recomandat ca, in ce priveste prioritizarea proiectelor in Master Planul de Transport, autoritatile sa tina cont de performanta economica, de apartenenta la reteaua transeuropeana de transport si de criteriul "lipsa coridor" (missing links), potrivit informatiilor transmise joi de Ministerul Transporturilor, informeazaGandul.

Scenariul "Diaconu-independent" primeste o serioasa lovitura. Marian Vanghelie sustine ca, la euroalegerile din 2014, a strans semnaturi pentru Mircea Diaconu si nu pentru Elena Basescu, asa cum declarase recent. Informatia a fost facuta publica de unul dintre avocatii lui Marian Vanghelie, Catalin Dancu. Initial, primarul Sectorului 5 a spus ca a contribuit la strangerea mai multor semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu. Fiica fostul presedinte a dezmintit aceste informatii. In sala de judecata, unde se analizeaza contestatia lui Vanghelie la masura arestului preventiv, primarul a revenit asupra declaratiei si a explicat ca, de fapt, nu a strans semnaturi pentru Elena Basescu, ci pentru Mircea Diaconu. Potrivit avocatului, Vanghelie a revenit asupra declaratiei initiale intrucat, in prima faza, "se produsese o incurcatura". In hora declaratiilor a intrat si Oana Mizil, iubita lui Marian Vanghelie. "Stiu ca Marian a strans semnaturi pentru Mircea Diaconu, le-am vazut si eu. Marian il aprecia foarte mult pe domnul Diaconu. S-a sfatuit cu mine si i-am spus: da, ajuta-l pentru ca acest om are nevoie de aceste semnaturi. Le-am vazut personal, am vazut dosarele cu ochii mei. Marian, uman si din respect pentru activitatea profesionala a lui Mircea Diaconu, a vrut sa il ajute, a vorbit cu el la telefon si de la mine de acasa", a declarat Oana Mizil, scrieRomania Libera.

"In Allah imi pun increderea". Povestea cazurilor de "actiune deliberata a pilotului" care au marcat industria aviatica. Tragedia zborului Germanwings din 24 martie a dat nastere celor mai diverse ipoteze. La ora actuala, una pare insa sa fi captat atentia expertilor: sinuciderea pilotului. Iar daca se confirma, nu ar fi primul caz. "Sinucidere": acesta este verdictul care a aparut in ultimele ore pe buzele specialistilor care analizeaza prabusirea avionului Germanwings. Informatiile prezentate de anchetatori dupa examinarea informatiilor din cutia neagra arata ca acest scenariu e mult mai probabil decat cel al unui accident. Din inregistrare reiese ca copilotul s-ar fi inchis in cabina si ar fi inceput sa faca manevre de coborare iar comandantul sau nu a mai reusit sa intre, in ciuda eforturilor. O situatie care pare cel putin compatibila cu o sinucidere sau, cum i se spune in rapoartele de ancheta "actiune deliberata a pilotului", anuntaStirileProtv.ro.

DW: Guvernul de la Chisinau se clatina. Proaspat instalatul Guvern de la Chisinau se clatina. Comunistii, care au ajutat alianta minoritara PLDM-PD sa investeasca noul Executiv au anuntat ca sunt nemultumiti de activitatea a cinci ministri. O motiune de cenzura impotriva Guvernului nu este exclusa. Desi sprijina in continuare Republica Moldova, UE isi exprima din ce in ce mai des ingrijorarea in legatura cu incercarea autoritatilor de la Chisinau de a mima reformele si lupta cu coruptia. Intr-un raport despre implementarea politicii europene de vecinatate cu 16 tari partenere, situate la Est si la Sud-Est de UE, prezentat miercuri la Bruxelles, Comisia Europeana si inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politici de securitate, Federica Mogherini, au reclamat timiditatea Chisinaului in combaterea coruptiei. De asemenea, oficialul european a mentionat ca "in Moldova se observa o tendinta de a mima implementarea reformelor, in special in domeniul justitiei", informeazaDeutsche Welle.

Putin vs Gazprom. Dispute energetice la nivel inalt in Rusia: gigantul nu vrea sa realizeze conducta spre China din Estul Indepartat si prefera o ruta mai ieftina. Constructia conductei "Forta Siberiei", in valoare de 60 de miliarde de dolari, care urma sa transporte gaze naturale din Estul Indepartat spre China, ar putea fi amanata, deoarece aceasta este prea scumpa iar accesul la finantare dificil, grupul rus Gazprom preferand sa realizeze o ruta alternativa, mai mica si mai ieftina, scrie Breakingenergy.com, care citeaza surse din domeniu. Rusia a semnat anul trecut un contract gigantic cu China, in valoare de 400 de miliarde de dolari, pentru livrarea a 38 de miliarde de metri cubi gaze naturale timp de 30 de ani. Aceasta ar urma traseul Irkutk - Habarovsk, iar de aici se va conecta mai departe cu conducta Sahalin - Habarovsk - Vladivostok. In total, gazoductul ar avea circa 4.000 de kilometri lungime si o capacitate de transport de 61 de miliarde de metri cubi. La Vladivostok ar urma sa fie realizat si un terminal de gaze naturale lichefiate, de unde, apoi "aurul albastru" sa fie exportat catre Japonia si alte state asiatice, scrieAdevarul.