Focarul de infecţie a fost depistat ieri, în localitatea Murighiol din judeţul Tulcea. Politia a instalat filtre la intrarile in sat, dar nu s-a impus carantina. De asemenea, A fost interzisa scoaterea produselor de origine animala din sat.

Desi satenii dintr-o localitate vecina cu Murighiol au declarat ca, in ultimele zile, au fost gasite zeci de rate si gaste salbatice moarte pe terenurile agricole, primarul comunei Murighiol sustine ca ar fi vorba de un caz izolat, relateaza Romania Libera.

Adevarul mentioneaza ca oamenii nu se tem de gripa aviara deoarece au fost vaccinati impotriva gripei. Pe de alta parte, operatorii de turism din Delta Dunarii considera ca autorităţilor locale şi centrale ar trebui sa trateze cu responsabilitate problema gripei aviare din această zonă, având în vedere că impactul economic ar putea fi unul extrem de serios. In acest sens, sunt mentionate si precedentele costisitoare.

Cotidianul prezinta masurile care s-au luat, printre care si aceea ca tulpina de virus va fi expediata catre Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara din Weybridge, Anglia, potrivit declaratiei directorului IDSA, Nicolae Stefan.

Desi in vară Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare a dat aviz negativ deschiderii sezonului de vânătoare în Deltă, fiind recomandata amânarea sa până în toamna lui 2008, guvernatorul Deltei Dunării, Paul Cononov, a decis deschiderea sezonului de vânătoare, informeaza Jurnalul National.