Loteria Romana, anchetata pentru frauda
INVESTIGAȚIA PENALĂ. În același dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acționariat grecesc: Lotrom, Intracom și Intralot. Procurorii au calculat până acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, pentru că Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, fără să aibă licență. În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie și de la cele trei companii private pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanță de urgență a schimbat regulile pe piața jocurilor de noroc. ”Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, exista obligația Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) și licențierea jocului de noroc ( 25.000 de lei/an)”, susțin procurorii. Ancheta a fost începută de polițiștii antifraudă în 2010 și preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel București. Afacerea cu “păcănele” s-a bazat pe un contract secret, încheiat, în 2003, între Loterie și cele trei firme private.
Compania națională este lider detașat pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice “slot machine”. În București, compania statului deține 105 astfel de unități.
SCHEMA AFACERII. Loteria Română a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanțat de celelalte două companii din grupul grec. Banii urmau să fie returnați din încasări. Doar că, potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, care este taxat diferit. De fapt, problemele sunt chiar mai vechi. Încă din 2006, Loteria ar fi trebuit să plătească taxe speciale pentru “păcănele”. Procurorii acuză faptul că, sub clauzele secrete, Loteria a făcut, în realitate, afaceri cu alte jocuri de noroc decât cele pentru care avea licență. De aici ar proveni încăsările suplimentare și prejudiciul provocat bugetului de stat.
CINE SUNT BENEFICIARII. Compania Lotrom a fost înființată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis. Mai apoi au intrat în afacere și companii offshore legate de George Copos – eliberat marți din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.
Kokkalis, 75 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro. El a fost principalul acționar al echipei de fotbal Olimpiakos Pireu și al multinaționalei Intralot – deținătoare a majorității acțiunilor Lotrom și activă în afaceri cu jocuri de noroc în peste o sută de companii din întreaga lume. O investigație a jurnaliștilor germani a arătat că miliardarul elen a fost ofițer STASI – fosta poliție secretă din Germania de Est. Kokkalis a fost implicat personal și în afacerile filialelor sale din București.
Citeste tot articolul si comenteaza pe RiseProject.ro

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Chiar premierul Victor Ponta a criticat in mai multe randuri relatia paguboasa de pana acum dintre Loteria Romana si grupul grecesc.
Insa, declaratiile au fost facute in 2013.
Acum, Guvernul pare sa fi revenit la impresii mai bune. In opinia actualului Guvern, vinovati sunt doar fostii directori pusi de guvernele anterioare.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta considera ca a fost incheiat un contract benefic pentru Loterie. "Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem", a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului."
Cand colo, Loteria NU a luat deloc cele 75 milioane de euro si DNA a intrat pe fir!
Vor raspunde Chitoiu, Ioana Petrescu &company, adica Ponta?!
Succes DNA!!