Hacking Team, controversatul producator de softuri de spionaj, a avut mai multe legaturi cu afaceristi si servicii de informatii din Romania. RISE Project a analizat corespondentele Hacking Team, dupa ce acestia au fost atacati de alti hackeri care le-au facut publice secretele, scrie Rise Project.

Bucuresti, Iunie 2011 Primul schimb de mesaje facut de hackerii italieni cu o persoana din Romania, aflat in baza de date scursa pe Internet, dateaza din 2011. Cristina Marinescu, absolventa a facultatii de cibernetica de la ASE, semna un contract de confidentialitate cu Hacking Team. Motivul: organizarea unei demonstratii in Romania si o eventuala colaborare pentru gasirea unor clienti guvernamentali in tara noastra.

Contactata telefonic de reporterii RISE, Cristina Marinescu a precizat ca nu poate dezvalui numele organizatiei pe care o reprezenta in 2011. Totodata, a adaugat ca sefii ei de atunci nu au ajuns la un acord cu italienii.

Tel Aviv-Bucuresti, Martie 2012 Adam Weinberg, un angajat al unei companii din Israel, Nice Systems Limited, i-a scris unui angajat Hacking Team despre faptul ca exista interes din partea SRI pentru softurile dezvoltate de italieni. Nice Systems e o firma specializata in dezvoltarea unor solutii tehnice pentru interceptari, securitate a datelor si supraveghere informatica.

Raspunsul a venit prompt, intr-o ora si jumatate: "please feel free to proceed with SRI".

Colegul lui Adam, Omri Kletter, a facut o prezentare a softului Hacking Team ofiterilor romani, iar din corespondente reiese ca acestia din urma au fost incantati.

Dupa cea de-a doua intalnire, israelienii le-au scris din nou hackerilor: "Am facut prezentarea inca o data pentru ca au mai venit si alti ofiteri la intalnire, care nu au participat la prima. Din ce-am inteles, faceau parte din echipa de securitate IT. Prezentarea a mers foarte bine. Din intrebarile lor, este clar ca sunt mai mult decat familiari cu hackingul, posibilitatile lui si metodologia [...] Au pus cateva intrebari despre invizibilitate".

Ulterior, ofiterii SRI au cerut sa faca teste pe sistemele de operare iOS si Android, iar italienii de Hacking Team s-au intors la Bucuresti pe 17 aprilie 2012 pentru demonstratia promisa.

Bucuresti, Iunie 2012 O alta firma de la noi care a luat contact cu Hacking Team este CTS-Cardinal Top Systems SRL. Firma, specializata in reparatii de electrocasnice si proiectare echipamente de securitate, este detinuta de Florian Tirla. Contactat de reporterii Rise, omul de afaceri a refuzat sa comenteze public subiectul.

Tirla s-a intalnit cu reprezentantii Hacking Team in Praga, Cehia si a intermediat apoi o intalnire intre italieni si serviciul de informatii al Armatei (DGIA).

Italienii au luat din nou legatura cu Florian Tirla in noiembrie 2014 in contextul unei posibile participari la o licitatie in Romania. Este vorba despre aceeasi licitatie despre care italienii discutau deja cu un alt roman, Ion Toader de la firma bucuresteana Finro.

Citeste restul articolului pe Rise Project