Un cetatean francez de origine marocana a fost declarat indezirabil, la cererea SRI, pentru ca ar fi devenit un adept radical al organizatiilor teroriste Al Qaeda si, respectiv, Statul Islamic. El si partenerii sai au facut afaceri cu carne si produse alimentare in Romania, Franta si in Anglia, unde sunt conectati la un important lider musulman. O investigatie RISE Project.

"Propaganda jihadista". Hassib El Mahdali, 36 de ani, a condus, in ultimii doi ani, o afacere cu produse din carne la Satu Mare. Tot din 2013, Serviciul Roman de Informatii sustine ca l-a monitorizat atent, iar saptamana trecuta i-a cerut expulzarea, la pachet cu alti cinci cetateni straini. SRI nu le-a divulgat identitatea, dar afirma ca ei erau reprezentantii unor companii cu capital strain si ca, in acelasi timp, faceau propaganda jihadista si recrutau militanti pentru zonele de conflict in care actioneaza cele doua organizatii teroriste. Curtea de Apel Bucuresti i-a declarat indezirabili pe toti sase, intr-o sedinta cu usile inchise din data de 31 martie 2015.

Hassib este singurul dintre cei expulzati care a reprezentat o firma in Romania. Conexiunile acestei afaceri ajung pana in Marea Britanie.

Camelia Gagu, avocata celor sase ne-a declarat: "Da, sunt avocata acelor cetateni. Mai multe date nu va pot comunica pentru ca nu am acordul clientilor, dar oricum nu este oportuna o discutie in acest moment pentru ca instanta nu a motivat hotararea. In plus, mai sunt cai de atac". Judecatorii Curtii de Apel au hotarat ca toti cei sase straini sa fie expulzati "de indata", dar a fixat un termen de zece zile de la comunicarea deciziei in care ei pot face recurs.

Citeste continuarea peRISE Project.