Mihai Vlasov, interceptat cand dadea spaga pentru o lege. Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov , avocat in Baroul Iasi, a fost interceptat, in februarie 2013, atunci cand i-a oferit mita fostului deputat Mircea Grosaru (1952-2014), potrivit unor surse judiciare. Sursele citate au explicat ca Vlasov i-a cerut explicit parlamentarului sa-i sustina, in Comisia juridica si in Parlament, proiectul de lege prin care Registrul Comertului urma sa fie trecut de la Ministerul Justitiei (MJ) in subordinea CCIR. Grosaru i-a pretins lui Vlasov ca, in schimbul serviciului, sa fie numit arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR. Asta deoarece Vlasov avea calitatea de presedinte al Colegiului de conducere al Camerei Nationale, iar numirile se faceau la propunerile acestuia, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine se sperie de iuresul DNA? Intreprinzatorii si liderii de patronate spun ca lupta anticoruptie nu blocheaza, ci favorizeaza afacerile legale. Oamenii de afaceri si liderii patronatelor spun ca asupra mediului economic nu exista efecte adverse ale valului de actiuni anticoruptie, dar arata ca abia acum au iesit la iveala unele legi proaste care le incurca socotelile Campania declansata in ultima perioada de adversarii schimbarilor de pe scena politica, manifestate pe fondul actiunilor in forta ale institutiilor anticoruptie, se dovedeste a fi o alarma falsa. Mediul economic nu este "blocat", cum s-a spus, de interventiile la varf ale procurorilor, tocmai pentru ca acestea vizeaza afacerile ilegale, nu pe cele de buna credinta. Contactati de "Adevarul"in cadrul unui minisondaj, atat intreprinzatorii, cat si liderii unor asociatii patronale reprezentative spun ca aceste actiuni sunt benefice, intaresc disciplina si descurajeaza intentiile de frauda ori de evaziune si in niciun caz nu deranjeaza afacerile legale.

Viktor Orban a numit un "imputernicit pentru autonomie". Noul oficial maghiar va avea rolul de a coordona miscarile autonomiste ale maghiarilor de pretutindeni. In Romania, reactiile nu au intarziat sa apara. Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban, a numit-o pe Katalin Szili, fost presedinte al Parlamentului din Budapesta, in functia de imputernicit special al Guvernului ungar pentru autonomie. Anuntul a fost facut la Cluj de europarlamentarul -FIDESZ Laszlo Tokes, care a declarat ca rolul lui Katalin Szili va fi acela de a formula armatura teoretica a conceptului de autonomie, de a incuraja si de a coordona miscarile autonomiste ale maghiarilor din afara granitelor Ungariei, precum si a de asigura reprezentarea internationala a acestor miscari, informeazaRomania Libera.

Noul ministru de Finante, Teodorovici, incaseaza chirie de la mama sa. Daca tot avem un ministru nou la Finante, pe Eugen Orlando Teodorovici, pentru ca anteriorul ascundea tablouri prin pereti, e normal sa ne informam putin si despre asta nou. Mai ales ca astazi tocmai si-a depus juramantul. Functionar public de-o viata, Orlando Teodorovici a fost, din decembrie 2012 pana saptamana trecuta, ministru al Fondurilor Europene. Totodata, este si senator PSD, ca si predecesorul sau, colectionarul de tablouri, Darius Valcov. Febletea lui Teodorovici nu sunt obiectele de arta, ci casele. Ba cumparate de la ANL, ba de piata libera cu bani de la banca, ba mostenite. Geniul de finantist se vede cu ochiul liber: doua din casele cumparate prin credit se platesc singure, din chirii. Si cu adevarat genial este ca acele chirii sunt platite de catre personaje foarte apropiate ministrului: fosta soacra, respectiv mama demnitarului, scrieVice.com.

Cazul analizelor identice din Constanta, anchetat de Politie. Reactia medicului dupa ce pacientii i-au cerut explicatii. Politistii din Constanta ancheteaza cazul medicului de la o policlinica de stat acuzat ca a emis rezultate identice pentru doi pacienti carora le-a facut ecografie. Numai ca unul dintre ei avea probleme mari la rinichi, descoperite abia apoi la o clinica privata si confirmate luni de un al treilea specialist. Tanara care a sesizat incidentul a facut plangere pe numele doctorului, care spune ea a pacalit-o si il acuza de abuz in serviciu si inselaciune. Luni, pacienta a mers la un control suplimentar. Al treilea. De aceasta data, un medic ginecolog i-a refacut o parte din analize, iar rezultatele au reconfirmat afectiunile medicale pe care doctorul de la policlinica de stat le-ar fi ignorat cu desavarsire. ''Din pacate, banuielile mele se confirma, problemele mele sunt mult mai grave. Vreau ca acest medic sa plateasca, nu stiu cum, dar sa plateasca. Oricine ar putea pati si nu vreau sa se mai intample acest lucru'', spune pacienta, Andreea Greceanu, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Romania - colonie rusa? Cat de independenti sunt romanii? Nu prea prea, nici foarte foarte, s-ar zice, dupa evaluarea sobra a reactiei cvasi-inexistente, ori insuficiente, la un brutal afront diplomatic rusesc. Si nici UE nu se simte prea bine. Tardiv si intr-o maniera extrem de anemica, ori deloc au reactionat oficialitatile romane. De pilda, Ministerul de Externe. La fel de inadecvat, cu exceptia salutara a Monicai Macovei, s-a comportat si clasa politica, precum si o mare si rea parte a presei de la Bucuresti si a societatii civile, in ecou la scandaloasa interventie recenta a ambasadorului Rusiei la Bucuresti. Care, in flagranta violare a traditiilor si uzantelor diplomatice, a tras public de urechi, mitocaneste, doi eminenti autori si observatori politici, din pricina constatarilor lor pe cat de critice, pe atat de lucide, la adresa sistemului Putin. Trimis sa reprezinte in Romania interesele Moscovei, ambasadorul Oleg Malginov nu se oboseste, iata, sa promoveze, ca un diplomat respectabil, ceea ce se numeste soft-powerul rusesc. Mai energic, el s-a incumetat, culmea, sa dea brutale "indicatii pretioase"de comportament si politica editoriala presei romanesti, informeazaDeutsche Welle.

Federatia Rusa a finantat amenajarea unui cimitir al eroilor sovietici intr-un oras eliberat de Armata Romana.Monumentul bolsevic de la Sighisoara, falsul istoric din inima Romaniei. O situatie de-a dreptul revoltatoare traiesc romanii din Sighisoara, vechea cetate situata in mijlocul Romaniei, in judetul Mures. La 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, locuitorii sunt nevoiti sa "admire" un monument, proaspat reamenajat, al armatei de ocupatie, pe care scrie: "Glorie eroicei armate sovietice, eliberatoarea Romaniei de sub jugul ocupantilor fascisti". Pe obeliscul, inalt de trei metri, din centrul cimitirului sovietic troneaza simbolul comunist secera si ciocanul. Culmea este ca, asa cum reiese din documentele istorice, acolo nu s-a dus nicio lupta intre Armata Rosie si armata germana. Iar militarii sovietici s-ar fi facut remarcati prin jafuri, violuri sau crime indreptate impotriva locuitorilor din fostul judet Tarnava Mare, scrieEVZ.

Controversele din jurul celui mai scump program militar american: avionul F-35. Se spune ca amatorii vorbesc despre strategie in timp ce adevaratii experti se intereseaza de logistica. Daca prima defineste "Ce anume trebuie facut", cea de-a doua detaliaza "Cum trebuie facut". In cel de-al doilea termen trebuie cautate adesea motivele unui succes sau, dimpotriva, ale unui esec. Pe masura ce armamentul devine tot mai sofisticat si necesita un efort tehnic interdisciplinar sustinut de sume tot mai insemnate, logistica anexeaza marea strategie. Daca manufacturarea unei sabii cerea munca unui numar redus de oameni (minerul, carausul si mesterul propriu-zis); daca armele de foc precum Kalasnikovul pot fi produse chiar de natiunile sarace si manuite de copii analfabeti, cu cat urcam pe scara sofisticarii, cu atat intram in meandrele unei veritabile diviziuni a muncii. Constructia unei drone, a unui submarin, avion cu reactie ori satelit stratosferic amalgameaza eforturile a zeci, sute daca nu chiar mii de oameni din cele mai variate domenii (metalurgisti, ingineri electronisti cu toate subspecializarile inchipuibile si, nu in ultimul rand, contabili/economisti). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca misiunea celor tocmai mentionati nu se incheie la poarta fabricii, ei fiind in continuare necesari pentru a asigura intretinerea, repararea si, in timp, imbunatatirea produsului, anuntaAdevarul.

Peste 50 de generali si colonei de politie, imbufnati ca au ratat avansarea. In bunul obicei impamantenit la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ziua Politiei coincide, de ani buni, cu avansari in grad propuse de ministru. Daca la avansarile de pana la gradul de comisarsef (inclusiv) este suficient ordinul ministrului, in cazul celor care aspira la stelele de chestor (sau, mai pe romaneste, general de politie) este obligatorie semnatura presedintelului Romaniei. Asa se face ca anul acesta, de ziua politistior, seful statului a primit o lista intocmita de Gabriel Oprea cu propuneri pentru avansari la gradul de chestor. Surse din MAI vorbesc despre cateva zeci de politisti, undeva in jurul a 50, printre care vreo 14 chestori care sperau sa mai adauge o stea pe epoleti, informeazaLibertatea.