De ce a fost achitat baronul de Vrancea, Marian Oprisan. Judecatorul, aflat in conflict cu DNA, a desfiintat dosarul penal in motivarea sentintei. Baronul Oprisan de la Vrancea a fost achitat de Judecatoria Cluj Napoca, in dosarul de coruptie in care a fost cercetat si judecat vreme de opt ani de zile. Principalul motiv pentru care instanta a decis sa-l achite: acuzatiile aduse de procurorii anticoruptie au fost interpretate in mod gresit. Interesant este ca judecatorul care l-a achitat pe Oprisan are un conflict deschis cu DNA, dupa ce aceasta institutie l-a reclamat la CSM pentru tergiversarea nejustificata a judecarii cauzei. ReporteriiEVZau obtinut motivarea sentintei prin care a fost achitat Marian Oprisan, unde sunt explicate motivele acestei decizii.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a sabotat baronul Nicusor Constantinescu Centru Militar Zonal ca sa puna mana pe o cladire si un teren. Presedintele Consiliului Judetean Constanta a atentat la siguranta nationala atunci cand a refuzat, in pofida legii, sa finanteze Centrul Militar Zonal, care asigura pregatirea militarilor si civililor in caz de razboi sau calamitati, arata rechizitoriul DNA. Interesul lui Nicusor Constantinescu era unul imobiliar. A facut pomeni electorale, a amenajat sere in judetul Constanta, a fost mai mereu la bratul camaradului sau, controversatul primar Radu Mazare, in scandaluri publice sonore. Nicusor Constantinescu n-a vrut cu niciun chip sa faca, din 2009, un lucru obligatoriu, din functia de sef al Consiliului Judetean: sa dea banii prevazuti de lege pentru functionarea Centrului Militar Zonal, care pregateste populatia pentru conflicte militare sau calamitati. Din anul 2009, Nicusor Constantinescu nu a alocat niciun leu Centrului Militar Zonal Constanta, unitate militara de interes national, situata in centrul orasului, pe strada Mircea cel Batran. In cele din urma, dezinteresul lui total fata de apararea tarii i-a adus un nou dosar la DNA, fiind stabilit un prejudiciu de 67.211,32 lei, anuntaAdevarul.

Detaliul legal care i-ar putea scapa pe soferi de hingherii de masini. Zonele din Bucuresti unde se ridica cele mai multe autovehicule. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor dezbate pe 25 mai sesizarea Avocatului Poporului cu privire la lipsa unui punct de vedere unitar al instantelor din Romania, cand vine vorba despre procesele soferilor care contesta ridicarile de masini parcate neregulamentar. Avocatul Poporului arata ca aceasta activitate se bazeaza pe hotarari de consilii locale emise ilegal si ca doar o parte din judecatorii din Romania tin cont de acest lucru, in verdictele lor, atunci cand sunt sesizati de soferii care se considera nedreptatiti, informeazaGandul.

Peste 5.000 de potentiali castigatori ai primei extrageri a Loteriei Bonurilor. La ce suma ar ajunge premiul fiecaruia. Mii de romani entuziasti s-au prezentat marti la Fisc, culmea, ca sa ia, NU sa dea bani. Sunt castigatorii primei extrageri a Loteriei bonurilor fiscale. Si au de impartit intre ei un milion de lei. Un barbat spune ca are 23 de bonuri castigatoare, in timp ce altul a pastrat chitantele dupa ce a pariat de 13 ori. N-a nimerit scorurile, dar se pare ca a castigat de la stat. Deocamdata nu stim numarul total de castigatori. Visa a anuntat insa ca pe data de 7 februarie doar pe cardurile lor s-au efectuat peste 2000 de tranzactii intre 6 lei si 6 lei si 99 de bani. Daca punem si tranzactiile cash si cele cu carduri Mastercard putem ajunge cu usurinta la peste 5000 de bonuri castigatoare. Ramane de vazut cati le-au si pastrat, scrieStirileProtv.ro.

DW: S-a dat start perioadei electorale in Republica Moldova. In Republica Moldova a inceput marti perioada electorala pentru alegerile locale generale din 14 iunie. Dezamagirea, perioada economica dificila, dar si data scrutinului (perioada estivala, cand electoratul tanar, cu viziuni pro-europene este plecat in vacanta) dezavantajeaza fortele pro-europene. De mai bine de 6 ani, Moldova traieste in febra alegerilor - ba alegeri prezidentiale esuate, soldate cu alegeri parlamentare anticipate; ba alegeri parlamentare soldate cu aliante nefunctionale ai carei exponenti guverneaza santajandu-se unii pe altii si furand tara; ba alegeri parlamentare soldate cu o alianta minoritara dubioasa, dependenta de votul comunistilor. Toate acestea favorizeaza coruptia, degradarea institutiilor democratice si a climatului de afaceri, generand o erodare a increderii cetatenilor in capacitatea partidelor guvernante pretins pro-europene de a aduce mult-asteptata prosperitate, anuntaDeutsche Welle.

Fostul ministru Cristian David, cercetat sub control judiciar. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins marti cererea DNA privind prelungirea arestului la domiciliu in cazul fostului ministru de Interne Cristian David, urmand ca acesta sa fie judecat sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de luare de mita. Decizia nu este definitiva, iar DNA poate face contestatie. Daca hotararea instantei va ramane definitiva, Cristian David are impuse mai multe obligatii, printre care si aceea de a se prezenta periodic la Politia orasului Azuga. Cristian David s-a aflat si in arest preventiv, in perioada 22 ianuarie - 21 martie. Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins in 2007 iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator, prin intermediar, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau, informeazaEVZ.

Euro bate la usa, Romania nu este pregatita. Executivul trebuie sa trimita la Bruxelles un nou program de convergenta, in care sa se precizeze foarte clar daca Romania isi mentine sau nu termenul-tinta de aderare la moneda euro, stabilit pentru 1 ianuarie 2019. Economistii nu cred ca acest obiectiv este realist. Guvernul trebuie sa trimita pana la finele lunii aprilie, la Bruxelles, un nou program de convergenta care sa statueze data exacta la care tara noastra va face trecerea la euro, in conditiile in care actualul termen asumat de adoptare a monedei unice, de 1 ianuarie 2019, nu mai este unul realist, iar economistii nu cred ca va putea fi pus in practica. Specialistii sunt sceptici ca o astfel de data va putea fi respectata, deoarece acest lucru ar insemna intrarea Romaniei din anul 2016 in Mecanismul Ratelor de Schimb, supranumit "antecamera euro", cand leul nu va trebui sa fluctueze cu mai mult de 15% fata de un nivel stabilit. Iar acest lucru ar fi imposibil, deoarece nu mai este suficient timp pentru reforme, scrieAdevarul.