Jongleriile demnitarilor cu banii de la buget. Demnitarii si-au acordat nenumarate privilegii in ultimele luni, iar acum incearca sa calmeze opinia publica furioasa. Premierul isi va dona o parte din indemnizatie, unii parlamentari vor vota impotriva majorarii propriului salariu. Doar presedintele Iohannis tace. La inceputul lunii iulie, prin ordonanta de guvern, salariile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu aproape 350%. Explicatia data de presedintele Klaus Iohannis, care si-a declarat sustinerea pentru aceasta masura: se va reduce coruptia la nivel inalt. "Mi se pare o intentie inteleapta, cu bataie lunga. Eu cred ca putem sa incadram aceasta intentie la categoria prevenirea coruptie. Pana la urma este un lucru destul de evident ca remuneratia unui demnitar reflecta intr- o masura rezonabila pozitia in stat", a declarat Iohannis, chiar in ziua adoptarii ordonantei. In ianuarie si in iunie, Guvernul a modificat regulile referitoare la diurnele si sumele pentru cazare la deplasarile externe si a dublat plafoanele pentru protocolul premierului, ministrilor si secretarului general al Guvernului. Astfel, seful Guvernului dispune de un fond de protocol de 2.000 de dolari in deplasarile externe, in timp ce ministrii si seful SGG, de 1.000 de dolari, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Harta taxelor universitare. Cat cheltuiesc studentii in primul an de facultate. Studentii trebuie sa scoata din buzunar mii de lei pentru taxele universitare de scolarizare, la care se adauga o lunga lista de alte taxe si tarife, de la taxa de camin, pana la taxele pentru inscrierea in primul an de facultate si taxa de la examenul de admitere. Costurile universitare pot ajunge la zeci de mii de lei mai ales daca tinerii au nenorocul sa intre la invatamantul cu taxa, atrag atentia studentii. Mai exact, acestia sustin ca pentru un student boboc, taxele de scolarizare de la principalele universitati de stat din tara sunt cuprinse intre 3.400 si 10.000 de lei pe an. La acestea se adauga banii pe care tinerii ii dau pentru un loc la camin, care pot ajunge pana la 2.450 de lei, apoi mai sunt taxele de inmatriculare in primul an de studii (intre 50 - 150 lei) plus, taxele pe care le platesc pentru a intra in concursul de admitere (intre 100 - 330 lei). Nici cei care intra la buget nu au parte de invatamant gratuit: in afara de taxa de scolarizare acestia trebuie sa plateasca toate celelalte taxe, anuntaAdevarul.

RATB risca sa fie ingropata in datorii. Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) risca sa fie ingropata in datorii, a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, miercuri, intr-o conferinta de presa. "Transportul (public n.r.) a ajuns intr-un punct critic dupa sapte ani cu Sorin Oprescu la carma Primariei Municipiului Bucuresti, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar. RATB risca sa fie ingropata si blocata in datorii", a spus Pieptea. Potrivit acestuia, Sorin Oprescu nu a vrut sa incheie un contract de prestare a serviciului de transport public intre RATB si Municipalitate. "RATB se afla in acest moment intr-un punct critic generat de lipsa de strategie si actiune a primarului Oprescu. Dincolo de problemele vechi, ce sunt deja cunoscute, legate de reducerea parcului mijloacelor de transport, cresterea timpului de asteptare in statii, aglomeratie si mai nou de lipsa pieselor de schimb, RATB se confrunta cu o problema importanta, aceea de natura financiara", a mentionat viceprimarul, informeazaGandul.

"Retelele toxice" care conduc Romania. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, ispaseste la Penitenciarul Colibasi o sentinta de sapte ani pentru accesarea ilegala a 900.000 de euro din fonduri PHARE, prin firme apropiate. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, este cercetat pentru luare de mita. Ambii sunt membri PSD, cei doi au impartit influenta in judet. Din cercul de influenta al lui Nicolescu face parte deputatul PSD Mircea Draghici, care si-a castigat ambele mandate de parlamentar (2008-2012 si 2012-2016) cu sprijinul sefului CJ Arges. Numele sau apare in dosarul lui Nicolescu, iar apropierea dintre cei doi reiese din rechizitoriul procurorilor, care il acuza pe deputat de folosirea nelegala a banilor publici, prin contracte castigate pe nedrept de firma sa, de la Nicolescu. Mircea Draghici este considerat un apropiat al lui Victor Ponta. De altfel, pe blogul personal, Draghici se recomanda drept "consilier onorific al primului ministru", scrieRomania Libera.

Mafia farmaceutica. Medicii comandau medicamente in cantitati mari, iar apoi le tineau in sertare pana expirau. Procurorii DNA au gasit la perchezitiile efectuate marti, in legatura cu dosarul de coruptie din domeniul farmaceutic, cantitati mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe. 10 companii farmaceutice sunt vizate de procurorii anticoruptie. Acestia au stat de vorba deja cu mai multi oncologi, banuiti ca ar fi prescris tratamente pentru bolnavii de cancer in functie de excursiile si concediile pe care le-ar fi primit cadou de la distribuitori. Asa s-ar fi ajuns ca doctorii sa comande medicamente in catitati mai mari decat aveau nevoie si apoi sa le tina in sertare pana cand expirau. Iar asta se intampla in timp suferinzi aveau nevoie de ajutor imediat. De dragul unor vacante de lux, medicii oncologi si-au facut stocuri uriase de citostatice, cu mult peste nevoile lor imediate, cu mult peste numarul de pacienti pe care ii tratau. Este motivul pentru care la perchezitii, procurorii DNA au gasit leacuri expirate. Asta in timp ce alte cateva sute, poate mii de bolnavi de aceasta maladie se plang ca nu au acces la un tratament prea scump pentru ei. Asadar spitalele plateau medicamentele, desi nu existau in realitate pacienti pentru ele, anuntaStirileProtv.ro.

Cum au disparut doua milioane de euro din conturile CNADNR. Un celebru avocat din Cluj Napoca si un executor judecatoresc au fost chemati la DNA, pentru ca au executat silit Compania Nationala de Autostrazi, in ciuda faptului ca actele au fost anulate in instanta. Suma care a disparut din bugetul CNADNR este de 7,71 milioane de lei (aproximativ doua milioane de euro), in care intra si onorariul executorului judecatoresc. Ioan Baras, din Baroul Cluj, a fost avocatul CNADNR intre anii 2008 si 2010. Dupa incetarea contractului, acesta a invocat o clauza penala pentru rezilierea unilaterala a contractului. In aceasta situatie, Baras ar fi urmat sa primeasca suma pe trei ani pe care Compania o plateste bugetului de stat pentru ca nu a angajat persoane cu handicap. In total, 7,71 milioane de lei. Pe langa aceasta suma, Baras a cerut executarea CNADNR si pentru suma suma de 921.518 lei, informeazaEVZ.