Primaria Capitalei a pus deoparte, la inceputul acestei saptamani, 1,5 milioane de euro pentru un proiect despre care nu stie daca il poate finaliza. Edilul Sorin Oprescu vrea sa construiasca o gradina zoologica de saizeci de hectare in Padurea Baneasa, dar Romsilva vrea sa-i blocheze proiectul in instanta, scrie Rise Project.

Sorin Oprescu isi doreste sa aiba in Bucuresti un "BioParc", adica un parc zoo care sa adaposteasca animalele intr-un mediu cat mai apropiat de cel natural. Astfel de gradini zoologice de mari dimensiuni nu sunt in multe orase din lume. In Europa, se pot vizita astfel de locuri in Italia, Anglia, Germania, Spania, Danemarca, Suedia si Norvegia.

Problema animalelor. Deocamdata, Sorin Oprescu are doar ideea pentru ca, in realitate, nu stie ce va expune in ambitiosul proiect turistic si stiintific. In 2013, in cadrul sedintei Consiliului General pentru aprobarea proiectului, intrebat ce fel de animale pot vedea turistii acesta a raspuns: "Animalele nu sunt o problema... sunt pe toate drumurile..."

Problema banilor. Noul centru din padurea Baneasa ar avea nevoie de peste 100 milioane de euro. Tot in 2013, Sorin Oprescu declara ca el va fi finantat din fonduri europene: ¬Doamna directoare de la administratia gradinii zoologice Baneasa m-a asigurat ca exista un proiect care oricand prin el se pot accesa fonduri europene.¬ Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat insa 1,5 milioane de euro pentru acest proiect, in bugetul pe 2015, votat la inceputul acestei saptamani.

Problema administrativa. Consilierii au votat alocarea fondurilor pentru extinderea gradinii zoologice Baneasa, desi statutul padurii este incert. In 2013, consilierii au aprobat o hotarare prin care 57 de hectare au fost trecute in administrarea Gradinii Zoologice, dar apoi Directia Silvica Ilfov a atacat in instanta actul administrativ pe motiv ca Primaria nu avea acest drept.

Citeste continuarea pe Rise Project.