Subiectele Zilei: Marturia lui Hrebenciuc a fost proba cheie pentru magistratii care l-au condamnat pe miliardarul Ioan Niculae; Goga: Sunt directori in CNADNR care au case mai mari decat Versailles-ul; De ce Statul nu recupereaza nimic din prejudiciile VIP-urilor condamnate
"Acul in carul cu fan" - cum evalueaza specialistii sansele gasirii lui Mircea Craciun, planoristul disparut de o saptamana. Sansele ca planoristul Mircea Craciun sa mai fie in viata, la o saptamana de la disparitie, sunt minime, sustin specialistii in aviatie. In ciuda amplorii operatiunii de salvare, ei spun ca inclusiv recuperarea trupului in acest anotimp are sanse minime de reusita. "In acest moment, arborescenta este foarte bogata si de aceea operatiunile de salvare din zilele acestea sunt un fel de cautarea unui ac in carul cu fan. Este aceeasi situatie ca in cazul unei avalanse iarna", sustin expertii consultati de "Adevarul". De sapte zile, muntii patriei sunt scotociti zi-lumina de efective de peste 1.000 de oameni, asistati de aeronave, drone si masini de teren. Totusi, nici urma de planoristul Mircea Craciun, disparut joia trecuta intr-un exercitiu de rutina cu planorul decolat de pe aerodromul Ghimbav, Brasov. "Aria de zbor a unui planor se poate extinde foarte mult, in functie de curenti. Traseul se planifica la modul orientativ, dar poti face si un ocol de 50 de km in functie de conditiile meteo", a explicat unul dintre instructorii de planorism din cadrul Aeroclubului Romaniei, anunta Adevarul.
"Daca se ia spaga in CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decat Versailles-ul si au lucrat toata viata lor la stat". Interviu cu Alin Goga, directorul suspendat dupa ce a vorbit despre reteaua coruptiei din CNADNR. "Daca se ia spaga in CNADNR?". Sigur ca a inteles intrebarea, Alin Goga, directorul care a fost suspendat ca a mers intr-o emisiune TV, fara a avea aprobarea sefilor, raspunde fara sa ezite: "Sunt directori care au case mai mari decat Versailles-ul si au lucrat toata viata lor la stat". "Mai e o problema", adauga, "au gestionat contracte care si-au marit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe niste caiete de sarcini doar la anumite firme, adica erau facute caiete de sarcini manusa, pentru anumite firme". Alin Goga este director adjunct de investitii al Regionalei din Craiova a Companiei de Autostrazi, si in trecut director juridic in structura centrala, si primul dintre sefii CNADNR care vorbeste public despre ilegalitatile din Companie. Aceasta a anuntat marti ca Goga va fi suspendat ca urmare a unei aparitii intr-o emisiune TV in care a reclamat neregulile din institutie. CNADNR si-a motivat sanctiunea prin faptul ca Goga "a furnizat informatii in legatura cu activitatea companiei fara a fi imputernicit sau fara a avea mandat de la conducerea CNADNR". Intr-un interviu acordat gandul Alin Goga detaliaza neregulile din Companie, sustinand ca seful acesteia, Narcis Neaga, este "mai puternic decat un ministru". Un tablou scandalos in tara in care autostrazile au ramas doar pe hartie, iar drumurile nationale sau judetene sunt in multe cazuri distruse, informeaza Gandul.
Politistii acuzati ca au incercat sa musamalizeze accidentul unui coleg vor ajutorul DNA. Ce i-au cerut judecatorului. Politistii suspectati ca ar fi incercat sa musamalizeze un accident rutier, provocat chiar de unul dintre ofiterii de la Brigada Rutiera a Capitalei, cer ajutorul DNA. Ofiterii si subofiterii spun ca nu au incredere in actualul procuror de caz, pe care il acuza de abuz si razbunare. Pana una alta, Tribunalul Bucuresti va decide in urmatoarele zile daca respectivii vor fi arestati sau raman in libertate. Accidentul s-a produs pe data de 8 iunie, cand Maghiari a lovit o femeie pe trecerea de pietoni din apropierea fantanii Miorita, din Capitala. Maghiari a spus ca nu a vazut femeia. Lucrurile s-au complicat atunci cand el ar fi incercat sa o convinga pe femeie sa spuna la ancheta ca nu a fost victima unui accident rutier, ci victima unui accident de munca. Mai mult, la Spitalul Elias, acolo unde chiar el a dus-o pe femeie, Maghiari a spus ca aceasta ar fi bona copilului lui si ca ar fi cazut de pe terasa sau de pe o schela, scrie StirileProtv.ro.
DW: Moscheea si pacea. E oare nevoie de o mare moschee in Bucuresti? Si ce implicatii si consecinte politice poate avea proiectul constructiei ei cu banii regimului de la Ankara? Nu stiu multe activitati mai dezirabile si laudabile decat constructia unui templu. A unei case destinate lui D-zeu. Conform traditiilor religioase ale fiilor lui Avraam, fie ei evrei, crestini sau musulmani, importante ar trebui sa fie insa, in context, mai degraba oamenii decat pietrele. Oamenii care le ctitoresc. Si oamenii carora le sunt destinate sa le adaposteasca rugaciunile adresate Celui de Sus, anunta Deutsche Welle.
In culisele trupelor paramilitare independente din Polonia. Grupurile paramilitare independente au o traditie lunga in Polonia. De cand Rusia a dat iama in Ucraina, grupurile astea s-au marit de trei ori, la 80 000 de soldati - spre deosebire de armata Poloniei care are 120 000 de soldati. In episodul asta, biroul nostru din Germania a vizitat Polonia ca sa obtina acces la trupele astea independente. S-a alaturat unor traineri, luptatori de weekend si unor asa-zisi "studenti la uniforma", ca sa vada cum s-a pregatit Polonia ca sa se apere de invazie cu ajutorul unei rezistente paramilitare, informeaza Vice.com.
De ce Statul nu recupereaza nimic din prejudiciile VIP-urilor condamnate. Averile infractorilor, puse la adapost pe numele prietenilor. Infractori celebri, interlopi sau imbogatiti peste noapte din evaziune fiscala rad in nas autoritatilor care le bat in poarta sa-i execute silit. Cu totii si-au instrainat bunurile unor apropiati si isi vad linistiti de afacerile frauduloase. Agentia care ar trebui sa puna capat acestui "dezmat" financiar nu a fost infiintata, in ciuda promisiunilor politicienilor Statul are de recuperat de la Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, 8,4 milioane de lei. Hotararea a fost luata de judecatorii care l-au condamnat pe fostul director la 4 ani si jumatate de inchisoare, plus plata daunelor. Pe 17 iulie 2015, Necolaiciuc a fost eliberat de Tribunalul Bucuresti dupa ce, in toamna anului trecut, a fost condamnat la inchisoare. Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei, scrie EVZ.
Reincepe tevatura cu ora de Religie. Ministerul Educatiei sustine ca elevii NU trebuie sa se inscrie in anul scolar 2015/2016, dar este contrazis. Ministerul Educatiei sustine ca cererea pe care elevii au completat-o la sfarsitul anului scolar 2014/2015, pentru inscrierea la ora de Religie, este valabila si pentru anul scolar 2015/2016. Decizia este insa combatura de Emil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu reglementarea care incalca drepturile fundamentale ale elevilor romani. Nici dupa aproape un an de la decizia Curtii Constitutionale cu privire la modificarea metodei de inscriere la ora de Religie, din noiembrie 2014, legislatia in materie nu a fost clarificata. Ministerul educatiei nu a reglementat inca durata de valabilitate a unei cereri de inscriere la aceasta disciplina scolara si in afara unei astfel de reglementari, oficialii din minister spun ca cererile depuse la finalul anului trecut sunt valabile si in anul scolar urmator. "Cererile depuse conform Notei nr. 29703/16.02.2015 a MECS sunt valabile pentru anul scolar 2015-2016. Pentru elevii din clasa pregatitoare si clasa I in formularele-tip de inscriere parintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor au avut posibilitatea de a-si optiunea privind participareala ora de religie in functie de cultul religios dorit", arata Ministerul Educatiei, anunta Adevarul.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?