Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi, intr-o interventie telefonica la B1 Tv, ca nu are nicio ingrijorare legata de posibila redeschidere a dosarului rapirii jurnalistilor in Irak. "S-a considerat ca, avand imunitate, procurorii nu aveau cum sa deschida ancheta. In cazul lui Vasile Blaga s-a constatat ca nu avea imunitate. S-a trimis la Sectorul 5 sa aprecieze daca trebuie redeschis dosarul in cazul meu. Ma astept la o decizie in sensul hotararii Inaltei Curti, adica sa se judece la Sectorul 5", a spus Traian Basescu, care s-a prezentat joi la sediul ICCJ, unde a fost citat in acest caz.

Traian Basescu la B1 TVFoto: Captura B1TV

"Ce vor decide instantele asta se va face. In ceea ce ma priveste, nu am nicio ingrijorare cu redeschiderea acestui dosar. E vremea delatorilor, un delator de teapa lui Vadim Tudor poate sa te taraie prin toate instantele. Astept sa se pronunte justitia si pe urma il voi actiona eu in instanta pe acest Vadim Tudor", a mai spus fostul presedinte, care sustine ca nu exista nicio proba impotriva sa.

"Eu nu m-am uitat in dosar. Va garantez ca nu are nicio proba", a spus Basescu, cu referire la Corneliu Vadim Tudor.

"Observ pasiunea revolutionarului Nitu de a redeschide orice dosar in care apare numele Traian Basescu. E un proces de hartuire a unui fost presedinte, in mod categoric. Explicatii nu am, dar am sa ma apar. Nu am teama de faptele mele", a adaugat fostul sef al statului.

Traian Basescu a amintit si de romanul care a fost rapit in Burkina Faso, la inceputul acestui an, caz care nu a fost inca rezolvat: "Probabil e mult mai bine cum se intampla acum. Este Iulian Ghergut rapit din ianuarie si statul roman sta si astepta sa fie executat probabil. In schimb, statul roman si-a facut datoria fata de cei trei jurnalisti si este pedepsit pentru asta. Eu as vrea sa fie redeschis si puse toate documentele pe masa si veti vedea o actiune stralucita a unui stat care si-a aparat cetatenii. Informatia cu banii insusiti este o minciuna."

Ulterior, B1 TV a contactat Ministerul Afacerilor de Externe, care a precizat ca membrii celulei de criza in cazul romanului disparut din Burkina Faso tin legatura cu toti partenerii internationali ai Romaniei, pentru rezolvarea situatiei.

"Aducerea lui Omar Hayssam in tara este un lucru care a deranjat multi oameni. Probabil este polita care mi se plateste ca mi-am facut onest datoria de sef de stat", a mai declarat fostul presedinte. Intrebat daca crede ca dosarul va fi desecretizat de presedintele Klaus Iohannis, Traian Basescu a raspuns: "Iohannis nu poate sa o faca, poate sa o faca SRI si SIE".

De asemenea, fostul presedinte a precizat ca, in opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul rapirii jurnalistilor in Irak trebuie declasificat.