Cine pune stop afacerii de milioane de euro a "hingherilor" de masini. Peste cinci zile, Curtea Suprema ar putea stopa definitiv activitatile ridicatorilor de masini. Decizia ar putea arunca in aer si afaceri extrem de profitabile - intinse de-a lungul mai multor aniprin fortarea soferilor sa achite tarife mult umflate Curtea Suprema va judeca, pe 25 mai 2015, recursul formulat de Avocatul Poporului (AP) privind legalitatea ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar. Cu alte cuvine, in functie de decizia instantei, multi dintre cei care au trecut prin calvarul de a-si gasi masina ridicata si de a scoate din buzunar milioane bune pentru recuperarea ei, si-ar putea primi inapoi banii. Intre timp, in Sectorele 1 si 6 din Capitala, precum si in multe orase din tara, ridicarile masinilor, pe motiv ca sunt parcate neregulamentar, continua, scrie EVZ.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Inca o sansa imensa ratata de Republica Moldova. Republica Moldova, care urma sa obtina o perspectiva europeana clara la summit-ul Parteneriatului Estic al UE de la Riga, a ratat aceasta sansa din cauza nivelului inalt al coruptiei si a guvernului minoritar. Vestea trista reiese dintr-o declaratie facuta inca in luna martie 2015 de catre seful diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman, dupa o intrevedere avuta cu omologul sau din Letonia, Edgars Rinkevics, a carui tara exercita presedintia Consiliului Uniunii Europene. Natalia Gherman a spus atunci ca "Republica Moldova nu va depune cerere pentru obtinerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga. Si a continuat: "Summit-ul de la Riga este un prilej bun pentru a raporta colegilor din UE cum se dezvolta procesul de reforme in conformitate cu Acordul de Asociere. Cererea de aderare pentru obtinerea statutului de candidat nu este un scop in sine. Este un instrument, o etapa care urmareste sa ne pregateasca pentru realizarea obiectivului strategic - lansarea urmatoarei etape a negocierilor de aderare la UE", a spus ministrul moldovean de Externe, potrivit Deutsche Welle.

Amintiri din Romania baronilor. Bebe Ivanovici: "Daca nu faceam un pas in spate, ma costa libertatea". Unul dintre cei ami puternici baroni a fost Bebe Ivanovici, numit "baronul de Ilfov" si transformat, dupa 1989, din simplu muncitor in uzina intr-un complex personaj politic. Fie ca ne place sau nu, Bebe Ivanovici este si el o imagine a celor care ne-au condus in prima jumatate a acestui sfert de veac. A vremurilor in care demnitarii statului incingeau gratare in curtea Palatului Cotroceni si se certau care dintre ei sa lipeasca mai multi bani pe fruntile nadusite ale lautarilor. Cu mult inainte de a ajunge baron si inalt demnitar al statului roman, Bebe Ivanovici a fost sculer-matriter la Electroaparataj. S-a calificat de tanar, a urmat o scoala profesionala, apoi o scoala de maistri. A fost devotat muncii si partidului, care l-a insarcinat sa-si controleze colegii care locuiau in caminele de nefamilisti si sa raporteze daca tin curat in camere, scrie ziarul Adevarul care a discutat cu Bebe Ivanovici despre "baroni" si influenta lor in acea perioada.

Cele doua romance care l-au infruntat pe imparatul Austro-Ungariei. Daca am avut o eroina de la Jiu, pe Ecaterina Teodoroiu, in timpul primului razboi mondial, atunci ar trebui sa eliberam din uitare si o alta fila a istoriei noastre, provenind din aceeasi conflagratie, cu atat mai mult cu cat e vorba de alte doua femei, Maria Manciulea si Lucretia Canja. Pentru curajul de care au dat dovada, in septembrie 1916, infruntand armata austro-ungara, sunt acum cunoscute ca eroinele de la Olt. Dupa ce austro-ungarii le iau vitele, cum am aratat mai devreme, doua fete din sat, Maria Manciulea si Lucretia Canja, decid sa mearga dupa jefuitori. Cu gandul de a-si recupera animalele. Vaca reprezenta una dintre principalele surse de hrana pentru fiecare familie. Maria avea pe atunci 22 de ani, iar vecina ei cu un an mai mult..., povesteste Romania libera.

Patriarhia Romana, executata silit pentru 28 de euro. Ce raspunde Biserica. Patriarhia Romana ar urma sa fie executata silit de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi din cauza unei roviniete pe care preotii ar fi uitat sa o plateasca. In replica, reprezentantii Bisericii spun ca nu au nimic de platit statului si ca si-au achitat datoriile. "Referitor la debitul de 28 de euro la bugetul public, precizam: Patriarhia Romana nu a primit niciodata Procesul Verbal CNADNR din vara anului 2011 in care se mentioneaza plata a 28 de euro catre aceasta companie. Dupa ce am aflat din presa ca Patriarhia Romana a fost actionata in instanta de CNADNR pentru un debit de 28 de euro din anul 2011, un reprezentant al Administratiei patriarhale s-a deplasat la sediul CNADR si a achitat imediat suma respectiva", scrie Gandul.

Prima descindere la o biserica. Preotul comunei Balteni: "Primarul a fost trimisul Domnului, cand a restaurat biserica, dar acum este trimisul diavolului". Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, efectueaza 14 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Gorj, la persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani. Perchezitiile se efectueaza la sediul unei institutii publice locale, al unui lacas de cult, al unor societati comerciale si domiciliile mai multor persoane. Perchezitiile au loc la primaria si biserica din comuna Balteni. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2013-2015, persoanele vizate ar fi inregistrat in evidentele contabile ale unor societati comerciale, achizitii publice ce reprezinta operatiuni fiscale nereale, potrivit Ziua News.

Stenogramele minciunilor din cazul Mircea Basescu- Bercea Mondial. "Evenimentul zilei" va prezinta, in exclusivitate, discutiile dintre Marian Capatana, sotia si fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, imediat dupa arestarea interlopului, in 2012 Tribunalul Constanta i-a audiat, ieri, pe membrii familiei lui Mircea Basescu in dosarul de santaj al clanului Bercea Mondial la fratele fostului presedinte. Convorbirea dintre baiatul lui Bercea Mondial si Mircea Basescu a fost difuzata trunchiat. Florin Anghel : Stai putin! Ce as vrea eu? Tu stii ce mi-e necaz cel mai mare? Pe Marian mi-e necaz! Mircea Basescu : Hm? Florin Anghel : Se lauda ca ne-a mancat banii... Si plus de asta, ba... nene, tu stii ce minciuni mi-a bagat, nene, in cap? Prea sa ma imbarlige sa te-mbarlig eu pe matale la mine ca matale ai dat banii, ca cutare, ca cutare... Numai minciuni d-alea, ba... nene, pana ne-a luat banii..." vezi stenogramele integrale pe EVZ.ro.

Agentul secret al lui Mihai Viteazul. "Spionul" Darai - misiunile si tainele care il legau de domnitorul Tarii Romanesti. La fel ca si in zilele noastre, serviciile agentilor secreti de acum 400 de ani se bucurau de o mare apreciere din partea conducatorilor acelor vremuri. Este si cazul unuia dintre oamenii apartinand nobilimii mijlocii de la sfarsitul veacului al XVI-lea si inceputul celui de-al XVII-lea, din Cetatea Satmarului. Ioan Darahi (sau Darai) care a ajuns la curtea lui Mihai Viteazul, unde a devenit omul de incredere al domnitorului. Potrivit cronicilor vremii, Darai a fost recomandat la 9 iulie 599, pentru a dubla in taina si a-l inlocui pe secretarul domnitorului, Ioan Racz, banuit, iar apoi dovedit de tradare catre Andrei Bathory. Ioan Darai a facut o adevarata nota informativa, relatatand cele "auzite si vazute" la curtea lui Mihai Viteazul lui Mihai Szekely in paginile unei scrisori ramase peste veacuri, potrivit Adevarul care reda continutul scrisorii.