Cine este Iulian Ghiocel Matache, noul ministru propus pentru Transporturi. Focsaneanul Iulian Ghiocel Matache este noua propunere a PSD pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea prim-ministrului Victor Ponta pentru acest portofoliu, in persoana social democratului Mihai Fifor. Iulian Matache, in varsta de 43 de ani, detine din martie 2014 functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, dupa ce din luna mai 2012, odata cu venirea USL la guvernare, a detinut functia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Acesta i-a fost subordonat la Consiliul Judetean Vrancea lui Marian Oprisan, iar in momentul numirii ca secretar de stat i-a multumit public spunand ca nu ar fi ajuns in aceasta functie fara sprijinul, sustinerea si increderea lui Oprisan. Matache a mai fost secretar de stat, tot la Dezvoltare, in anul 2009, in Guvernul PDL-PSD condus de Emil Boc, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum isi ascunde un magistrat apartamentele din declaratia de avere. Cea mai simpla metoda aleasa de o judecatoare, pentru a nu declara banii stransi din mita de sotul ei, a fost sa cumpere apartamente pe numele fiicei studente. Medicul Sebastian Telbis (63 de ani), fost sef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin, a fost trimis ieri in judecata de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzat de spalare de bani. Medicul este celebru dupa ce a fost arestat, in martie 2014, pentru 291 de infractiuni de luare de mita. Acum, procurorii il acuza ca ar fi spalat banii din spaga, cumparand imobile si masini. Sotia acestuia este Luminita Telbis, fost judecator la Tribunalul Caras-Severin, pensionata in iunie 2014. Femeia a "uitat" sa noteze in declaratia de avere mai multe bunuri. De altfel, in luna februarie 2015, Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca Luminita Telbis nu poate justifica suma 1.201.624 de lei (aproximativ 275.924 de euro), anuntaEVZ.

Semnele de intrebare din biografia lui Gabriel Oprea. Colegii nu isi amintesc figura lui Gabriel Oprea din timpul scolii de ofiteri de la Sibiu si nu cunosc pe nimeni din "promotia 1983" care sa fi ajuns general cu mai multe stele asa cum s-a intamplat cu vicepremierul. Ei cred ca aceasta distinctie militara foarte inalta poate fi obtinuta cu sprijin politic, se datoreaza functiilor publice detinute de Oprea si denota orgoliu cazon. Misterul vietii lui Oprea este amplificat de faptul ca nimeni nu isi aminteste ca vicepremierul sa se fi nascut in localitatea indicata in propria biografie. Exista in acest moment multe semne de intrebare referitoare la viata si cariera liderului UNPR, Gabriel Oprea. In urma unei investigatii derulate in mai multe localitati, am aflat ca primii sai ani de studiu, in care nu s-a evidentiat in vreun fel printre colegi, nu ii recomandau cariera militara de azi incununata cu patru stele de general. In localitatea in care Gabriel Oprea declara ca s-ar fi nascut, nimeni nu pare sa il fi vazut la fata vreodata. Nici colegii sai de la scoala de ofiteri din Sibiu, pe care i-am intervievat si care astazi sunt pensionati cu grade mult mai mici, nu isi amintesc figura din tinerete a lui Oprea. Acesta nu a urmat o arma de prestigiu care sa ii dea posibilitatea de a se remarca in operatiuni militare de anvergura, informeazaRomania Libera.

Fetitele din Vaslui care traiesc cu cornul si laptele de la scoala, dar isi invata mama sa socoteasca: "Cate degete am?" Campania Stirilor ProTV "Fara carte, fara viitor" ajunge la Dragesti, in Vaslui. Laura, mama, este semi-analfabeta. Ea si cei cinci copii, un baiat si patru fete, isi duc zilele in conditii dureroase. Saracia este una din principalele cauze care duc la abandonul scolar. Romanii care se chinuiesc sa supravietuiasca prefera sa-si tina copiii acasa si sa-i puna la munca. Adolescentii sunt astfel transformati in robi. Sunt insa si cazuri in care neajunsurile ii motiveaza. Copiii se agata cu disperare de invatat, stiind ca e singura lor sansa sa-si faca un viitor mai bun. Continuam campania "Fara carte, fara viitor" si va spunem povestea familiei Munteanu din Dragesti - Vaslui. Mama si copiii stau intr-o cocioaba primita din mila si isi pacalesc stomacul, duminica si de sarbatori, cu fasole ori cartofi. In timpul saptamanii, copilele traiesc cu laptele si cornul primite de la scoala. Cea mare este deja la liceu, iar cele mici vor sa-i urmeze exemplul, scrieStirileProtv.ro.

DW: Codul Fiscal, miza momentului. Reforma spectaculoasa a impozitelor prevazuta in noul Cod Fiscal ar putea fi miza principala a infruntarii politice actuale, inclusiv a unei schimbari precipitate de guvern. Cel mai important act politic al acestor zile este legat de Codul Fiscal si de eventuala sa promulgare. Presedintele Klaus Iohannis nu s-a pronuntat asupra acestei reforme spectaculoase dupa ce a fost votata in Parlament, dar, anterior, in perioada dezbaterilor preliminare, a fost mai curand reticent. Prin urmare nu ar fi surprinzator ca presedintele sa retrimita legea la Parlament, in speranta ca intre timp liberalii, pusi in garda de declaratiile Comisiei Europene sau ale FMI si de propriile sale pozitii, si-ar putea schimba optica, dupa cum si alte grupuri se vor putea dovedi, la randul lor, receptive la "ingrijorarile" oficialilor de la Bruxelles, anuntaDeutsche Welle.

Cincu - ultima frontiera inainte de Afganistan. Batalionul 811 Infanterie "Dragonii Transilvani" se pregateste pentru o noua misiune in Afganistan. In ultimele zece zile, in poligonul de la Cincu, au avut loc o serie de exercitii tactice specifice misunii pe care soldatii nostri se pregatesc s-o execute in regiunea afgana Kandahar. Cu mai putin de o luna pana cand primii militari dejeni vor prelua comanda in sud-estul Afganistanului, pregatirile sunt in toi in poligonul militar din comuna Cincu (jud. Brasov). Exercitiile planificate in aceasta perioada sunt menite sa simuleze situatiile reale de lupta pe care militarii nostri le pot intampina pe parcursul misiunii in teatrul de operatii din Orientul Mijlociu. Planificarea misiunii incepe inca de la primele ore ale diminetii, cu o sedinta sumara in care locotenentul Grigore Motofelea, comandantul unui pluton care va pleca peste cateva saptamani in Afganistan, prezinta situatia din ultimele 24 de ore, raportand inclusiv incidentele pe care patrulele din zona le-au raportat. Toate detaliile sunt simulate cat mai aproape de realitate, inclusiv numele drumurilor si satelor din Afganistan, dar si detalii de ordin logistic si operational specifice unei zone de conflict. Toata lumea isi ia rolul cat se poate de in serios, constienti fiind ca, atunci cand vine vorba de razboi, "repetitia este mama invataturii", informeazaAdevarul.