Garnitura lui Ion Iliescu isi ia PSD-ul inapoi. Odata cu alegerea lui Liviu Dragnea la conducerea formatiunii social-democrate, se observa un proces de restauratie. Imediat ce Liviu Dragnea a fost ales presedinte interimar al PSD, s-a putut observa cum in jurul sau apar figurile unor politicieni adusi in partid fie in perioada in care acesta era controlat de Ion Iliescu, fie in perioada in care Adrian Nastase era premier. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a fost transformat dintr-un lider provincial, fost presedinte de consiliu judetean intr-unul din cele mai sarace judete din tara, intr- un politician de anvergura nationala, de catre sociologul Vasile Dancu, noteaza EVZ.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Marile iubiri ale Mariei Tanase: de la medicul cu care a ramas gravida pana la Brancusi si sotul Clery. Testamentul de pe patul de moarte al cantaretei. Maria Tanase a ars de-a lungul vietii iubiri patimase si fulgeratoare. Dragostea din adolescenta pentru medicul cu care a ramas insarcinata i-a marcat destinul. A avut o relatie de amor pasionala cu sculptorul Constantin Brancusi, pe care l-a idolatrizat. S-a iubit cu un spion francez si si-a vandut averile ca sa-l scape de inchisoare. S-a casatorit cu confidentul Clery Sachelarie, cel care i-a tolerat capriciile aventuroase. Dincolo de cariera fulminanta care a propulsat-o din cartierul sarac bucurestean Caramidari pana in reflectoarele scenelor din Paris sau New York, Maria Tanase a fost o femeie speciala care a trait si iubit asa cum a cantat: cu pasiune si dupa bunul ei plac. Integral in Adevarul.ro.

Reportaj Digi24 la Calais, "noua jungla" din inima Europei. Situatia devine dramatica in Calais. Pentru a treia noapte consecutiv, sute de imigranti au incercat sa treaca prin Eurotunelul de sub Canalul Manecii, pentru a ajunge din Franta in Marea Britanie. Politia franceza este depasita de situatie, iar presa britanica il acuza pe premierul David Cameron ca a pierdut situatia de sub control. Corespondentul Digi24 in Franta, Sebastian Perju, a vizitat tabara de imigranti de la Calais. Cum se apropie seara, la Calais, scenariul este acelasi: sute de oameni se incoloneaza si pleaca spre intrarea in Eurotunel. Este un drum de aproape trei ore, pe camp, fara apa, fara mancare. Scopul lor este acela de ajunge in Marea Britanie si de aici in alte state din nordul continentului, mai primitoare si mai ingaduitoare cu imigrantii ilegali.

Au fost rude Iancu de Hunedoara si Mahomed Cuceritorul? Istoriografia romaneasca elogiaza intr-un mod deosebit figura ultimului conducator de cruciada, romanul Iancu de Hunedoara, cel care a fost unul dintre cei mai straluciti conducatori militari ai tuturor timpurilor, insa il portretizeaza cu tuse negative pe sultanul Mahomed Cuceritorul. Portretul intunecat al marelui sultan este consecin￯ta ororilor care au insotit cucerirea Constantinopolelui, in 1453, precum si invaziile sale repetate in teritoriile locuite de romani. Insa imaginea construita in antiteza pentru cele doua mari prsonalitati istorice este, in acelasi timp, si conse￯cinta faptului ca, vreme de secole, pentru cronicarii europeni, lumea a fost impartita intre Crestinatate si Pagani. Integral in Romania Libera.

Ce ar fi patit un violator pe vremea lui Stefan cel Mare: penisul ii era taiat sau barbatul era incendiat in piata publica. In ce tari femeile violate erau hulite. Violul era considerat un delict grav in Evul Mediu. Pedepsele variau, insa, in functie de averea femeii agresate, dar si de pozitia sociala a violatorului. In general, pentru oamenii de rand pedepsele in tarile romanesti erau cumplite, incluzand umilire, schingiuire si mutilare. Violul a fost considerat un delict din toate timpurile, incepand cu Antichitatea. Pedepsirea acestei fapte a variat, insa, de la o perioada la alta si in functie de perceptia societatii asupra femeii si a rolului sexelor in societate. Cele mai cumplite pedepse erau aplicate violatorilor in Evul Mediu, in special daca agresiunea era indreptata asupra unei femei cu stare sau, mai grav, asupra unei fete virgine, compromitandu-i sansele de a se casatori, scrie Adevarul.ro.

DW: Despre istorie, propaganda extremista si interdictia ei. Un val de dejectii s-a abatut asupra presedintelui din cauza promulgarii unei legi menite sa ingradeasca agitpropul extremist. Cata dreptate au criticii legii, care ar urma sa sanctioneze si propaganda totalitara online? Chestiunea nu vizeaza doar spatiul romanesc. O amploare dramatica au luat, mai peste tot pe continent, discursurile incitatoare la ura antisemita, xenofoba si rasista. In debutul lunii, un raport al Consiliului Europei deplangea frecventa fara precedent a exploziilor verbale de ura, nu in ultimul rand antievreiasca, detonate in retelele de socializare. Ca aceste discursuri se intensifica in contextul violentelor islamiste si al conflictelor din Orientul Mijlociu, dar si al reactiilor contradictorii iscate de valurile tot mai mari de refugiati care confrunta Europa, constituie doar un aspect al chestiunii, noteaza Deutsche Welle.

Detinutii fac cheta pentru a-si permite luxul unui "kil" de carnati ispititori cand merg la "mall"-ul din penitenciar. Locatarii inchisorilor se plang ca preturile practicate de magazinele din penitenciare sunt mult prea mari, incat multi dintre ei ajung sa puna mana de la mana, pentru a-si putea permite sa cumpere un kilogram de branza, de parizer sau de carnati. Vizita saptamanala la singurul magazin al inchisorii e, pentru detinut, ca si cum pentru un copil s-ar deschide usa unei cofetarii. Vor sa puna mana pe tot, dar li se da peste mana si li se spune ca nu au voie. Austeritatea temnitelor ii face pe cei mai multi dintre clienti sa saliveze dupa tot ce vad, produse banale, de altfel. Pentru condamnati, sunca grasa este ademenitoare, crenvurstii sunt ispititori, branza este dumnezeiasca, iar snitelele la cutie sunt "de neuitat", scrie EVZ.ro.