Se incearca scoaterea lui Voiculescu din puscarie? Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, a fost chemat la Parchetul General pentru a da explicatii in urma unei plangeri penale depuse de un complice al lui Dan Voiculescu. Dupa mai multe ore de asteptare, Ciolos a plecat de la Parchet. "Calitatea mea in acesta ancheta a ramas doar aceea de martor si nu exista o urmarire penala impotriva mea", a spus fostul comisar european al Agriculturii. Plangerea penala la adresa fostului demnitar a fost facuta de Jean Catalin Sandu- condamnat la 6 ani inchisoare in cazul ICA, complice al lui Dan Voiculescucare executa 10 ani de inchisoare in acelasi dosar. Sandu a fost angajatul lui Voiculescu, apoi fost director al Departamentului juridic din Agentia Domeniilor Statului dar si vicepresedinte al Partidului Conservator. Acesta este nemultumit de faptul ca Ministerul Agriculturii, condus pe atunci de Dacian Ciolos, s-a constituit parte civila cu 60 milioane de euro in cazul ICA. Sandu sustine, alaturi de alt condamnat, Sorin Pantis, ca Ministerul Finantelor Publice trebuia sa se constituie parte civila, nicidecum ministerul Agriculturii, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Confiscarea averilor de la marii infractori: cum fac americanii. Thomas J. Abernathy, un oficial al US Marshals Service - institutia care se ocupa in Statele Unite de administrarea si valorificarea bunurilor provenite din infractiuni - se afla in aceste zile la Bucuresti, pentru a oferi experienta americana institutiilor similare care urmeaza sa fie infiintate si in Romania. Programul de Confiscare Eficienta a bunurilor provenite din infractiuni a fost infiintat in SUA in abia in 1984. Exista inca din 1971 faimoasa Lege RICO, care a permis demantelarea a numeroase grupuri de crima organizata si arestarea multor capi mafioti, dar autoritatile au constatat ca nu au mijloacele adecvate de a recupera si averile uriase acumulate de infractori. "E usor sa pui catusele unui infractor. Mai greu e sa faci o investigatie financiara si sa-i confisti tot ce a furat", spune T.J. Abernathy, anuntaAdevarul.

Luna trecută, aceşti români au dat 718 lei pe mâncare. La vară, vor rămâne în buzunar cu 87 de lei. Mana care ar putea lua restul. De la 1 iunie, o gospodărie va cheltui, în medie, cu 87 de lei mai puţin pe mâncare, dacă reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la alimente, de la 24% la 9%, va fi transferată integral în preţul mâncării. Economiştii contactaţi de Gândul susţin că măsura este bine-venită, dar şi că ea poate fi interpretată drept populistă, vizând în special persoanele cu venituri mici. Cu banii care rezultă din reducerea TVA la alimente s-ar fi putut micşora impozitele pe muncă sau s-ar fi putut scădea cota generală de TVA la 20 la sută, o măsură mai transparentă şi care ar nu ar fi discriminat între industrii. În ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, specialiştii susţin că aceasta depinde mai multe de activitatea ANAF şi mai puţin de nivelul taxelor şi impozitelor. Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor spun că mâncarea se va ieftini semnificativ doar dacă şi hypermarketurile vor respecta angajamentul de a transfera reducerea TVA în preţul de la raft. Reducerea TVA la alimente este a doua cea mai importantă măsură fiscală a guvernării Ponta, după reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, informeazaGandul.

Uniunea Scriitorilor, filiala "penitenciar". Cine sunt detinutii celebri care au scapat de inchisoare datorita cartilor. George Copos nu este singurul detinut din lotul condamnatilor din fotbal asupra caruia au planat suspiciuni ca si-a plagiat una dintre cartile cu ajutorul careia a iesit anticipat din inchisoare. La sfarsitul anului trecut, presa a scris ca Gigi Becali, eliberat conditionat saptamana trecuta din penitenciar, si-ar fi plagiat cartea "Muntele Athos, Patria Ordodoxiei". Romania TV a sustinut atunci ca o comisie speciala va verifica daca lucrarea a fost scrisa chiar de catre finantatorul Stelei sau nu. Cartea, de 180 de pagini, a fost tiparita in 9000 de exemplare, la o editura cu specific religos, si contine povestiri traite de latifundiar in pelerinajele de la manastirile de pe Muntele Athos. Suspiciunile cu privire la originalitatea volumului semnat de Gigi Becali s-au amplificat si dupa ce in presa a aparut o scrisoare a acestuia adresata directorului Penitenciarului Poarta Alba, scrieRomania Libera.

Europarlamentar italian: Romii sunt paraziti, gunoaiele societatii. Ar trebui batuti cu parul. Romii sunt niste "paraziti", sunt "gunoaiele societatii" si ar trebui "batuti cu parul", afirma eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului radical Liga Nordului. Comentand declaratiile liderului Ligii Nordului, Matteo Salvini, privind romii, eurodeputatul italian Gianluca Buonanno a declarat, potrivit site-ului Affaritaliani.it: "Romii sunt niste paraziti. Sunt gunoaiele societatii". "In Romania, Bosnia si Albania sau de unde or veni, daca revin ajung la inchisoare. in Italia nu se intampla asa. isi exploateaza copiii si femeile, astia sunt oameni care trebuie batuti cu parul. Cu parul! Sunt de acord cu ce a declarat liderul Ligii Nordului si cred ca impartaseste cuvintele mele", a adaugat Buonanno. In urma cu cateva ore, Matteo Salvini, liderul partidului xenofob italian Liga Nordului, afirma ca taberele de romi din Italia "trebuie rase de pe fata pamantului", anuntaStirileProtv.ro.

DW: Curajul de a reduce taxele. Reducerea TVA , bine primita de mediul economic si de populatie, este privita cu ceva mai multa circumspectie la nivelul Comisiei Europene. Economia romaneasca a primit o veste buna: reducerea TVA la toate produsele alimentare. Guvernul face astfel un pas important in directia proiectului anuntat de diminuare a poverii fiscale. Economistii de factura liberala se pronunta in favoarea aceastei masuri, care ar avea ca efecte cresterea comertului si incurajarea productiei agricole locale. Din punct de vedere social, avantajul este de asemenea major, caci romanii cheltuiesc in fiecare luna pentru alimente mai mult decat oricine in Uniunea Europeana. Faptul ca aproape 40% din veniturile romanilor (in termeni statistici) se duce pe mancare are consecinte nebanuite in ce priveste dezvoltarea personala si in cele din urma asupra perspectivelor intregii societati, informeazaDeutsche Welle.

Interviu cu Seful Directiei Rutiere, Florentin Bracea. 1.000 de radare fixe, leacul pentru vitezomani. Pentru soferi sunt pregatite cateva schimbari pe care politistii intentioneaza sa le puna in practica in scurt timp. Vitezomanii nu vor mai putea fenta sistemele fixe de masurare a vitezei pentru ca acestea vor fi amplasate in multe locuri, a explicat, pentru EVZ, seful Directiei Rutiere din Politia Romane. Aproape 1.000 de radare fixe, poate mai multe, vor fi instalate in urmatoarea perioada in toata tara, a precozat, intr-un interviu, pentru Evenimentul zilei, comisarulsef Florentin Bracea, seful Directiei Rutiere. Ceea ce i-ar putea speria pe soferi este normal in alte tari precum Franta sau Italia care au cel putin 2.000 de aparate, scrieEVZ.

Cine a fost in spatele circuitului Caritas: "acoperiti" din SRI-ul lui Magureanu controlau listele cu castigatori. In ultima parte a serialului dedicat fenomenului Caritas, va aratam cine a condus din umbra aceasta afacere si cum a fost anihilata furia romanilor impotriva autoritatilor care, in loc, sa-i protejeze, i-a lasat fara bani. Caritas a fost prima si cea mai mare escrocherie cu care romanii au fost ademeniti dupa Revolutie. Ioan Stoica, un contabil originar din Brasov, a promis ca oricine va depune bani in conturile sale va primi, dupa trei luni, de opt ori mai mult. Astfel a luat fiinta un circuit financiar care a ajuns sa ruleze o treime din masa monetara a Romaniei! Fenomenul a fost tolerat si chiar sustinut de autoritati, promovat de o mare parte a presei si controlat de serviciile secrete. Dupa prabusirea circuitului, cei care ii cunosteau dedesubturile au disparut din tara, iar Stoica a primit sapte ani de inchisoare din care a executat doar unul. In prezent, traieste intr-o garsoniera din Brasov si refuza sa vorbeasca despre Caritas, anuntaAdevarul.