Averea lui Dan Voiculescu, mogulul aflat acum in spatele gratiilor, isi are radacinile in afacerile derulate de statul comunista cu grupul de firme Crescent. Aceste companii au intermediat o mare parte din exporturile romanesti cu produse industriale din anii '80, intr-o vreme cand Ceausescu si regimul sau au achitat datoria externa a tarii cu pretul infometarii populatiei.

Dan VoiculescuFoto: Mediafax

RISE Project prezinta documente inedite, obtinute din mai multe tari, care arata evolutia transfrontaliera si anvergura afacerii Crescent dar care si scot in evidenta cateva dintre personajele cheie care au contribuit la crearea imperiului detinut de oligarhul cazut.

Vizionati mai jos si un scurt video care descrie geneza si dimensiunea afacerii Crescent.

OMUL DE MUCAVA

Pana la intrarea lui Dan Voiculescu in afacere, in 1982, Crescent era o simpla firma in orasul-port Pireu din Grecia si avea mai putin de doi ani de activitate in spate. Prima firma Crescent din afara Greciei, piatra de temelie a ceea ce avea sa devina imperiul de afaceri Crescent, a fost creata in Austria de catre un cetatean german, Gert Lichtblau, pe care Voiculescu il turnase la Securitate cu cinci ani mai devreme. In raportul remis ofiterilor de Securitate in 1977, Voiculescu il recomanda pe neamt pentru "abordarea unor probleme care vor fi considerate majore". RISE a relatat deja pe larg despre infiintarea companiei din Austria. (AICI)

Neamtul turnat i-a facut mai apoi rost romanului si de un om de paie: "era nevoie de un director care sa se ocupe de noua firma. Intrucat eu ca cetatean roman nu aveam voie sa fiu director al unei firme straine, urma sa gasim un director <> pentru Crescent-Cipru, director pe care l-a gasit Gert Lichtblau, un partener de afaceri din Germania", spune Voiculescu in cartea sa, "Adevarul despre Crescent" pe care a publicat-o in 2001 in incercarea de a risipi speculatiile facute pe seama legaturilor dintre Crescent si infama Securitate.

Personajul de mucava ales de Lichtblau si Voiculescu este un cetatean britanic pe nume John Edgington care in anii ¬80 locuia in Austria. In fapt, Edgington l-a inlocuit pe Lichtblau in Crescentul austriac iar mai apoi a devenit director sau chiar actionar intr-o multitudine de Crescenturi: in Cipru, Marea Britanie, Statele Unite sau insula Man din Marea Irlandei. Documentele firmelor Crescent pot fi consultate la finalul acestui material.

In cartea sa, Voiculescu il invinovateste chiar pe Edgington de propagarea ideii ca firmele Crescent ar fi apartinut Securitatii: "Fapt este ca fabulatia ulterioara despre relatia Crescent-Securitate-Ceausescu a aparut exclusiv de la John si Annemarie Edgington. El-in mitomania lui si pentru a-si acoperi aventurile galante-inventa tot soiul de povesti, ea in ura ei neimpacata fata de firma care ii <> afectiunea sotului- si lucrand la o televiziune locala din Austria-a preluat, distorsionat si difuzat povestile respective"

RISE Project a luat legatura telefonic de trei ori cu John Edgington insa acesta a refuzat sa vorbeasca despre Crescent, spunand ca a iesit din afacere acum 25 de ani.

Britanicul a fost surprins de faptul ca Voiculescu a publicat o carte despre Crescent in care este mentionat si el si, atunci cand i-am enumerat cateva dintre afirmatiile facute pe seama lui de catre mogul in paginile cartii, s-a intrebat de ce ar fi spus Dan Voiculescu toate lucrurile acelea despre el.

Britanicul a mai adaugat ca s-a intalnit doar de doua ori cu Nicolae Ceausescu si o data cu fratele sau, Marin Ceausescu, seful Agentiei Economice a Romaniei la Viena asupra caruia revenim mai jos in text.

Englezul, acum in varsta de 71 de ani, este contabil in mai multe firme din Marea Britanie.

La randul sau, Lichtblau detine o firma care produce fibra de sticla in Bavaria. In pofida incercarilor noastre, neamtul nu a raspuns intrebarilor trimise de RISE.