Cum a ajuns Codul Silvic să încaiere Palatele. Proiectul de modificare a Codului Silvic a devenit motiv de ceartă între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, după ce liderul PSD a insistat că proiectul trimis la reexaminare Parlamentului, de către şeful statului, ar trebui să rămână în forma sa actuală. Premierul Victor Ponta le-a transmis direct celor din partid şi, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că nu vrea sub nicio formă ca noua lege a Codului Silvic să fie modificată conform doleanţelor exprimate de la Cotroceni. Ponta i s-a adresat sâmbătă deputatei PSD Carmen Moldovan, preşedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, for care trebuie să se pronunţe marţi asupra cererii de reexaminare trimise de Iohannis, şi s-a arătat convins că social-democraţii vor fi "de partea cea bună“. Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Europa de Est acum 70 de ani, la finele războiului. Rusia a fost victima lui Hitler, dar şi a lui Stalin, consideră Reinhard Veser. Într-un comentariu publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), autorul consideră că asumarea istoriei este dificilă în Europa de Est. Ruşii şi vecinii lor "au în comun amintiri tragice", subliniază comentatorul FAZ. Au fost şi victimele lui Hitler, şi ale lui Stalin. Campania germană în est a fost împotriva polonezilor, a ucrainenilor, bieloruşilor şi ruşilor. Iar teroarea sovietică a afectat toate popoarele ajunse în sfera de influenţă a URSS. Cu toate acestea, suferinţa comună "nu a apropiat acele popoare. Dimpotrivă, istoria secolului 20 împovărează astăzi masiv Europa de Est". Cine afirmă că "vinovat de asta este doar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi propagandiştii săi se pripeşte", mai consideră Veser. Un material Deutsche Welle.

Efectul noilor legi electorale. Parlamentul devine o ispită pentru şefii de consilii județene. Mandatul de parlamentar devine tot mai atrăgător pentru actualii şefi de consilii judeţene. Aleşi uninominal din 2008 încoace, ei au devenit figuri extrem de influente în partidele lor, sfidând uneori şi conducerea centrală. Cum noua legislaţie electorală proaspăt adoptată de Parlament îi aduce din nou la mâna consilierilor pe care i-au avut în subordine, mulţi dintre ei iau în calcul reprofilarea. Noua lege electorală care ar urma să se aplice la alegerile locale din vara anului viitor lasă alegerea preşedinţilor de consilii în sarcina consilierilor judeţeni, noteaza Digi 24.

Trebuia să-l consulte Ponta pe Iohannis în privinţa turneului în Orientul Mijlociu? Verdictul specialiştilor. Klaus Iohannis l-a mustrat public pe premierul Victor Ponta pentru vizita efectuată, pe cont propriu, în ţările arabe, fără ca măcar să aibă o discuţie prealabilă cu şeful statului, politica externă fiind una dintre atribuţiile sale constituţionale. Specialiştii contactaţi de ziarul Adevărul arată că premierul avea obligaţia, nu numai să-l informeze, ci să aibă loc o consultare cu preşedintele cu privire la vizita sa în Orientul Mijlociu.

Bolile de inimă fac ravagii în România. Medicii cardiologi spun că ne aflăm pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte afecţiunile cardiovasculare. 60% din decese, cauzate de aceste boli. Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Nivelul de trai, grijile dar mai ales stilul de viaţă sunt traduse într-un raport al Societăţii Române de Cardiologie care spune că 60% din decesele din România sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu 12% mai mult decât media europeană. Potrivit medicilor, prezenţi recent la Conferinţa Naţională de Cardiologie de la Sibiu, incindenţa bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Totodată, medicii se plâng de faptul că, în prezent, nu există un program naţional de prevenţie a acestor afecţiuni severe, scrie EVZ.

"Chiar dacă s-ar ajunge la un statut special pentru Harghita şi Covasna, asta nu înseamnă destrămarea României". Ungaria nu va fugi cu Transilvania, iar aşa numitul Ţinut Secuiesc nu va putea fi rupt de România, explică istoricul Lucian Boia, într-un interviu pentru Gândul. Lucian Boia consideră că a fi român înseamnă să vrei să aparţii naţiunii române, nu neapărat să te naşti român. Despre modul cum s-a românizat România, precum şi despre procesul care a dus la răspândirea limbii române pe teritoriul care aparţine astăzi statului român, citiţi în interviul Gandul.

Războiul din PNL care îi dă aripi lui Ponta. Apariția în spațiul public a înregistrărilor cu discuțiile purtate de liderii liberali la o întâlnire informală din teritoriu accentuează întrebările cu privire la funcționarea noului PNL, dar și la capacitatea celor două jumătăţi ale opoziţiei de a lăsa deoparte mai vechile diferende pentru a-și atinge obiectivele comune. Previzibil, premierul s-a grăbit să speculeze politic momentul, comenteaza Romania Libera.

Povestea medicilor romani nevoiti sa faca naveta in Germania, Franta sau Emirate. Cat castiga un stomatolog pe Coasta de Azur. Medicii romani care se bucura de o buna reputatie au pacienti si aici si in strainatate. Practic, dupa ani de munca, isi permit sa revina in tara la familiile lor, insa, pentru ca sunt apreciati, clinicile din Occident ii solicita cand au nevoie de ei. Chiar daca este obositor sa faca naveta, ea le aduce multe satisfactii financiare. Un reportaj Stirile Pro Tv.

Săpânţa, cimitirul în care moartea face stand-up comedy. "Turiştii vor să cumpere cruci, le facem, de ce să nu le facem?" Pentru prea mulţi vizitatori, Cimitirul Vesel de la Săpânţă este o găselniţă; o curiozitate "simpatică", o "haioşenie" demnă de consemnat în presa tuturor vremurilor, pentru ca, mai apoi, să-şi facă loc în topul cimitirelor "unice", din lumea largă. Puţini sunt aceia care percep legătura tainică, transcendentală, a maramureşenilor contemporani, cu neînfricaţii lor înaintaşi, războinicii aşezaţi la nord de teritoriile Daciei, vremelnic ocupate de romani - dacii liberi. Un reportaj Gandul.