Bila neagra pentru DNA! Judecatorii arata de ce au achitat-o pe Mariana Rarinca. Curtea de Apel Bucuresti si-a motivat decizia din 21 mai 2015, prin care a achitat-o pe Mariana Rarinca de acuzatia de santaj. Judecatorii sustin ca fapta nu are caracter penal si ca procurorii nu au adunat probe in favoarea acuzatei, asa cum prevede legea. Judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache, de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), siau motivat decizia de achitare a Marianei Rarinca, femeia acuzata de santajarea presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu. Cei doi magis trati au ajuns la concluzia ca procesul femeii care a stat sase luni in arest preventiv nu a fost unul echitabil. In primul rand, ei sustin ca "fapta de santaj, pentru care Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata, nu are caracter penal", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a ajutat Rusia un ex-lider PSD sa scape de 7 ani de puscarie sau cum faci sa dispara martorul-cheie dintr-un dosar. Fost deputat si ex-vicepresedinte al PSD Gorj, Mugurel Surupaceanu a scapat de puscarie, desi o instanta il condamnase la sapte ani de inchisoare. Judecatorii de apel au inlaturat principala proba din dosar, o declaratie impotriva parlamentarului, dupa ce Rusia a refuzat ca martorul-cheie sa fie audiat Balbaieli juridice bizare in dosarul de coruptie prin care un fost lider PSD a scapat de puscarie. Fostul prefect si deputat de Gorj, Mugurel Surupaceanu, a fost achitat de Curtea de Apel Craiova, definitiv, desi in prima instanta fusese condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani. Potrivit motivarii deciziei de achitare, finalizata zilele trecute de magistrati si obtinuta de "Adevarul", Surupaceanu a beneficiat de o greseala a procurorilor, care nu au audiat corespunzator principalul martor din dosar, dar si de refuzul Federatiei Ruse de a-l pune la dispozitia autoritatilor romane pe martor.

Ponta spune ca nu a lipsit "nici macar o singura zi de la serviciu". Opt decizii din Monitorul Oficial il contrazic. Premierul Victor Ponta s-a laudat, in ultima interventie publica intr-o emisiune TV, cu faptul ca, de cand este la conducerea Guvernului, nu a lipsit niciodata de la serviciu. Insa deciziile semnate chiar de el si publicate in Monitorul Oficial, arata contrariul: Victor Ponta si-a delegat atributiile de prim-ministru de opt ori, in total 38 de zile. Nu este prima contradictie din declaratiile premierului. In aceeasi emisiune, Victor Ponta a spus ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, i-a transmis ca pentru operatia sotiei ambasadorului Olandei a fost blocat un intreg etaj al Spitalului Universitar, lucru contrazis de realitate, informeazaGandul.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, afaceri suspecte cu Iranul. Un episod trecut, dar neclarificat, arunca in continuare o umbra serioasa asupra presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara. Dupa cum a relevat un articol publicat in presa olandeza si repus pe tapet, saptamana trecuta, de Realitatea TV, Misu Negritoiu, fostul consilier al lui Ion Iliescu, banuit de legaturi cu Securitatea si plecat cu scandal de la o mare banca olandeza, a ajuns in atentia presei straine pentru acuzatii de coruptie si tranzactii suspecte cu tari aflate sub embargo. Arbitrul pietei financiare din Romania se afla in mainile unui om asupra caruia planeaza suspiciuni grave, dupa cum a relevat presa olandeza. Potrivit ziarului Volkskrant, Misu Negritoiu, actualul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a plecat de la conducerea bancii ING dupa ce olandezii au aflat despre mai multe afaceri suspecte derulate in timpul mandatului sau. Mai mult, numele sau a fost legat si de un scandal de proprotii internationale in conditiile in care din ING Romania ar fi plecat, in timpul mandatului sau de presedinte, sume importante de bani catre firme din Iran, tara supusa unor interdictii comerciale severe. Tranzactia s-ar fi facut si cu ajutorul unor documente falsificate, scrieRomania Libera.

Familiile care au ajuns sa planga pentru ca s-au marit alocatiile. In ce situatie pierd mai multi bani decat primesc. Statul da cu o mana si ia cu cealalta. Dublarea alocatiei va lasa, din august, mii de familii din intrega tara fara ajutor social. Se va intampla in cazul celor care au ghinionul ca, prin cresterea alocatiei copiilor, sa nu se mai incadreze in baremul pentru ajutorul social. Si astfel, pentru cateva zeci de lei in plus pot pierde cateva sute de lei pe luna, plus alimentele oferite gratuit de Uniunea Europeana. Domnul Gheorghe are 5 copii de crescut si se descurca foarte greu. S-a bucurat cand a aflat ca s-au dublat alocatiile. Insa fericirea lui a fost de scurta durata, pentru ca dupa majorarea alocatiilor, nu se va mai incadra pentru obtinerea ajutorului social. Barbatul primea 320 de lei venit minim garantat plus 210 lei alocatii. Acum va mai lua doar 420 de lei, cu 110 lei mai putin, anuntaStirileProtv.ro.

DW: De la ajutoarele sociale pentru romani la criza greceasca. Alocatiile pentru copiii lucratorilor romani din strainatate ridica o problema centrala privind constructia europeana. Pe de-asupra tuturor crizelor, pluteste aceasta intrebare: ce este Uniunea Europeana, o uniune de state nationale, fie ele si legate printr-o cooperare foarte stransa, sau preambulul unui mare stat multietnic, dupa forma imperiilor medievale? Intrebarea subzista in toate faptele. Recent ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, a provocat o mare indignare la Bucuresti cu propunerea de diminuare a alocatiilor pentru copiii lucratorilor romani pana la nivelul care se practica in tara de origine. In speta, ar fi vorba ca alocatia de 160 de euro, pe care o plateste statul austriac, sa fie redusa la 10 euro, cat este acum in Romania. Proteste pe toata linia: MAE emite un comunicat in care invoca "principiile europene", ministrul Muncii, Rovana Plumb se declara "surprinsa si dezamagita", alti lideri de partid din coalitia guvernamentala ii asigura pe romanii din strainatate ca Guvernul va continua sa lupte pentru drepturile lor, cateva ONG-uri au ripostat si ele. PNL a tacut, poate pentru a se pune de acord cu declaratiile recente ale presedintelui Klaus Iohannis, prin care se declara receptiv la aceste reforme, informeazaDeutsche Welle.

Lucrarile la metrou au scos rozatoarele la suprafata. Drumul Taberei a ajuns un rai pentru sobolani. Colcaie sobolanii in tot Bucurestiul, dar cei mai multi se gasesc in Sectorul 6. Nu oriunde, ci in Drumul Taberei, acolo unde se lucreaza la noua magistrala M5 de metrou. Caz confirmat si de angajatii 3D Romania, firma care se ocupa cu deratizarea si dezinsectia in tot orasul. "Desi ne-am fi asteptat ca in Sectorul 5 sa gasim cei mai multi sobolani pentru ca acolo e mizeria cea mai mare, o sa ramaneti surprinsi! Nu este asa! Drumul Taberei este lider la acest capitol. Dar nu gunoaiele sunt cauza, ci lucrarile de la metrou. Sapaturile i-au speriat si i-au scos din galerii. Iar acum cauta sa isi gaseasca un loc unde sa se adaposteasca", ne-a declarat Dan Andriescu care vaneaza sobolani de peste 20 de ani si a prins mii de astfel de rozatoare. Tot potrivit acestuia, daca dimineata sau la pranz vedem cate unul-doi, in galerii stau ascunsi alti 10, deci numarul lor este mai mare decat ne-am imagina. Numai intr-un singur an dintr-o pereche de sobolani si descendentii acesteia pot iesi 900 de urmasi. Mai in gluma, mai in serios, orasul este plin de astfel de rozatoare. Mai multi oameni din zona Valea Ialomitei s-au vaitat din cauza faptului ca acesti daunatori au ajuns si in case si le-au ros cablurile, scrieEVZ.