Judecătorul Damian Dolache – unul dintre cei doi magistrați care au dispus achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de președinta Curții Supreme – a pus pe liber mai mulți rakeți ai grupării „Patron”, implicați în asasinate la comandă și contrabandă de țigări. Cazul “Rarinca”, pretext de campanie media împotriva șefelor DNA și ICCJ, este invocat des și de politicienii vizați de procurori în dosarul “Șova”.

CONTRABANDIȘTII În 2012, Damian Dolache a făcut parte din completul Curții de Apel care l-a scăpat de acuzații pe șeful unei brigăzi de contrabandiști de țigări.

Parte a rețelei criminale conduse de „hoțul în lege” moldovean, Ion Gușan zis Nicu Patron, brigada lui Veaceslav Secrieru era formată din 30 de persoane, cetățeni moldoveni, ucraineni și români. Fusese destructurată în urma unei investigații DIICOT care a arătat că interlopii puseseră la punct o rețea națională de fabrici clandestine de țigări, cu utilaje aduse din Rusia și Moldova. Liniile ilegale de producție și ambalare au fost amplasate în Dâmbovița, Harghita, Vâlcea, Neamț și Suceava. Secrieru a fost achitat, ceilalți – condamnați. Detalii, AICI.

ASASINUL Anul acesta, judecătorul Damian Dolache s-a întâlnit din nou cu gruparea Patron, când pe rolul Curții de Apel a ajuns dosarul lui Robert Gîrleanu - un raket al grupării, acuzat de trei asasinate la comandă și condamnat anterior de Tribunalul București la închisoare pe viață.

Dolache a considerat însă că moldoveanul ar fi nevinovat în lipsă de probe și a dispus achitarea lui, în deplină opoziție cu celălalt judecător din complet. În situația în care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat în completul de divergență a decis că hotărârea Tribunalului București este corectă, menținând condamnarea pe viață a lui Robert Gîrleanu. Sentința definitvă a fost dată acum două săptămâni, pe 27 mai, dar Gîrleanu a dispărut între timp. Acum, el este urmărit general.

Deși era arestat încă din 2011 și judecat pentru triplu omor, după trei ani de proces, cu doar câteva luni înainte de verdictul final, Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest preventiv și pus sub control judiciar. Asta s-a întâmplat în februarie 2014.

Raketul are statut de soldat în organizația „Patron” și, dincolo de omoruri la comandă, execută orice tip de acțiune în forță a grupării. Sportiv la bază, Gîrleanu a fost acuzat de furturi de autoturisme în România, ceea ce nu l-a împiedicat însă să asigure protecție chiar brigăzii lui Secrieru, achitată ulterior de judecătorul Damian Dolache. Toate acestea, în condițiile în care Gîrleanu mai aștepta o sentință definitivă în cazul altor fabrici ilegale de țigări, descoperite în 2009 în Ialomița, România.

TRIPLUL ASASINAT Cele trei crime de care este acuzat direct Gîrleanu au fost comise în anul 2000 în raionul Ialoveni din Republica Moldova. Victimele, trei hoți de mașini de lux, au fost răpiți, torturați și executați cu pistoale automate. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure și au zăcut acolo aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropați și identificați. Anchetatorii moldoveni au stabilit că escadronul de asasini a fost condus de Gîrleanu care a acționat la comanda lui Ion Druță zis “Vanea Pisateli” – un lider interlop moldovean judecat și el în acest caz, dar la Curtea Supremă din Republica Moldova. Detalii, AICI.

CAMPANIA TV ȘI SCANDALUL “ȘOVA” Ultima achitare de notorietate dispusă de judecătorul Damian Dolache s-a consemnat în controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a stat șase luni în arest, după ce Livia Stanciu, presedinta Înaltei Curții de Casație si Justiție (ICCJ), a depus o plangere penală împotriva ei, acuzând-o de santaj. Dosarul a fost instrumentat la DNA, apoi au urmat mai multe hotârâri judecătorești până când Tribunalul București a găsit-o vinovată, pe fond, și a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarinca a fost achitată de un complet compus din doi judecători, unul dintre ei fiind Dolache.

Soluția a generat o campanie mediatică lansată împotriva șefelor DNA și ICCJ la câteva televiziuni de știri cu finanțatori sancționați sau vizați de Justiție.image-2014-12-6-18763846-41-victor-ponta-antena-3

Cazul “Rarinca” este des invocat și de politicienii implicați în scandalul declanșat de dosarul “Șova”. Aici, un fost ministru împreună cu premierul Victor Ponta sunt urmăriți penal pentru fapte de corupție, dar protejați de imunitatea parlamentară și susținuți de majoritatea guvernamentală. Ieri seară, Victor Ponta a comentat la Antena 3: „Eu sunt un om puternic, am familie, am funcție, am susținere. Dânsa (Mariana Rarinca – n.n.) este o victimă, eu nu. Un om care stă șase luni în arest și este achitat definitv este o victimă a sistemului public”.

Citeste aici tot articolul de pe RiseProject.ro