Iustin Pop, profesor universitar de la Facultatea de Stiinte Economice din Cluj, a fost arestat in dosarul in care omul de afaceri Florin Walter, patronul firmei de salubritate Romprest si al echipei de fotbal Universitatea Cluj, este dat in urmarire generala. Potrivit Evenimentul Zilei, universitarul clujean este suspectat ca ar fi fost creierul ingineriei financiare care ar fi provocat statului un prejudiciu de 18 milioane de lei.

Iustin Atanasiu Pop este profesor la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, si, potrivit sursei citate, le preda studentilor despre modul in care trebuie tinuta in mod corect contabilitatea unei firme de afaceri.

Pop se numara printre cele 15 persoane arestate preventiv vineri in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani in care este implicata compania Rompres.

Procuroii DIICOT arata intr-un comunicat de presa, facand referire la Iustin Pop, potrivit WVZ, ca "unul dintre suspecti ii coordona pe ceilalti membrii ai gruparii in demersurile de infiintare a firmelor <> ce erau interpuse in circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare si firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentantii societatilor bancare conditiile deschiderii si utilizarii conturilor bancare asociate firmelor <>, insotindu-i personal pe acestia la efectuarea retragerilor de numerar".

"In general cei care sunt contabili, cum este si cazul lui Iustin Pop, si predau si in mediul universitar sunt mai preocupati de afacerea lor. Iustin Pop face parte din categoria celor mai indisciplinati profesori pentru ca ei vin numai la ore si apoi isi vad de businessurile lor. Ce pot sa va spun este ca el a fost principalul sustinator al lui Irimie Popa in campanie pentru Camera Deputatilor", a declarat pentru Gazetadecluj.ro o sursa apropiata lui Iustin Pop.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a acuzat saptamana trecuta Romprest - companie de salubritate patronata de omul de afaceri Florian Walter - ca a produs un prejudiciu de 4,5 milioane de euro la buget prin tranzactii fictive. Fiscul sustine intr-un comunicat ca tranzactiile au fost dezvaluite in urma unor controale ale Directiei antifrauda fiscala in august - decembrie 2014 la Romprest si mai multe firme.

Fiscul ii acuza pe administratorii Romprest ca au fost "lideri ai grupării infracţionale" compuse din mai multe firme create special pentru realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorura de calciu (o substanta folosita in procesele tehnologice ale companiilor de salubritate).

Reamintim ca DIICOT a facut miercuri mai multe perchezitii in acest dosar, iar Florian Walter a fost dat in consemn la frontiera.