Cristian Tudor Popescu, despre "sediul" CIA din Romania: Ion Iliescu si-a neglijat tratamentul cu Ginkgo Biloba. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, declaratia fostului presedinte Ion Iliescu, care a spus ca a pus la dispozitia CIA un "sediu" in Romania. Jurnalistul nu isi explica afirmatia fostului sef al statului decat prin faptul ca acesta a uitat sa isi ia tratamentul cu Ginkgo Biloba, precizand ca declaratia este una iresponsabila si ar putea pune probleme tarii. "Nu pot sa spun, din pacate, altceva despre domnul Iliescu decat ca si-a neglijat, probabil, tratamentul cu Ginkgo Biloba (tratament folosit, printre altele, pentru o memorie mai buna, n.r.). Altceva ce poti sa spui? Indiferent de cate s-au spus si se vor mai spune despre Ion Iliescu, inclusiv de catre mine, l-am considerat o persoana responsabila, adica o persoana educata in spiritul nationalismului, fie si ceausist, care nu scoate porumbei pe gura. Si nu scoate bufnite pe gura, cum a scos acum. Asta nu mai e porumbel, e bufnita", a spus Cristian Tudor Popescu.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cadrilater, istoria ascunsa a unor granite semnate cu sange - pamantul romanesc smuls Dobrogei de Marile Puteri. Cadrilaterul, numit cand "Noua Romanie" cand "Dobrogea de Sud" a fost in granitele Romaniei intre 1913 - 1940, insa influentele sociale, culturale si politice romanesti s-au simtit din cele mai vechi timpuri. Adevarul va prezinta istoria zbuciumata a acestui pamant romanesc. Partea de sud a Dobrogei, care se intinde peste 7.000 de kilometri patrati, si unde traiesc peste 400.000 de suflete, este formata din judetele Durostor si Caliacra. Principalele orase din aceasta zona sunt Silistra, Turtucaia, Dobrici (Bazargic), Balcic si Cavarna. Tinutul romanesc este acum al vecinilor bulgari. Profesorul de istorie Gheorghe Dumitrascu spune ca Romania a fost victima, si in acest caz, a Marilor Puteri, care au incercat sa imparta si "varza" si "capra", dar "varza" si "capra" nu erau neaparat Romania si Bulgaria, noteaza Adevarul.ro.

De ce a recunoscut Iliescu c-am avut inchisoare CIA in Romania. Intr-un interviu pentru ziarul german Der Spiegel, Iliescu a scapat ceea ce este poate unul dintre cele mai bine pazite secrete ale politicii externe romanesti - ca in Romania a fost un centru de detentie al CIA. Asa cum spune Iliescu, el a aprobat centrul in anii 2002 - 2003. Asta inseamna cam 12 - 13 ani in care toti politicienii si-au tinut gurile, desi am avut schimbari de guvernare, scandaluri multiple, investigatii de toate felurile, procese la curtile internationale pentru drepturile omului. Inteleg de ce autoritatile noastre n-au vrut sa confirme informatii care exista de multa vreme. Din moment ce autoritatile americane, poloneze, lituaniene, toti cei care par implicati in acest scandal neaga, autoritatile noastre nu puteau fi denuntatorul politicilor americane. In plus, desi probabil ca putini politicieni romani aveau dubii despre facilitatile acordate americanilor, cei care stiau cu certitudine despre ce e vorba sunt probabil intr-un numar redus. Integral in Vice.ro.

Romania va cumpara inca o escadrila de avioane F-16. Decizia a fost anuntata in aceasta saptamana de ministrul Apararii, Mircea Dusa. Romania a cumparat deja prima escadrila de avioane F-16, care provin din excedentul Fortelor Aeriene ale Portugaliei. Avioanele din Portugalia vor incepe sa soseasca in Romania in anul 2015, urmand ca prima escadrila sa fie pe deplin operationala in anul 2016. Ministrul Apararii nu a spus, explicit, ca si a doua escadrila va fi formata tot din avioane F-16, dar a lasat sa se inteleaga acest lucru: "Nu putem opera doua escadrile de tipuri diferite", a explicat Mircea Dusa. Nu se stie inca din ce tara vor fi cumparate cele 12 avioane F-16 din cea de-a doua escadrila, si nici daca ele vor fi noi sau second-hand, informeaza Romania libera.ro.

DW: Au existat in Romania inchisori secrete ale CIA? Numeroase indicii indreptatesc aceasta presupunere. Astfel, raportul privind cazurile de tortura aplicate de CIA, din decembrie 2014, mentioneaza Romania sub numele de cod "Detention Site Black". Cu toate acestea, oficiali romani au dezmintit ani in sir existenta in tara a unor astfel de locuri de detentie. In dezbaterea publica, tema a fost abordata mai degraba marginal. Acum insa, situatia s-a schimbat brusc, in urma unui interviu oferit autorului de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care a starnit mare valva in presa autohtona si nu numai. In acel interviu, Iliescu recunoaste indirect ca a existat o inchisoare a CIA, pe care o numeste "locatie". Integral in Deutsche Welle.

Razboiul impotriva Boko Haram. Inca din 2009, gruparea militant islamista cunoscuta ca Boko Haram a dat navala in nordul Nigeriei. Prin bombardamente, rapiri si decapitari, Boko Haram se lupta sa creeze un stat islamic in cea mai populata tara din Africa. VICE News a calatorit in Nigeria sa se alature armatei tarii in lupta impotriva Boko Haram, a carui crestere a cauzat numai distrugeri. Ca singurii jurnalisti pe linia de front din nordul Nigeriei, am fost martori la inceputul celei mai mari revolte militare din ultima perioada.

Secretul lui Zoltan Teszari. Cum a trecut "milionarul fara chip" de la imperiul RCS&RDS la imperiul energiei. "Milionarul fara chip", asa cum este cunoscut afaceristul oradean Zoltan Teszari, patronul firmei RDS&RCS, a atacat piata energiei electrice, iar Oradea va deveni primul oras din Romania care va avea doua retele de electricitate. Magnatul oradean a cumparat sapte parcuri fotovoltaice, in mai multe zone din Transilvania, inclusiv in Bihor, cu o capacitate totala de productie de 23,5 megawati. In acest fel, compania RCS&RDS a propus un parteneriat Primariei Oradea in vederea construirii si operarii unei retele de distributie a energiei electrice, parteneriat care va aduce beneficii de pret cetatenilor, orasului si companiilor din municipiu, scrie Adevarul.ro.