DNA: Primarul Raduly din Miercurea Ciuc primea spaga 10.000 de euro pe luna. Primarul si viceprimarul orasului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR) si Szoke Domokos, au fost ridicati ieri de procurorii DNA. Mascatii au facut perchezitii la locuintele acestora si la sediul primariei. Cei doi au fost adusi aseara la DNA Bucuresti pentru a fi audiati. Potrivit unor surse judiciare, Raduly este cercetat ca ar fi primit mita 10.000 de euro pe luna de la firma care taxeaza locurile de parcare. De asemenea, cei doisunt suspectati ca au facut mai multe plati nejustificate catre o firma care a avut contract de executare a lucrarilor de cadastru. Viceprimarul este suspectat ca ar fi favorizat la licitatie o firma care a obtinut contractul de amenajare a unui parc, proiect a carui finantare a fost supradimensionata de 100 de ori, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cazul "Anca", cea mai mare eroare judiciara din Romania: o facatura a Militiei. Drama barbatului torturat ca sa ia asupra sa crima unui fiu de securist. Cazul "Anca" a fost interpretat multi ani drept cea mai mare eroare judiciara din Romania. In spatele povestii taximetristului incarcerat pe nedrept pentru o fapta pe care nu a comis-o se ascunde cea mai mare inscenare a Militiei lui Ceausescu. Gheorghe Samoilescu a fost batut si torturat pana cand a recunoscut ca a comis crima. Adevaratul ucigas a fost descoperit patru ani mai tarziu. Statul roman plateste acum despagubiri de 10.000 de euro. Cazul a ramas in istorie si a ajuns lectie la Facultatile de Drept, ca fiind cea mai mare eroare judiciara din sistemul de justitie romanesc. In spatele povestii crimei desprinse parca din legenda lui Jack Spintecatorul si in spatele dramei victimei Gheorghe Samiolescu, condamnat pe nedrept, s-a conturat insa si un alt scenariu: eroarea n-a fost, de fapt, o eroare, ci o inscenare macabra a Securitatii, care trebuia sa gaseasca un vinovat. Marturiile unor militieni implicati in ancheta, scoase la iveala multi ani dupa eveniment, vin sa confirme a doua varianta, anuntaAdevarul.

Ponta, 3 ani si 8 episoade negre pentru justitie. Venit la putere cu promisiunea de a "face dreptate pana la capat", si nu in ultimul rand prietenilor politici cu probleme penale, Victor Ponta i-a conservat rolul de papusar al sistemului lui Traian Basescu, pe care il identifica si astazi drept principalul sau adversar. Sub aceasta umbrela si pe fondul unei antipatii crescande fata de fostul presedinte, Victor Ponta si partidul sau au incercat o serie de interventii legislative brutale si uneori neconstitutionale in functionarea justitiei si statului de drept. Un scenariu bine pus la punct, sustinut mediatic de trusturile de presa apropiate, in care orice critica sau avertisment al cancelariilor occidentale se pierdea in teoria raului cel mai mare pentru Romania, iar orice contestatar primea eticheta de "basist". Nu intamplator, ofensiva anti-institutionala a abia instalatului Guvern Ponta a inceput imediat dupa condamnarea la inchisoare a fostului premier Adrian Nastase a carui tentativa de sinucidere a provocat o emotie mare la nivelul opiniei publice, contabilizate imediat de Victor Ponta care si-a tintit adversarul, chiar din usa spitalului de urgenta, informeazaGandul.

CNAS: Se vor acorda servicii medicale si celor fara card de sanatate. Aproape 840.000 de persoane nu si-au ridicat cardul de sanatate de la casele de asigurari de sanatate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale si dupa 1 mai, cand cardul devine obligatoriu, a anuntat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax. "Incepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va fi implementat la nivel national. Proiectul cardului national de sanatate, demarat de CNAS acum 7 ani, se afla la linia de start. Incepand cu data de 1 mai, acesta va deveni unicul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru asiguratii care au intrat in posesia lui. Distribuirea cardului de sanatate catre asigurati a fost demarata in luna septembrie a anului trecut si pana in prezent au fost distribuite peste 14,3 milioane de carduri, adica peste 96 la suta. Mai sunt 500.000 de carduri care se afla inca la casele de asigurari de sanatate si 340.000 la medici de familie. Mesajul meu este a eficientiza sistemul, nu de a-l bloca", a declarat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, scrieRomania Libera.

Ce trebuie sa stiti inainte de a ajunge pe litoral. Sistemul prin care coada de la Fetesti poate fi evitata. Am putea scapa de cozi pe drumul spre litoral, la statia de taxare Fetesti. Compania Nationala de Drumuri ridica barierele de pe pod miercuri noapte. Dar taxa ramane in vigoare. Soferii o vor putea plati, insa, prin SMS. Daca nu, vor primi amenzile acasa. De joi, cozile ar trebui sa scada foarte mult, spun autoritatile, care se declara pregatite. Chiar daca sistemul de plata prin SMS va fi functional, pe 1 mai statia de taxare de la Fetesti se va aglomera foarte mult din cauza fluxului urias de masini. Asa ca autoritatile sunt pregatite in orice moment sa introduca o banda in plus. Cu alte cuvinte, soferii vor avea la dispozitie in total trei benzi pe care pot sa circule fara sa se opreasca, pentru ca barierele vor fi ridicate, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Reforme moldovenesti: "Tren" european cu "locomotiva" sovietica! Sute de candidati au inceput lupta electorala pentru fotoliile de primari si consilieri locali, in conditiile in care implementarea Strategiei nationale de dezvoltare regionala a esuat, iar banii pentru dezvoltarea localitatilor se repartizeaza in continuare de Guvernul central in functie de coloratura politica a primarului. Alegerile locale generale vor avea loc pe 14 iunie. Expertii europeni au constatat recent, intr-un document remis Guvernului de la Chisinau, ca Strategia nationala de dezvoltare regionala 2013-2015 "duce lipsa de viziuni coerente si coordonate cu privire la dezvoltarea regionala" si au recomandat implementarea reformei administrativ-teritoriale din 2016 pana in 2020, pentru a reduce cheltuielile de intretinere a aparatului birocratic si a permite localitatilor sa se dezvolte. Aceasta ar insemna reducerea numarului actual de unitati administrativ teritoriale de la 37 de raioane, 4 municipii, Autonomia Gagauza si Transnistria, la 9 posibile judete si un municipiu (Chisinau). Actualmente, intretinerea aparatului birocratic in cele 37 de raioane costa anual bugetul tarii peste 1 miliard de lei moldovenesti. Aceasta inseamna salarii si conditii de munca pentru 25.000 de functionari. Din 1998, pana in februarie 2003, Moldova a fost impartita in 9 judete, un municipiu si doua unitati teritoriale. Atunci, numarul functionarilor era de 16.000, informeazaDeutsche Welle.

"Palatul de aur" al lui Ceausescu, transformat in muzeu cu o vopsea ieftina. Vila cuplului Ceausescu din Bulevardul Primaverii va fi deschisa publicului. A fost ultimul contract semnat de seful RA-APPS, Georgian Surdu, inainte de a fi retinut ieri de DNA. Dupa ce, anul trecut, Regia Autonoma - Ad ministratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a incercat sa vanda Palatul Primaverii al familiei Ceausescu, anul acesta institutia vrea sa taie bilete la intrarea in vila. Altfel spus, vrea sa transforme cladirea de la adresa Bulevardul Primaverii nr. 50 dintr-o vila de protocol, intr-un muzeu. De o saptamana, o echipa de zece muncitori arunca rugina de pe gard cu spaclul si trage o vopsea ieftina in loc. "Se va face muzeu aici, nu este vorba de o renovare, ci de o mica operatiune de curatenie", ne spune mandru unul dintre muncitori, scrieEVZ.