lliescu si Visinescu asteapta sa raspunda pentru crime impotriva poporului. Pe fostul presedinte si pe tortionarul comunist ii uneste ceva: niciunul nu a dat socoteala, deocamdata, pentru moartea unor co-nationali. Visinescu a primit deja o prima condamnare. Parchetul General a redeschis Dosarul "Mineriada 13- 15 iunie 1990", in care fostul presedinte Ion Iliescu are toate sansele sa fie pus sub acuzare. Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat deja o prima condamnare de 20 de ani de inchisoare pentru tortionarul comunist Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat. Ambii reprezinta doua figuri hade ale istoriei Romaniei. Ambii au fost adusi in fata Justitiei pentru moartea unor oameni. In cazul ambilor, Romania asteapta sa se faca dreptate. In 9 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus reluarea anchetei, astfel ca inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu poate deveni realitate. Procurorii ancheteaza moartea a sase persoane si ranirea altor 18 in timpul tragicelor evenimente. Pana in momentul de fata, ei nu i-au comunicat fostului presedinte acuzatiile in dosar, dar este greu de crezut ca nu se va ajunge aici, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Comuna din Romania unde postul de politie e inchis, iar localnicilor nu le este frica decat de Dumnezeu. Cei 3.000 de locuitori din comuna Nuci, din judetul Ilfov, sustin ca nu stiu cum arata un hot, nu au fost niciodata inselati si nu isi aduc aminte de ultimul scandal care a avut loc pe ulita lor. Acestia se mandresc, nici mai mult nici mai putin, cu cea mai sigura comuna din Romania. In 2014, in comunitatea lor nu a fost inregistrata nicio infractiune. "Ma duc la sapa si asa le las... (usile - n.r.) descuiate, poarta deschisa", spune o femeie din comuna Nuci. "Oamenii rai sunt impartiti mai spre oras", explica un alt satean. La 40 km de Bucuresti, 3.000 de romani traiesc in comuna Nuci, avand frica doar de Cel de Sus si impozite. "Daca las banii pe masa, eu acolo ii gasesc. Nu are cine sa-i fure", da asigurari o localnica, anuntaGandul.

Baronii si protectia sociala bat investitiile si infrastructura. Proiectul de rectificare bugetara prevede mai multi bani pentru primarii si consilii judetene si pentru Ministerul Muncii. In schimb, Ministerul Transporturilor pierde aproape un miliard de lei. Pe de alta parte, investitiile scad cu 20% fata de 2014, an considerat foarte slab. Analistii economici atrag atentia ca reducerea investitiilor va afecta negativ dezvoltarea economica. Proiectul de rectificare prevede ca bugetul de stat pe anul 2015 se majoreaza la venituri cu suma de 287,1 milioane lei, la cheltuieli se majoreaza cu suma de 1.121,7 milioane lei, iar deficitul creste cu 834,6 milioane lei. In mod semnificativ, proiectul rectificarii a fost discutat, ieri, de catre conducerea PSD si de catre coalitia de guvernare, cu o zi inainte de a fi aprobat de Executiv, intr-o sedinta speciala convocata pentru astazi. Atat premierul Victor Ponta, cat si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, au fost chemati special la partid pentru a prezenta proiectul, informeazaRomania Libera.

Marea relocare a fortei de munca spre Vestul tarii, unde somajul dispare. "Daca as gasi 10.000 de oameni, i-as angaja acum". Dupa ce in ultimii ani diveresi producatori straini au deschis in Transilvania mai multe fabrici, toata mana de lucru calificata a fost angajata, iar somajul aproape ca a disparut. Asa ca doritorilor din zonele sarace li se ofera, pe langa salariu, cazare si doua mese pe zi. Asistam la un adevarat fenomen al relocarii fortei de munca, spun specialistii in resurse umane. Adelin are 25 de ani si a muncit ca agent de paza la o firma din judetul Valcea. Dupa ce a ramas somer, n-a mai reusit sa se angajeze. Asa ca a acceptat sa se mute la aproape 400 de kilometri distanta de casa, in Timisoara. "In Valcea nu prea mai sunt locuri de munca. Am stat aproximativ un an acasa pana sa imi gasesc un loc de munca. Oferta de angajare este mult mai buna", scrieStirileProtv.ro.

DW: Se cauta un prim-ministru docil pentru Moldova! Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ezita sa confirme candidatura Maiei Sandu la functia de prim-ministru, iar liberal-democratii se gandesc sa inainteze un alt candidat. Procedura s-a blocat dupa ce Maia Sandu a inaintat conditii ce i-ar asigura anumite libertati in luarea deciziilor in calitate de prim-ministru. In ultimele zile, seful statului si-a amanat in cateva randuri consultarile cu grupurile parlamentare in vederea desemnarii premierului inaintat de PLDM. Candidatura Maiei Sandu se pare ca nu este agreata de PL si PDM, deoarece ea a insistat asupra demiterii actualului procuror general, Corneliu Gurin (care, potrivit presei, ar fi ajuns in functie inaintat de PDM) si asupra demiterii guvernatorului Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu (inaintat in functie de PL). Anterior, Maia Sandu i-a criticat pe cei doi pentru faptul ca au tolerat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al tarii, anuntaDeutsche Welle.

Companiile de stat, rezolvate din pix. Pe principiul "aceeasi Marie cu alta palarie", MECT a infiintat Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului DPAPS a fost infiintat insa prin reorganizarea OPSPI, care a preluat cea mai mare parte din portofoliul actualei AAAS, fosta AVAS, fosta APAPS, fosta AVAB Ordonanta a fost adoptata anul trecut, fara a fi insa stabilite si "noile"atributii ale Departamentului, acestea fiind mentionate intr-un proiect de HG privind organizarea si functionarea DPAPS Guvernul crede ca a gasit solutia pentru rezolvarea problemelor companiilor aflate in dificultate, prin schimbarea denumirii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (DPAPS) si stabilirea unor noi atributii, cu ajutorul carora "noul" departament ar avea posibilitatea preluarii de active si active functionale, inclusiv prin procedura de dare in plata, informeazaCurierul National.

Iohannis a cheltuit banii de deplasari externe, dar a primit altii de la Guvern. Initial, Administratia Prezidentiala a avut un buget de deplasari externe de 4,9 milioane lei, adica peste 1,1 milioane euro, cu circa 10% mai mult decat in 2014, in mandatul lui Traian Basescu. Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta initiat de guvernul Ponta, proiect publicat pe site-ul Ministerului de Finante, Palatul Cotroceni primeste in plus aproape 11 milioane de lei. Din acesti bani, suma de 10.328.000 lei ajunge la cheltuieli cu "Autoritati publice si actiuni externe". Bugetul Administratiei Prezidentiale, care era initial de 28.234.000 lei, creste astfel cu aproximativ 35%. Aceasta suma ar trebui cheltuita in doar cinci luni. In 2014, presedintele Basescu a primit de la bugetul elaborat de guvernul Ponta si aprobat de Parlamentul dominat de USL doar 25,5 milioane lei, scrieEVZ.