​Omul lui Nicusor Constantinescu a deturnat 2 milioane de lei din banii publici. Seful Directiei pentru Agricultura Constanta, Boris Parpala, a gasit in 2014 formula perfecta pentru a trece pe firma pe care o controla banii publici ai judetului. Afacerea a primit numele pompos de "Strategii de dezvoltare locala". Se anuntau vremuri frumoase pentru fostul inspector clasa I din Consiliul Judetean, apropiat al baronului Nicusor Constantinescu si membru cu vechime in PSD Constanta. Pe 3 martie 2014, Parpala a parcat autoturismul Mitsubishi L200, apartinand CJ Constanta, care are in numarul de inmatriculare combinatia de litere "CJC", in fata primariei comunei Ciobanu. S-a dus direct la sefii localitatii, secretarul primariei, Marian Vranceanu, si edilul Tudorel Gurgu, si le-a transmis ca sefii din CJ au alocat comunei 38.000 de lei pentru programul "Strategii de dezvoltare locala". Parpala a scos din geanta un contract de prestari servicii, avand ca obiect elaborarea "Strategiei de dezvoltare locala a comunei Ciobanu, judetul Constanta, 2014 - 2020". El a precizat ca localitatea nu va plati niciun ban in plus, fondurile financiare veneau direct de la judet, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce e in mintea procurorilor anticoruptie. Bucuriile, temerile si frustrarile celor care i-au incatusat pe marii corupti. Dupa ce saptamana trecuta am scris despre transformarea institutiei care lupta impotriva coruptiei, astazi ne uitam la oameni: cum s-au schimbat, de-a lungul timpului, procurorii care investigheaza marile fraude din Romania. In primii ani de dupa Revolutie, romanii s-au obisnuit sa fie pacaliti. Caritas, Bancorex, FNI, toate au fost metode mai mult sau mai putin sofisticate de a pacali populatia. In Romania aceasta stramba, cuvantul procuror avea o rezonanta negativa, surprinsa si in versurile celei mai populare trupe de hip-hop din anii '90, BUG Mafia: "Spaga este cea care te scoate din cacat: un politist, un procuror, un senator si ai scapat". Procurorul, la fel ca politicianul, vamesul, functionarul de la primarie sau controlorul de tren, era un continuator al circuitului spagii. De ce a trecut Romania prin aceasta etapa? Dupa Revolutie, multi procurori si judecatori au continuat sa-si faca meseria tainuind ca fusesera racolati de Securitate. Acest secret i-a facut vulnerabili si i-a obligat sa fie prieteni cu cei care le cunosteau secretul. Prietenii sunt de multe ori "calcaiul lui Ahile" pentru oamenii din justitie, anuntaAdevarul.

Cum s-au comportat magazinele in prima zi a reducerii TVA. Marii retaileri au transmis reducerea TVA pe factura cumparatorilor, preturile scazand ieri, in medie, cu 12%. Anterior insa, acestia au demarat campanii promotionale ce au creat haos, clientii nemaiputand urmari reducerea preturilor la unele produse. Mai mult, unele magazine au avut oferte in stil romanesc: preturile pe bucata din pachetele promotionale erau mai mari decat preturile unei bucati ce nu intra in oferta. Hipermarke-turile au fost pline a doua zi de Rusalii, zi care a coincis cu reducerea TVA la produsele alimentare si bauturile nealcoolice. Majoritatea magazinelor mari au afisat atat pretul nou cat si pe cel vechi, iar scaderea TVA a ajuns la cumparatori. De exemplu, in Auchan Titan, un kilogram de cotlet de porc fara os costa inainte de 1 iunie 21,99 lei, iar dupa reducerea TVA 19,33 lei. Si kilogramul de carne de vita a scazut de la 34,99 lei la 30,75 lei, iar cel de telemea de la 34,78 la 30,57 lei. Iar rosiile s-au ieftinit de la 6,99 lei la 6,14 lei/kilogram. Pretul fructelor au scazut si la Mega Image, informeazaRomania Libera.

Dezbateri parintesti. Educatia alternativa in gimnaziu si liceele romanesti. Ce isi doreste pentru copilul sau un parinte din clasa de mijloc a Romaniei secolului XXI? O scoala buna, o metoda adaptata la timpurile moderne, educatia de care el nu a avut parte; gandire critica, spirit analitic, formare continua, manuale decente, profesori bine pregatiti si dedicati; si, eventual, la final de zi, ceva timp pentru citit, relaxare si sport. Se trage linia, se face socoteala, apoi asteptarile se ajusteaza. Cum anume? In raport cu institutia la care adresa de domiciliu ii arondeaza copilul. Concluzionam: educatia romaneasca clasica e o loterie... Dar avem optiuni. Prin anii 90, aflam cu surprindere ca familiile japoneze traseaza clar si cu minutiozitate parcursul educational al copiilor, de la varsta de trei ani si pana la maturitate. Poate nu vor stabili la ce universitate va merge chiar din faza de proiect, dar la etapa "scutece", deja se economisesc banii pentru studiile superioare. Are sau nu potential copilul? Nici nu mai conteaza: se va pune cu burta pe carte de la trei ani. In Romania, parintii clasei de mijloc - si peste - sunt ceva mai blanzi, in sensul ca nu vor alege neaparat facultatea in locul copiilor, dar au convingerea ferma ca educatia potrivita trebuie aleasa de la cele mai fragede varste, scrieBusinessCover.ro.

Rusia, acuzata ca ar fi falsificat probele in ancheta asupra doborarii zborului MH17. "Au mintit pe toata lumea". O agentie independenta de investigatii sustine ca autoritatile de la Moscova au falsificat imaginile din raportul oficial al prabusirii zborului MH17 pentru a da vina pe ucraineni. Potrivit Times, grupul independent de investigatii Bellingcat a analizat imaginile din raportul realizat de Ministerul rus al Apararii dupa doborarea zborului MH17 - iar concluziile arata ca ar fi vorba de un fals. Potrivit variantei sustinute de Moscova, aeronava cu 298 de persoane la bord ar fi fost lovita de rachetele unui avion de vanatoare ucrainean sau de o baterie antiariana a Kievului. Analistii britanici de la Bellingcat sustin insa ca imaginile din satelit folosite de rusi drept proba pentru a demonstra vina ucrainenilor ar fi fost modificate. Mai precis, Ministerul Apararii de la Moscova ar fi "blurat" anumite detalii si ar fi folosit imagini din iunie 2014 - adica cu o luna inainte ca aeronava sa fie doborata, anuntaStirileProtv.ro.

Gernot Erler: Lista neagra a Moscovei - "o pura razbunare". Gernot Erler (SPD), insarcinatul guvernului de la Berlin pentru relatiile cu Rusia, intr-un interviu cu Friedbert Meurer, la postul public de radio Deutschlandfunk. Friedbert Meurer: Rusia a publicat o lista neagra cu politicieni UE care nu mai au voie sa intre in tara. O astfel de lista exista demult din partea UE, dar ca sanctiune pentru anexarea Crimeei de catre Rusia, ceea ce din punctul de vedere al UE este o incalcare a dreptului international. Este aceasta actiune a Rusiei o pura intamplare? Erler: Este o mare deosebire intre masurile luate de cele doua parti. Masurile europene au fost de la bun inceput transparente, listele au fost publicate, a existat o motivatie concreta pentru fiecare nume in parte. S-au putut vedea criterii clare. Si conditiile pentru retragerea sanctiunilor sunt clare. Se bazeaza pe motivatie. Dimpotriva, lista cealalta, care se pare ca exista de mai mult timp, nu e deloc transparenta. Nu se stie de ce sunt listate aceste 89 de persoane. Inca nu se lucreaza deschis. Aceasta lista a fost inmanata de catre Ministerul Rus de Externe delegatiei UE de la Moscova pe 27 mai, de atunci se afla si pe internet, dar nu a fost publicata oficial si exact aceasta este deosebirea. Integral inDeutsche Welle.

Un nou semnal de alarma: Nimeni nu verifica declaratiile magistratilor privind relatia cu serviciile secrete. Reprezentantii magistratilor asteapta lamuriri de la serviciile secrete si de la presedintele Klaus Iohannis in legatura cu implicarea SRI in actul de justitie. Judecatorii au sesizat Administratia Prezidentiala in legatura cu faptul ca declaratiile magistratilor pe proprie raspundere privind colaborarea sau nu cu serviciile de informatii nu sunt publice spre a fi verificate. "Dupa cum stiti, noi anual dam declaratii autentice pe proprie raspundere, prin care precizam ca nu facem parte din serviciile secrete. Niciodata aceste declaratii nu au fost verificate, iar la acest moment se ridica numeroase suspiciuni si, de aceea, noi, ca asociatie profesionala, am adresat solicitari CSATului sa procedeze la verificarea declaratiilor date", a afirmat, duminica seara, Natalia Roman, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), la emisiunea "Kilometrul 0" de la Digi24. Ea a adaugat ca, pana in acest moment, nu a primit vreun rspuns de la presedintele Klaus Iohannis, scrieEVZ.