​Crin Antonescu: "E dreptul parlamentarilor să modifice Codul Penal". Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, susține că a avut o experiență pe care n-a avut-o nimeni: a fost sub foc încrucișat, al "băsiștilor" și al aparatului de propagandă a PSD. Fostul lider al PNL a vorbit si despre retragerea sa din politica: "Retragerea înseamnă, pe de o parte, că ce ai avut de spus, ai spus, cine a înțeles, a înțeles, cine nu a înțeles, nu a înțeles, cine ce a înțeles, dacă cineva folosește din asta, bine, dacă nu, nu, depinde cât de bine ai spus, depinde dacă era sănătos ce ai spus. Pe de altă parte, pentru că anumite lucruri- și vorbesc aici mai ales de retragerea din funcția de președinte de partid, nu au reușit. La mine nu a fost o chestiune simplă." Interviul integral in EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Reforma lui Ponta în PSD a ţinut doar o lună, până la cazul prietenului Dan Şova. Trei imagini definitorii pentru tabloul anti-justiţie al pesediştilor. Tabloul PSD în lupta împotriva procurorilor cuprinde multe momente şi imagini controversate, de la stenogramele din perioada Năstase, la atacul direct în Parlament în celebra "Marţea Neagră", dar trei fotografii sunt probabil definitorii. În 1997, pe când partidul se afla în Opoziţie, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu, se deplasau în faţa Parchetului pentru a-l sprijini pe colegul lor Gabriel Bivolaru. Pesedistul a fost condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare cu executare. În ianuarie 2011, tot din Opoziţie, Victor Ponta, Adrian Năstase şi alţi lideri PSD s-au strâns pe scările PSD Piteşti pentru a-l susţine pe Constantin Nicolescu. Continuarea in Gandul.

Noua Lege a Educaţiei, copy-paste după proiecte depăşite. Ce experimente mai face Ministerul Educaţiei pe elevi. Concurs de admitere la liceu pe bază de merit, clasa pregătitoare trecută la grădiniţă cu denumirea "grupa mare pregătitoare", învăţământ profesional de doi ani, şi retragerea de la ora de Religie prin cerere ca înainte. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noii Legi a Educaţiei care ar trebui să reformeze sistemul din temelii. Noua Lege a Educaţiei va bulversa şi mai tare sistemul, şi sub nicio formă nu-l va reforma din temelii aşa cum au promis autorităţile, dacă proiectul noii legi scos din sertarele Comisiei pentru Învăţământ de la Senat nu va fi serios modificat. Cel puţin aşa susţin experţii în Educaţie care l-au studiat. O dezbatere Adevarul.

Lista neagră a Moscovei. Kremlinul interzice mai multor politicieni UE intrarea în Rusia. Nu pe toți cei afectați îi deranjează acest lucru. Ministrul federal de externe, Frank-Walter Steinmeier, vede lucrurile altfel. Kremlinul a întemeiat o listă cu interdicții de călătorie în Rusia pentru mai mulți politicieni din Uniunea Europeană. O listă neagră ar fi fost distribuită mai multor ambasade din UE, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, în timpul unei conferințe de presă la Haga. Ministrul de externe al Belgiei, Didier Reynders, a declarat că lista cuprinde 89 de nume. Conform acestor informații, printre ele s-ar afla doi parlamentari și un europarlamentar olandez, scrie Deutshe Welle.

Balcanii, încă o amenințare pentru pacea europeană. Balcanii continuă să reprezinte o amenințare pentru pacea europeană, așa cum s-a întâmplat și în ajunul primului război mondial sau la finalul Războiului Rece, când implozia Iugoslaviei a dus nu doar la primul război din Europa din 1945, ci la revenirea genocidurilor. Conflictul recent din Macedonia, soldat cu moartea a opt polițiști și a 14 militanți alba­nezi, readuce în atenție spectrul unei violențe reînnoite. E dificil de știut dacă vărsarea de sânge reprezintă purulența unei răni vechi, nevindecate, sau este vorba de ceva nou, o acțiune împotriva guvernării majoritar slave, care pare înclinată spre a îmbrățișa șovinismul etnic. Un comentariu Romania Libera.

Un senator PSD nu mai vrea percheziţii la prima oră, invocând drepturile copiilor minori. Senatorul PSD Florin Butnaru îl solicită ministrului Justiţiei să îi explice care sunt reglementările naţionale cu privire la percheziţii, susţinând că percheziţiile matinale la domiciliul unor suspecţi "pot afecta copiii minori" care asistă involuntar la aceste proceduri. Invocând drepturile copilului, senatorul Butnaru îi cere ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să modifice procedura în privinţa percheziţiilor, în sensul ca acesta să nu mai aibă loc dimineaţa la primă oră, deoarece sunt afectaţi copiii minori ai suspecţilor, anunta Gandul.

De ce este vinovat statul pentru conflictul sângeros din Parcul Dinozaurilor. Pasive, indiferente, ostile activiștilor de mediu și dispuse la compromisuri care dăunează mediului, autoritățile locale și centrale creează contextul propice pentru incidente de genul celui din Parcul Dinozaurilor, care a avut urmări tragice. Spiritul civic, atât de adormit în România postdecembristă, a devenit din ce mai sensibil la subiecte ce țin de impactul asupra mediului. Defrișările ilegale, investițiile private cu risc asupra mediului, fie că este vorba de microhidrocentrale, de gaze de șist, de exploatări de zăcăminte aurifere, au reprezentat declicul pentru ieșiri în stradă demne de luat în seamă în ultimele luni. Pe fondul pasivității statului, spațiul public s-a încins însă peste măsură, pe alocuri, noteaza Romania Libera.

Andreea Mitu, noua speranţă a tenisului românesc. Voia să renunţe, din lipsă de fonduri. Andreea Mitu este singura jucătoare din România ajunsă în optimile de finală ale ediţiei de anul acesta de la Roland Garros. În urmă cu un an, Andreea Mitu a fost aproape de a renunţa la tenis, din cauza lipsei de fonduri. Ilie Năstase va merge la Paris pentru a o susţine pe jucătoare, în meciul din optimile de finală.Ilie Năstase a fost plăcut impresionat de sportiva în vârstă de 23 de ani şi va merge s-o vadă pe viu în meciul cu Alison Van Uytvanck, jucătoare din Belgia, anunta Digi 24.

România coruptă în 30 de cadre şi scurt-metrajul unui sfârşit de carieră. Fost ministru achitat: "DNA ştia precis că bate câmpii". Serialul Adevărul continuă astăzi cu o sinteză a marilor cazuri de corupţie din România ultimilor 13 ani, dar şi cu povestea unui ministru care, deşi achitat în final, a fost scos de DNA din Guvern şi politică. Pe 20 iunie 2012, România s-a oprit în loc, uluită. Adrian Năstase, multă vreme simbolul puterii intangibile, era condamnat la doi ani de închisoare. Un film cu revolver şi eşarfă acoperea, din unghiuri diferite, ecranele. Nu şi pe cele de la DNA. "Când ziceţi că a fost?", face Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei, un efort de memorie pentru a se întoarce la acea zi. Continuarea in Adevarul.

Cauțiune record în România. Regelui conservelor i s-a plătit un million de euro în 24 de ore ca să iasă din pușcărie. Libanezii Ihab Laoun și El Boustany Dumitru Elie au fost eliberați de Curtea de Apel București după ce o rudă le-a plătit imenesele cauțiuni stabilite de instanțe. "Stați jos, că stați în picioare de trei-patru ore", s-a adresat judecătorul Corneliu Ioan Tudoran celor patru jandarmi care îi păzeau, vineri, în sala de judecată de la Curtea de Apel pe libanezii Ihab Laoun (47 de ani) și El Boustany Dumitru Ilie (45 de ani). Jandarmii au refuzat. Păzeau doi oameni care valorau împreună 1,5 milioane de euro, scrie EVZ.