Cum functioneaza "mafia eliberarilor conditionate" din puscarii. Ancheta procurorilor DNA in cazul fostului director adjunct al Penitenciarului Giurgiu, comisarul sef de penitenciare Florin-Marian Antonescu, dezvaluie cum interlopii se pot elibera, inainte de termen, din puscarie. Antonescu a fost trimis in judecata, la inceputul acestei luni, fiind acuzat de procurorii DNA ca a luat 4.000 de euro mita, pentru a facilita eliberarea conditionata a lui Bogdan- Mihai Cicu, condamnat in dosarul clanului "Sportivilor". In acelasi caz, au mai fost trimisi in judecata Ion Cicu - tatal fostului detinut - acuzat de dare de mita, si Petrus Savelie - lector al cursului de calificare bucatari - acuzat de complicitate la dare si luare de mita. Totul a inceput in februarie 2015, atunci cand un apropiat al clanului "Sportivilor" a facut un denunt la DNA in care a aratat ca Savelie pretinde si primeste sume de bani de la detinuti si rudele acestora, iar in contrapartida le promite ca le va rezolva liberarea conditionata a acestora, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine sunt procurorii care i-au ajutat sa fie liberi pe cei sapte violatori ai elevei din Vaslui. Procurorul care nu a facut contestatie: "Nu avem nicio vina". Magistratii implicati in procesul celor sapte violatori din Vaslui au luat mai multe decizii din cauza carora inculpatii au ajuns liberi. Cei sapte au violat pana la lesin o tanara de 18 ani in noiembrie 2014. Adevarul continua campania "Dreptate pentru fata violata din Vaslui". Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrica (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) si Boicu Ionut Bogdan (21 ani) au fost trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate in mod ilegal. Toti cei sapte au fost deferiti justitiei in stare de arest preventiv. In fata procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, care au instrumentat cazul, inculpatii au negat acuzatiile, afirmand ca adolescenta de 18 ani ar fi fost de acord sa intretina relatii sexuale. In fata instantei, toti au refuzat sa dea alte declaratii, prevalandu-se de dreptul legal la tacere, anuntaAdevarul.

Prima Masina, un program nascut mort. Trei motive pentru care pana la sfarsitul anului nu vor fi cheltuiti nici macar 1% din banii alocati. Programul Prima Masina, prin care statul garanteaza creditul bancar contractat pentru achizitia unui autoturism nou, este aproape blocat. Daca va continua in actualul ritm, cei 350 de milioane de lei alocati de Guvern pentru acest an vor ramane neutilizati in proportie de 99,33%. Pe scurt, principalele probleme invocate de dealerii auto, producatorii de masini si unele persoane care au accesat programul sunt birocratia mare, perioada lunga de asteptare si dobanda deloc avantajoasa. Romanii au cumparat prin programul Prima Masina doar 70 de masini din aprilie, la demararea programului, si pana in prezent. Spre comparatie, prin programul Rabla au fost vandute in acest an 10.000 de autoturisme, chiar daca a inceput in acest an mai tarziu decat Prima Masina, informeazaGandul.

DNA a ajuns si contractele lui Ghita cu MAE si STS. Printre contractele anchetate de procurori in dosarele penale ale lui Sebastian Ghita se numara si unele incheiate cu STS si MAE. De asemenea, inregistrarile realizate de un consilier local din Ploiesti arata ca presiunile pentru incheierea contractului de la Comarnic cu firma cumnatului lui Ponta ar fi provenit, prin intermediul lui Ghita, chiar de la premier. Procurorii DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a constituit un grup in care erau implicate 53 de firme si 24 de persoane de maxima incredere - rude si prieteni - prin intermediul carora a rulat sume imense de bani si a prejudiciat statul roman. Potrivit procurorilor, mama deputatului, Ghita Maria, era imputernicita pentru compania Asesoft International, iar cumnatul sau Anastasescu Cristian era actionar majoritar la aceeasi companie. De asemenea, in aceasta retea se aflau numerosi colegi de liceu ai lui Sebastian Ghita, dar si rude ale sotiei acestuia. Timp de patru ani, intre 2010 si 2014, firmele controlate de Ghita au facturat catre unitati bugetare suma de peste 86 de milioane de lei, fara TVA, scrieRomania Libera.

Descoperire arheologica misterioasa facuta de zimbrii din Neamt. Ar putea fi drumul care ducea la comorile Moldovei. In lipsa fondurilor pentru cercetarea arheologica, o descoperire spectaculoasa a fost facuta de zimbri. Totul a inceput in 2012, cand din Parcul Natural Vanatori din Neamt au fost eliberate cateva animale, in apropierea comunei Cracaoani. Zimbrii s-au bucurat din plin de libertatea proaspat capatata, incepand sa exploreze regiunea. Si, cum uriasele rumegatore sunt monitorizate prin GPS, cei de la Parcul Natural le-au putut urmari toate deplasarile, prilej cu care au constatat ca zimbrii au facut o importanta descoperire arheologica, relateaza "Mesagerul de Neamt". In zona satului Mitocul Balan, animalele au dat peste un drum vechi de secole bune, lat de 7-8 metri si construit temeinic, cu o fundatie de piatra. Desi aduce mult cu soselele facute de romani (foto jos: Via Appia din Italia), drumul nu e totusi opera acestora, deoarece provincia Dacia nu s-a extins pana aici; dateaza, se pare, mai degraba din perioada medievala, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Grecia se scumpeste. Grecia va majora treptat TVA. Unii experti au mari indoieli ca aceasta masura va schimba in bine lucrurile, respectiv ca va aduce mai multe incasari la buget. O gluma des auzita in Grecia suna cam asa: Kostas cumpara un pachet de paste fainoase, iar casierul il intreaba daca este un cadou pentru cineva. "Nu, mersi, este pentru mine", raspunde Kostas. In vremuri de criza, umorul este un semn bun. Insa uneori voia buna nu poate escamota gravitatea problemelor. Incepand de luni (20.07.2015), viata grecilor se va scumpi simtitor. Majorarea taxei pe valoare adaugata la alimentele de baza si anumite servicii a fost una din solicitarile principale ale creditorilor. Masura a fost pana la urma aprobata de Parlamentul de la Atena, dupa dezbateri foarte aprinse, informeazaDeutsche Welle.

"Dalmatienii" care conduc partidele. Un lider liberal din cinci, prins in malaxorul Justitiei. Aproape 20 % din conducerea Partidului National Liberal are probleme de integritate. Procurorii DNA sau inspectorii ANI le-au luat declaratii, i-au acuzat si trimis in judecata. In ciuda acestui "asediu", politicienii renunta la functii si parasesc scena politica numai cand sunt condamnati cu executare Biroul Politic National al PNL numara 93 de membri. Dintre acestia, 16 au avut sau au diverse probleme cu Justitia. "Evenimentul zilei" continua analiza partidelor parlamentare care au in fruntea lor oameni implicati in diverse cauze penale sau care au fost declarati incompatibili de inspectorii ANI. Daca liderii partidului au dat declaratii de martor in diverse procese penale sau au fost pomeniti de alti inculpati in cazuri grave de coruptie, membri importanti din esalonul doi sunt pusi sub acuzare, judecati sau chiar condamnati in diverse procese rasunatoare. Doar doi dintre ei s-au suspendat din functii odata cu inceperea urmaririi penale. Liberali si democrat liberali uniti sub aceeasi sigla, sub pretextul voturilor care i-a trimis in fotoliile de parlamentari sau primari, mimeaza respectarea criteriilor de integritate, in realitate numai o condamnare definitiva cu executare ii mai poate urni din functii, scrieEVZ.