Subiectele Zilei: Fostul consilier prezidential George Scutaru a spalat spaga prin firma la care a fost actionar; Ministrul Aurescu: Se lucreaza la un parteneriat strategic Romania-China; Zegrean (CCR): "In cazul Sova se mai pot face multe".
Caritas, prima teapa nationala. Jocul care a adunat o treime din banii Romaniei. Caritas este imaginea perfecta a haosului care stapanea tara in primii ani dupa Revolutie. Ioan Stoica, un contabil originar din Brasov, a ademenit milioane de romani cu iluzia imbogatirii peste noapte, laudandu-se ca a ticluit o formula matematica secreta prin care poate sa inmulteasca banii si sa scoata Romania din saracie. Oricine depunea bani la Caritas urma sa primeasca, dupa trei luni, de opt ori mai mult, iar respectarea acestei promisiuni in prima parte a desfasurarii jocului si mediatizarea ¬miracolului¬ au creat o reactie in lant. Apasati de neajunsuri si dornici sa se capatuiasca, romanii s-au agatat cu disperare de aceasta himera. In toamna lui 1993, seful Bancii Nationale a Romaniei estima ca o treime din lichiditatile tarii sunt la Caritas. Numai in primele noua luni ale acelui an se depusesera 1.000 de miliarde de lei, in conditiile in care bugetul Romaniei era de 2.000 de miliarde. Presa vremii vorbea de 4 milioane de depunatori, iar ziarele occidentale publicau texte ample, din care razbatea o acuta senzatie de uluiala fata de ceea ce se intampla la noi in tara. "Daca ᅡmecanismul Stoicaᅡ nu se opreste, cifra de afaceri a Caritas va depasi produsul intern brut al Romaniei", scria "The Economist" in 1993, punand accent pe pasivitatea autoritatilor in fata fenomenului Caritas, anunta Adevarul.
Ce a patit Alina Bica la Penitenciarul Targsor, unde se afla "cazate" mai multe detinute anchetate de DIICOT. Avocata Laura Voicu a facut declaratiile la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost citata sa se prezinte in dosarul in care procurorii o acuza de fapte de coruptie. "Este prima data cand o sa ma vad cu doamna procuror care m-a trimis jos 24 de ore", a spus Laura Voicu, facand referire la retinerea sa pentru 24 de ore, in 19 martie, in dosarul in care este acuzata ca a atestat ilegal ca un barbat este avocat stagiar in Baroul Bucuresti si l-a trimis sa o reprezinte la DNA. Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 20 martie, ca Laura Voicu sa fie cercetata sub control judiciar. Intrebata ce face Alina Bica, Laura Voicu a raspuns: "Groaznic". Avocata a precizat ca fosta sefa a DIICOT a fost transferata, dupa trimiterea in judecata, la Penitenciarul de Femei Targsor, unde se afla in carantina si sta singura in camera, informeaza Gandul.
Ministrul Bogdan Aurescu: Se lucreaza la un parteneriat strategic Romania-China. Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu (41 de ani), considera ca regimul de sanctiuni impotriva Rusiei ar trebui mentinut pana cand Crimeea va reveni intre granitele Ucrainei. Seful diplomatiei romane a evitat sa spuna daca tara este cu adevarat amenintata de Rusia, explicand ca "nu poate face astfel de evaluari". Despre ideea agentiei Agerpres, cu finantare importanta din bugetul de stat, de a publica articole de propaganda din presa ruseasca, Aurescu este de parere ca "e optiunea fiecarei agentii, in functie de posibilitatile financiare". Ministrul de Externe a insistat ca nu e de competenta lui sa comenteze in ce masura din afara s-ar putea intelege ca statul roman sustine propaganda ruseasca printr-o agentie de stiri publica. In ceea ce priveste parteneriatul strategic cu China dorit de Victor Ponta, seful diplomatiei crede ca "relatia cu China are deja un caracter strategic, mai ales din punct de vedere economic", subliniind ca se lucreaza "la adancirea acestui parteneriat cu China, care are mai ales o importanta economica", scrie Romania Libera.
Locul izolat de lume in care SUA au investit peste 126 de mil. USD in 2014. 8 litere pe perete si un Razboi Rece reincalzit. Noul Razboi Rece care se contureaza tot mai mult se simte poate cel mai bine la Polul Nord. Acolo, in punctul care apropie cel mai mult SUA de marele sau rival, bombardierele rusesti sunt o prezenta tot mai amenintatoare. LA Times prezinta in varianta sa online povestea trupelor americane aflate in Tin City, o baza militara a fortelor aeriene americane, aflata la 80km distanta de Cerul Polar. Intr-un loc izolat de drumuri, copaci si in principiu orice forma de civilizatie, preluat de Pentagon urma cu cateva deceni, statia radar are un singur scop: sa previna orice atac surpriza al rusilor, anunta StirileProtv.ro.
DW: Alegeri locale generale pe 14 iunie in Republica Moldova. Legislativul de la Chisinau a stabilit data alegerilor locale generale. Este vorba de 14 iunie 2015. Miza acestor alegeri este fotoliul de primar general al capitalei si obtinerea majoritatii in Consiliul Municipal Chisinau. Deja sunt cunoscute cateva nume de posibili candidati la principala functie de primar. Anterior, liberal-democratii au spus ca alegerile locale ar putea fi amanate pentru lunile septembrie-octombrie curent, in legatura cu implementarea reformei teritorial-administrative - revenirea la 9 judete (fata de 32 de raioane care exista in prezent). Initiativa lor nu a fost, insa, sustinuta de colegii din coalitia minoritara (Partidul Democrat) care au spus ca reimpartirea teritoriala a tarii este o reforma prea importanta pentru a fi efectuata in pripa, informeaza Deutsche Welle.
De ce vrea Merkel sa economiseasca bani pentru Germania si nu vrea sa le dea si grecilor ceva. Fostul premier al Italiei, Mario Monti, afirma intr-un interviu ca "in Germania, sinonimul pentru datorie este vinovatie". Alaturi de el sunt numerosi critici care acuza faptul ca politica Angelei Merkel de a nu scoate din buzunar cardul de credit si sa dea drumul la bani impiedica economia zonei euro sa se revigoreze mai repede. Stand pe margine cu un surplus bugetar, Berlinul este acuzat ca a pasat pe umerii Bancii Centrale Europene povara deflatiei. Cancelarul este intransigent desi Germania plateste acum doar 0,2% dobanda pentru imprumuturile pe zece ani. Mai mult de-atat, prin ratele negative ale dobanzii, Germania incaseaza de la creditorii sai bani in plus pentru obtinerea de finantare pe cinci ani. Germania sta pe cel mai mare surplus bugetar din ultimii 15 ani si si-a propus sa isi reduca datoria publica sub 70% pana in 2017 si sub 60% pana in 2023, scrie Europolitics.ro.
Augustin Zegrean (CCR): "In cazul Sova se mai pot face multe". Parlamentarii isi intrerup vacanta pentru a modifica articolul care l-a scapat de arest pe senatorul PSD. Asta, cu doar o zi inainte ca CCR sa se pronunte pe acest caz. Nu este exclus ca judecatorii sa-i dea o veste proasta lui Sova. Parlamentarii au fost chemati, astazi, de urgenta din vacanta de Pasti pentru a pune in acord cu Constitutia legea interna de functionare. Mai exact, alesii vor modifica alineatul 4 din art. 24 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. Acesta este articolul care l-a scapat pe senatorul PSD Dan Sova de arestarea preventiva, dupa ce colegii sai au respins cererea procurorilor DNA, desi majoritatea prezenta votase cu 79 la 67, pentru ridicarea imunitatii lui Sova. Au lipsit insa sase voturi pentru a fi intrunita majoritatea calificata. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si al Senatului se intruneste cu doar o zi inainte ca CCR sa ia in discutie sesizarile cu privire la neconstitutionalitatea votului in cazul Sova, anunta EVZ.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU