Dezamagiti de falsii "pro-europeni" corupti, moldovenii intorc tara spre Rusia! Alegerile locale din Republica Moldova au loc pe fundalul demisiei Guvernului cu doua zile inainte de alegeri, a dezamagirii totale a cetatenilor fata de alianta minoritara de la guvernare si a discutiilor despre instituirea starii de default imediat dupa alegeri. Majoritatea partidelor de opozitie si-au construit campaniile de agitatie electorala pe subiectul combaterii coruptiei la nivel inalt - o tema intens discutata in societate dupa disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar al tarii, fapt ce a condus la aprofundarea saraciei populatiei si la complicatii economice fara precedent. Un comentariu Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce ascunde demonstratia de forta a lui Gabriel Oprea. Victor Ponta ramane la Palatul Victoria dupa respingerea motiunii de cenzura, dar raporturile de forte din interiorul coalitiei de guvernare incep sa se reaseze. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, de care depinde majoritatea parlamentara, castiga teren si pare ca dicteaza deciziile coalitiei. Dupa ce a pus umarul la salvarea lui Victor Ponta, Gabriel Oprea a inceput sa se distanteze de PSD, cel putin la nivel de imagine. Cel mai dur mesaj s-a referit la intentia PSD de a trece prin Comisia juridica 22 de modificari ale Codului Penal. Mesajul lui Oprea vine in contextul zvonurilor privind o remaniere in coalitia guvernamentala, noteaza Romania Libera.

1990. Cine e de vina pentru "Joia groazei"? Zorii zilei de 14 iunie 1990. O singura dimineata si doua perspective. Bucurestenii se trezesc intr-un oras invadat. Miinerii care tocmai ajunsesera ilegal in Gara de Nord sunt salutati direct de presedintele ales Ion Iliescu. El le cere sa ocupe ei Piata Universitatii. Incepe joia groazei: bucurestenii sunt batuti bestial, sediile partidelor de opozitie sunt devastate, redactiile ziarelor critice la adresa FSN sunt distruse. Oficialitatile de atunci, intervievate de Digi24, isi declina responsabilitatea. Vinovati pentru Marea Mineriada, spun ei, sunt anumiti ofiteri din Securitatea comunista, frustrati ca Romania se indreapta spre un regim democratic. Un material Digi 24.

Trei mesaje in mai putin de o saptamana din partea Ambasadei SUA la Bucuresti. "Statul de drept inseamna justitie egala pentru toti". Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a transmis, cu ocazia implinirii a 135 de ani de relatii diplomatice cu Romania, un mesaj in care sublinieaza din nou importanta unei justitii egale in Romania. Acesta este al treilea mesaj in mai putin de o saptamana pe aceasta tema, dupa ce ambasada SUA a mai transmis doua mesaje marti, 9 iunie, cand parlamentarii s-au impotrivit solicitarii procurorilor DNA de inceperea urmarii penale a premierului Victor Ponta, scrie Gandul.

Romania, pe "linia de fractura" a Europei? Continua, din ce in ce mai intens, discutii pe care unii le credeau definitiv inchise intre copertile unor carti prafuite din biblioteci de politologie. Sau despre care nici macar n-au auzit vreodata, asta daca vorbim de lideri politici cum sunt ai nostri, cu un pospai de eductie minimala, dar cu un record mondial de facultati absolvite, masterate si doctorate. In acest moment, in care toate cancelariile importante isi pregatesc modalitatea optima de pozitionare castigatoare in procesul in curs, cel de rescriere a hartilor de putere, echipele multidisciplinare de negociatori scot pe masa argumente dintre cele mai diverse. Continuarea in Adevarul.

Castelul bantuit de coruptia din justitie. Romania risca sa ramana fara unul dintre cele mai importante centre culturale. La marginea unui sat din Covasna, departe de ochiul drumetului, se ascunde castelul Arcus. Pe la 1900, pe cand poza in salonul ei, delicatei baronese Maria Florescu-Bibescu de Szentkeresti nici nu-I trecea prin cap ca averea familiei sale avea sa fie disputata prin tribunale si ca plangerile penale vor ajunge pana la procurorii anticoruptie. Un avocat angajat sa demonstreze ca o familie din Africa de Sud nu e mostenitoarea castelului se infrunta cu unul care se zbate sa evacueze din castel un centru cultural instalat de statul roman. O batalie cu miza mare. Un reportaj StirileProTv.

De unde face rost de bani Statul Islamic. Statul Islamic continua sa fie o amenintare serioasa la adresa securitatii mondial, in special in Orientul Mijlociu, acolo unde supravietuieste din punct de vedere financiar folosind multiple strategii. ISIS are venituri si active care sunt mai mult decat suficiente pentru a-si acoperi cheltuielile curente in ciuda senzatiei ca raidurile aeriene si scaderea pretului petrolului ar putea sa afecteze, cumva, finantele gruparii jihadiste. Conform unui studiu de cercetare realizat de Corporatia RAND, ISIS a obtinut anul trecut 600 de milioane de dolari, in Irak, din taxe si acte de santaj, scrie Europolitics.ro.

Fiul unui magnat al petrolului a provocat cea mai mare tragedie de pe Lacul Snagov. O salupa condusa de Alexandru Popescu a spulberat o barca in care se aflau sase oameni. Bilantul: un mort si cinci raniti. Tanarul este mostenitorul fostului proprietar al Petrolexportimport. Unul dintre cele mai grave accidente nautice din ultimul sfert de secol, in care au fost implicate doua ambarcatiuni, a avut loc pe "lacul miliardarilor", asa cum este denumit Lacul Snagov. Integral in EVZ.