Secretul istoric antisemit al Rascoalei de la 1907. Impotriva cui s-au ridicat, cu adevarat, taranii moldoveni si ce a ascuns "revolutia" orasenilor botosaneni. Documente ramase de la inceputul secolului al XX-lea scot la iveala lucruri mai putin cunoscute despre marea Rascoala din 1907. Istoricii botosaneni cred ca a fost o revolta populara cu un caracter antisemit la care au participat nu doar tarani, ci si oraseni, muncitori si soldati. Istoriografia romaneasca consemneaza data de 21 februarie 1907 ca moment de debut al ultimei mari rascoale taranesti din Europa. Flacara revoltei, asa cum prezinta si manualele scolare, a fost aprinsa in actualul oras Flamanzi, la 25 de kilometri de municipiul Botosani, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Anuntul care adanceste misterul disparitiei zborului MH370. Ce spune guvernul australian despre fragmentele de avion gasite in apropierea insulei Reunion. La doar doua zile dupa ce premierul Malaesiei a confirmat ca fragmente ale aeronavei Boeing descoperite in apropierea insulei franceze Reunion apartin cursei MH370, disparuta in urma cu aproape 17 luni cu 239 de persoane la bord, guvernul australian a anuntat vineri ca piesele recuperate nu par sa provina de la avionul disparut. Anuntul vine sa confirme rezervele exprimate si de autoritatile franceze care au anuntat totusi o mobilizare masiva in zona. Integral in gandul.info.

O intreaga ramura a poporului roman se stinge sub ochii nostri. Vlahii, despre care George Murnu credea ca au intemeiat Imperiul Asanestilor, au ajuns azi o comunitate care mai numara doar cateva mii de personae. Cati meglenoromani mai traiesc in lume? Este vorba de acea ramura care, potrivit unor istorici precum Gustav Weigand sau George Murnu, ar fi contribuit la crearea celei mai marete alcatuiri statale medievale a romanilor, Imperiul Asanestilor, care mai este cunoscut in istoriografie drept Imperiul Romano-Bulgar, Taratul Romano-Bulgar sau, potrivit istoricilor bulgari, Cel de-al Doilea Tarat Bulgar. Meglenoromanii se pierd, incetul cu incetul, in mijlocul populatiilor balcanice, informeaza Romania libera.ro.

Un elev din Romania socheaza lumea mondiala a medicinei! Ce a inventat tanarul care ar putea salva milioane de oameni. Un elev din Constanta ar putea revolutiona lumea medicinei, dupa ce a oferit o alternativa la biopsia tumorilor cerebrale. Dragos Serban, elev in clasa a XI-a la Liceul Teoretic International de Informatica, a realizat proiectul intitulat "A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans", pentru care a primit premiul I absolut cu medalie de aur la Concursul National de Stiinte si Tehnologii FirSTep, care a avut loc pe 14 februarie, la Bucuresti. Sistemul creat de tanar calculeaza cu o acuratete de 90% daca o tumora cerebrala este maligna sau benigna, scrie EVZ.ro.

Cum m-am despartit de iubita care ma batea cu tot ce apuca. L-am cunoscut pe Angelo pe un platou de filmare din Berlin. Amandoi eram angajati pentru o reclama la televiziunea germana. Producatorii erau ingrijorati ca daca toata lumea era blonda, cu ochi albastri, ar transmite un mesaj gresit, asa ca au cautat actori non-germani din oras si l-au gasit pe Angelo, un negru din Canada, si pe mine, un roscovan. Au fost multe pauze intre scenele de filmare, asa ca am ajuns sa stau de vorba cu Angelo. Dar conversatiile noastre erau mereu intrerupte de cearta prin sms-uri pe care o aveam cu iubita mea de atunci, pe care o voi numi Sara. Integral in Vice.ro

Reportaj Din ruine in mahalale: Familiile de refugiati sirieni au gasit adapost in cartierele sarace din Istanbul. Istanbulul a devenit a doua casa pentru sute de mii de sirieni. Din cartierele marginase si pana in inima metropolei, familii intregi isi duc existenta de azi pe maine. Dar aici sunt feriti de bombe, de rafalele de mitraliera, aici cunosc libertatea, cu bune si cu rele. Sunt cazuri fericite, in care sirieni cu educatie au luat-o de la zero si au reusit in Turcia. Dar cele mai multe povesti sunt despre oameni care au fugit doar cu hainele de pe ei, terorizati de luptele permanente si ingroziti ca nu vor mai apuca ziua de maine. Cand cobori spre cartierul Tarlabasi, primul sunet pe care il auzi e cel al picamerelor care demoleaza cladirile vechi pentru a face loc altora noi. Dincolo de zidurile abandonate, care isi asteapta sfarsitul, si-au gasit refugiu temporar zeci de familii siriene. Pe stradutele inguste care serpuiesc printre cladiri, primii care iti ies in cale sunt copiii. Continuarea in digi24.ro.

DW: Lolita pe romaneste. Ce valente are razbunarea fiicelor pe mame ce le vand, de mici, unor clienti potenti la portofel, ca jucarii erotice? Si unde incepe si se termina legitimitatea abordarii estetice si ziaristice a subiectelor fara perdea? E vara, se apropie week-endul si, in anumite zone, se face dragoste la 40 de grade. Sau poate, cine stie, daca ne infierbantam mai rau imaginatia, la 50. Apropo de acest numar mistic. Oare cate umbre de gri vor fi avand perversiunile omului postmodern? Si cate nuante, pedofilia? Dar sadismul unor parinti? Si ce valente are oare razbunarea fiicelor, pe care niste mame, in cruzimea egoismului lor monstruos, le vand, de mici, unor clienti potenti la portofel, ca jucarii erotice, dar sub pretext artistic si numai dupa ce si-au prefacut copilele, boindu-le, in bombe sexy? Integral in Deutsche Welle.