Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson: "SUA vor sprijini Romania si in urmatorii 135 de ani, chiar si dupa aceea. Absolut!" Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si autoritatile romane au marcat in ultimele zile 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. In afara acestor manifestari, romanii au constat cresterea prezentei militare americane pe teritoriul tarii noastre, in contextul punerii in aplicare a masurilor decise de NATO ca urmare a actiunilor Rusiei si a noilor amenitari de securitate din zona. Parteneriatul strategic romano-american este, insa, mult mai complex decat aspectul militar. Care sunt perspectivele acestui parteneriat si care va fi in continuare implicarea Statelor Unite in relatia cu Romania, de la alianta militara la lupta impotriva coruptiei si economie sunt temele abordate in interviul pe care Dean Thompson, insarcinat cu afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti, l-a acordat ziarului Adevarul cu putin timp inaintea sarbatoririi Zilei Independentei Statelor Unite. Componenta militara este doar o fateta a unei relatii SUA-Romania incredibil de puternice, spune Dean Thompson, conformAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ministrul de Finante care a semnat primul acord cu FMI povesteste ziua in care Ceausescu a ajuns in incapacitate de plata. Grecia este, in momentul de fata, in faliment tehnic, in sensul ca nu a platit o transa de 1,6 miliarde de euro dintr-un imprumut acordat de Fondul Monetar International (FMI). Romania s-a aflat si ea intr-o situatie similara, respectiv in incapacitate de plata. Daca executivul elen cere acum o noua iertare de datorii si un alt imprumut pentru a iesi din impas, in 1981, autoritatile romane negociau la Paris cu creditorii o reesalonare a termenelor de plata. Efortul platii restantelor a fost resimtit atunci de populatie. Ceausescu a majorat impozitele, a scumpit marfurile si a fortat exporturile, lasand magazinele goale, explica un fost oficial roman, anuntaGandul.

"Pinalti", acuzat ca turna la Securitate amantlacurile amicilor. Relatia cu Securitatea a fostului primar al orasului Piatra- Neamt, Gheorghe Stefan (62 de ani), zis "Pinalti", a fost motiv de disputa, in Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Edilul semnase, pe 25 iunie 1981, un angajament de colaborare cu Securitatea si primise numele conspirativ "Dorin". Motivul: specialistii CNSAS au descoperit mai multe dactilograme si documente intocmite de ofiteri si atribuite sursei "Dorin", dar nicio nota semnata de Gheorghe Stefan. Membrii Colegiului sustineau ca edilului nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securitatii. Era vorba, in principal, de faptul ca relatarile verbale consemnate de lucratorii Securitatii nu pot fi apreciate individual, ca probe unice, deoarece se incalca dreptul la un proces echitabil, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, informeazaEVZ.

9 din 10 promisiuni ale lui Oprescu s-au dovedit mincinoase. Daca faci o analiza a platformei-program cu care Sorin Oprescu a castigat al doilea mandat la Primaria Bucurestiului, vei constata ca, daca ar fi fost pusa in practica, ar fi rezolvat toate problemele de infrastructura ale orasului. Cele mai multe dintre promisiuni s-au dovedit insa simple fantezii. In acelasi timp, la Primaria Capitalei ies la iveala tot mai multe cazuri de coruptie. Ultimele cazuri de coruptie din Primaria Capitalei - doi angajati importanti au fost prinsi in flagrant in iunie in timp ce primeau spaga pentru modificarea unor planuri urbanistice - ne-au motivat sa verificam care au fost proiectele cu care Sorin Oprescu si-a recastigat scaunul de primar in 2012 si, mai ales, pe cate dintre acestea le-a terminat, trei ani mai tarziu. Bilantul arata sumbru: doar 10% din promisiunile urbanistice asumate de Sorin Oprescu au fost duse pana la capat ori sunt in curs de finalizare. Restul au ramas pe hartie. Parcarile subterane, pasajele subterane, salile de sport sau Esplanada nici macar nu au fost incepute, desi in platforma-program a primarului termenele avansate au fost cu mult depasite, scrieRomania Libera.

Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica. Grecia se afla la un punct de a se scufunda in propriile datorii, iar daca ajunge la faliment sau decide sa paraseasca Zona Euro, criza ar putea sa creeze instabilitate in regiune si, ulterior, in intreaga lume. Grecia a intrat marti in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro. Grecia devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei, confruntandu-se cu cel mai mare faliment din istoria sa. Primul ministru Alexis Tsipras a surprins restul Europei cand a cerut organizarea unui referendum care ii va intreba pe cetateni daca sunt de acord cu conditiile impuse de creditorii internationali. Grecii sunt chemati sa spuna "da" sau "nu" noilor masuri de austeritate propuse de creditori. Referendumul de duminica va testa de asemenea daca cetatenii din Grecia vor sau nu sa ramana in Zona euro, anuntaStirileProtv.ro.

Romania, pe harta posibilelor atentate ale Statului Islamic. O harta elaborata de Institutul pentru Studierea Razboiului, un influent think-tank din Washington DC, arata tarile in care ISIS planuieste atacuri de tip "lup singuratic". Autoritatile americane au sporit masurile de securitate la nivel national si avertizeaza americanii din intreaga lume sa fie vigilenti, in contextul in care se apropie 4 iulie, ziua nationala a SUA. Insa nu doar americanii au motive sa se teama, mai ales dupa cele trei atentate teroriste comise vineri in Paris, Tunisia si Kuweit, legate intr-un fel sau altul de gruparea Statul Islamic. O analiza a think-tankului american Institutul pentru Studierea Razboiului arata ca "harta amenintarilor" ISIS se extinde dincolo de Orientul Mijlociu si in niciun caz nu se limiteaza la americani. Strategia Statului Islamic este una coordonata, continua acestia. Printr-o serie masuri ce presupune reactivarea unor celule latente si folosirea "lupilor singuratici", ISIS reuseste sa-si duca mesajul cat mai departe, castigand notorietate si chiar teritorii - in cazul Orientului Mijlociu, stirbind totodata imaginea Vestului, informeazaAdevarul.

Biblioteca pentru hoti. Cine sunt cei 73 de "scriitori" din inchisorile Romaniei. Elita puscariilor din Romania a deprins un nou obicei, uneori din pasiune, dar mai ales pentru liberarea conditionata mai rapida: scrisul de "lucrari stiintifice". Cum pentru fiecare carte publicata in anumite conditii, un condamnat la inchisoare poate sa scape de 30 de zile din pedeapsa, grabindu-si astfel liberarea conditionata, detinutii cu staif au inceput, mai ales in ultimul an, sa scrie pe banda rulanta. Fenomenul a explodat, arata cifrele obtinute de Gandul de la Administratia Nationala a Penitenciarelor: numarul "lucrarilor stiintifice" scrise de infractorii romani in inchisori a crescut de la 7 lucrari in 2012, la 197 in perioada 2014 - iunie 2015. Gandul a identificat 73 de condamnati care au scris in aceasta perioada carti in inchisoare: sunt nume cunoscute, de la parlamentari si functionari publici, la oameni de afaceri sau magistrati. Printre ei apar insa si cazuri "exotice". Un traficant de droguri a scris despre turism, un politist de rutiera spagar a scris despre "automobilul solar", un hot de motorina a scris un ghid gastronomic, un cantaret este specialist in stomatologie, un violator a scris 4 carti despre finante, iar doi proxeneti s-au produs pe tema reinsertiei sociale a detinutilor si pe cea a aerului conditionat. Campionii "oamenilor de stiinta" din inchisori sunt insa doar doi. Opera lor a crescut in inchisoare intr-un ritm in fata caruia si Balzac ar plange: fostul deputat PSD Nicolae Vasilescu, zis "nea Jack" sau "nea Geaca", a scris 9 carti intr-un an, iar omul de afaceri Dinel Staicu - 7 carti intr-un an, scrieGandul.