Aniversarea Dacia: Nicolae Ceausescu a lansat modelul 1100 in urma cu 47 de ani Romanii sunt mari fani Dacia. De aproape jumatate de secol masina aceasta s-a infipt in fibra poporului ca o capusa pe ceafa unui animal. Romanii sunt atat de fani, incat fac si jocuri cu Dacia. Iar Dacia implineste astazi 47 de ani, Nicolae Ceausescu conducand ceea ce se credea a fi primul automobil. Nu era. Cea mai cunoscuta masina Dacia este modelul 1300, dar acesta n-a fost primul. Pe 20 august 1968, Nicolae Ceausescu - atunci, liderul Romaniei de aproape trei ani - primea spre condus masina cunoscuta drept "prima Dacia produsa in Romania". Berlina produsa sub licenta Renault 8 a fost fabricata timp de patru ani. Francezii furnizau, in baza contractului de licenta, partile componente ale modelului, iar romanii le asamblau, scrie Playtech.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Imigrantii - dilema cu care se confrunta Ungaria Ceea ce reproseaza opozitia politicienilor Fidesz, partidul premierului Orban, este campania dusmanoasa de instigare a populatiei impotriva imigrantilor. Afise uriase atrag atentia locuitorilor ca acestia vin sa le ia locurile de munca, sa tulbure linistea si ordinea din tara si este posibil ca printre ei sa se strecoare si teroristi care ar putea organiza atentate. Rezultatul acestei campanii s-a concretizat in protestele si refuzul populatiilor din localitatile pe langa care statul dorea sa creeze tabere de refugiati, alungarea acestora cand veneau sa ceara adapost, hrana sau apa, ideea ca ar trebui retrimisi de unde au venit, fara sa se tina cont de faptul ca acesti oameni nu si-au parasit de buna voie caminele, ci au fugit din fata razboiului, a teroristilor care intentionau sa ii ucida. Integral pe Adevarul.

ActiveWatch: CNADNR reactioneaza in stil mafiot fata de functionarii sai care au semnalat nereguli CNADNR a reactionat in stil mafiot la iesirile publice a trei functionari care si-au asumat rolul de avertizori de integritate, spune ActiveWatch, care cere companiei sa anuleze masurile luate impotriva angajatilor si sa verifice urgent cele semnalate de acestia. In ultimele saptamani, trei functionari din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave in activitatea companiei, aminteste ActiveWatch, informeaza Gandul.

Politistul rutier care a devenit vedeta dupa ce a fost cenzurat Agentul Marian Godina a devenit subiectul principal al unei campanii de solidarizare, pentru ca pagina sa de Facebook a fost inchisa. Aproape 3.000 de persoane si-au declarat solidaritatea, pe Facebook, cu un agent al Politiei Rutiere din Brasov care a intrat in atentia sefilor sai dupa ce a povestit pe aceeasi retea de socializare cum decurg misiunile sale in teren. Povestirile lui Marian Godina au devenit virale pe Internet, dar succesul sau virtual s-a incheiat in momentul in care a fost descoperit de mass-media. Astfel, dupa ce miercuri toata presa centrala si locala din Brasov a relatat despre scrierile agentului, ieri contul de Facebook al acestuia a fost inchis. Sustinatorii lui Marian Godina sustin ca politistul a fost obligat de catre conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Brasov sa renunte la noua sa cariera de povestitor de succes. In ciuda insistentelor noastre repetate, nu am putut obtine o pozitie oficiala din partea IPJ Brasov cu privire la aceste acuzatii, scrie Romania Libera.

Revolta halatelor albe, sfidata cu nesimtire. Manageri din ministere cu salarii de 17.000 de lei Romania este codasa la absorbtia de fonduri europene, iar in curand va pierde miliarde de euro pentru ca nu a reusit sa absoarba banii alocati pentru perioada 2007 -2013. Asta nu inseamna ca responsabilii de administrarea finantarilor statului nu trebuie platiti regeste. Un proiect de ordonanta de Guvern, prezentat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la capitolul transparenta decizionala, pregateste salarii astromonice pentru cei care administreaza fonduri externe contractate sau garantate de stat, precum cele de la UE si Banca Mondiala. Cea mai mare remuneratie, care ar reveni managerilor de proiecte si adjunctilor lor de la Unitatile de Management de Proiect (UMP), ar fi echivalentul a 7 salarii medii pe economie, respectiv 16.100 de lei brut lunar - in jur de 2.500 de euro net! (facsimil), scrie EVZ.

Fetitelor din Camerun li se distrug sanii cu unelte incinse, conform traditiei Calcarea sanilor e traditia cameruneza de a masa sanii fetelor tinere cu instrumente fierbinti - de obicei spatule - pentru a le turti sanii in curs de dezvoltare. Chestia asta se face cu intentia de a le face mai putin atragatoare pentru barbati si astfel, de a le amana primele relatii sexuale. Parintii se tem adesea ca fetele n-o sa-si termine studiile daca se intalnesc cu un barbat si raman insarcinate. De cele mai multe ori, calcarea e indeplinita de femeile din familie, fie acasa, fie cu ajutorul unui vraci. Procesul incepe imediat ce fetele ajung la pubertate - pentru unele, asta inseamna chiar si opt ani. Consecintele acestui obicei pot fi dezastruoase pentru sanatatea victimei, care dezvolta de obicei chisturi, cancer la san sau probleme de alaptare, scrie Vice.

Donbas: Pregatirea unei ofensive sau provocare? Conflictul din estul Ucrainei s-a reaprins. In ciuda luptelor intre rebelii pro-rusi si armata ucraineana, expertii militari sunt de parere ca recentele ciocniri nu reprezinta preambulul unei ofensive de amploare si ca altele ar fi interesele Moscovei in estul Ucrainei. In ultimele zile, in estul Ucrainei, au reinceput luptele. Observatorii OSCE aflati in regiune relateaza ca armistitiul este incalcat constant. Noile tensiuni din Donbas alimenteaza speculatiile privind o posibila ofensiva de amploare si in alte regiuni ucrainene. Aleksandr Turcinov, membru al Consiliului National de Securitate de la Kiev, vorbeste, intre timp, despre "lupte active". Conform expertului, ar exista dovezi ca separatistii pro-rusi si trupele ruse ar pune la cale un atac militar, scrie Deutsche Welle.