Dor de Ceausescu. Cum au petrecut de Pasti presedintele Klaus Iohannis, primul-ministru Victor Ponta si falsul val de indignare. Vacanta din insula Madeira a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis si zborul peste Ocean al premierului Victor Ponta au declansat o dezbatere publica: Ce trebuie sa faca politicianul roman de Pasti? Acest lucru mi-a reamintit de modul in care s-au comportau conducatorii Romaniei in ultimii 25 de ani. Nu prea stim ce facea Nicolae Ceausescu de Sfintele Sarbatori de Pasti. Nici Elena Ceausescu. Pentru ca in vremurile acelea, cel putin in anii '80, in principalele ziare ale momentului - Scanteia (actualul Adevarul), Romania Libera, Informatia (Libertatea, dupa Revolutie) - sau in cele doua ore de program TV, nimeni nu publica reportaje sau nu facea breaking-news-uri. Banuim ca sotii Ceausescu ciocneau oua de Pasti, mancau cozonac, cel simplu cu stafide ii placea lui Nicolae, dar in mod sigur nu se duceau la biserica. Repet, totul se bazeaza pe speculatii, fiind parte a mitologiei care a aparut in ultimii ani. Dupa 1989, a devenit mult mai simplu. Ion Iliescu, primul presedinte ales al Romaniei post-comuniste, era ateu. Adica avea o relatie distanta cu Dumnezeu, nu sarbatorea Pastele la biserica, mai mergea la un parastas pentru comemorarea celor morti in Decembrie, asa ca nici el nu era un subiect pentru ziaristi, scrie Dan Andronic inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Blestemul Huniazilor: mortile invaluite in mister care au macinat puternica familie a Transilvaniei medievale. Ioan de Hunedoara a murit de ciuma, la scurt timp dupa ce ii alungase pe turci de la portile Belgradului. Matia, fiul sau devenit rege al Ungariei, a murit intoxicat de plumb, iar fratele sau mai mare Ladislau a fost decapitat. Sirul de tragedii neasteptate, unele inexplicabile, din familia Huniazilor au curmat devreme istoria unei familii puternice, care a dominat Transilvania in secolul XV. Huniazii (Corvinii) au fost una dintre cele mai puternice familii din istoria Transilvaniei, insa dominatia lor s-a intins doar pe durata unui secol. Ultimul descendent al Corvinilor, printul Cristopher, a murit otravit la varsta de 15 ani. Tragediile neasteptate nu i-au ocolit insa pe membrii de seama ai familiei transilvane. Ioan de Hunedoara (1407 - 1456), cunoscut si ca Iancu de Hunedoara, a condus Transilvania la mijlocul secolului XV si a fost, de asemenea, guvernator al Ungariei. Voievodul a fost tatal regelui Matia al Ungariei si s-a remarcat printr-o cariera militara stralucita, scrie Adevarul.

Reactia premierului Ponta dupa ce autoritatile din Ungaria s-au aratat ingrijorate ca maghiarii isi vor face cumparaturile in Romania. Dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca, de la 1 iunie 2015, se va reduce TVA-ul la alimente pana la 9%, vecinii Romaniei au inceput sa faca analize. Si, potrivit unui oficial maghiar, daca in Romania se ieftinesc alimentele, Ungaria ar avea de suferit. Secretarul-sef al Asociatiei ungare pentru comert OKSZ, Gyorgy Vamos, a declarat ca numeroase familii din Ungaria care traiesc in zona de frontiera urmeaza sa isi faca cumparaturile in Romania in viitor. n replica, premierul Victor Ponta le-a transmis, prin intermediul retelei de socializare, ca "sunt bineveniti". "Important este ca, de acum inainte, mancarea sa nu mai fie principala grija si principala cheltuiala pt cei mai multi dintre romani! Iar vecinii nostri sunt bineveniti! :D", a scris premierul pe Facebook, informeazaGandul.

Recuperarea prejudiciilor produse de coruptie: De ce noua Agentie pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate va avea acelasi randament ca ANAF. In incercarea de a schimba perceptia publica legata de faptul ca statul nu reuseste sa recupereze prejudiciile constatate de Justitie in marile cazuri de coruptie, guvernul va infiinta o Agentie Nationala pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate (ANABS). Institutia va dubla practic o zona de competenta a ANAF, insa va lucra in interiorul aceluiasi cadru legal care impiedica astazi depasirea pragului de 10% al gradului de recuperare a creantelor. Si va opera inclusiv cu oamenii pusi la dispozitie de sistemul care nu reuseste sa performeze in acest domeniu, scrieCursdeguvernare.ro.

DW: Tarile invecinate Rusiei si-au marit cheltuielile de inarmare. Criza din Ucraina a determinat tarile din vecinatatea Rusiei sa investeasca mai mult in dotarea armatelor. Chiar daca, la nivel global, investitiile in domeniul militar au scazut usor, multe state totalitare aloca fonduri uriase inarmarii - releva un nou raport SIPRI. La nivel mondial, cheltuielile cu inarmarea nu s-au modificat semnificativ, insa noua este distribuirea investitiilor in dotarea fortelor de lupta - reiese din noul raport SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). "In principiu, faptul ca se inregistreaza o usoara scadere a investitiilor in domeniul militar este imbucurator" - comenteaza Jan Grebe, expert in cadrul Centrului international de conversie (BICC). In orice caz, diminuarea de 0,4 procente se datoreaza reducerilor operate la bugetul apararii SUA si politicii de austeritate a multor tari europene, anuntaDeutsche Welle.

Cea mai scurta sedinta de plen din Camera Deputatilor. Cum s-a desfasurat ultima intalnire a deputatilor. Valeriu Zgonea: "Suspend sedinta, adica nici n-am deschis-o!" Ultima sedinta de plen a deputatilor ar fi trebuit sa inceapa miercurea trecuta la ora 10.00, pe ordinea de zi fiind incuviintarea arestarii deputatului UDMR Marko Attila. Si dupa jumatate de ora cele mai multe scaune erau tot goale, presedintele Camerei Deputatilor a suspendat sedinta, desi nici n-a deschis-o, iar Marko Attila a fost salvat inca o data. ReporteriiEVZau identificat astazi stenograma sedintei Camerei Deputatilor. Conform documentului, intalnirea a fost uimitor de scurta. Lui Valeriu Zgonea nu i-a mai ramas decat sa trimita acasa deputatii prezenti, dupa ce le-a facut urari.